Új zöldenergia-célok: leáldozóban a biodízelipar

Agrárszektor
A Tanács, a Bizottság és a Parlament június 14-én megegyezett az elérhetőnek tűnő zöldenergia-célokról, így a RED II. szövege véglegesség vált. Az új Megújuló Energia Irányelv ismét magasabbra tette a lécet - bár a környezetvédők szerint így sem eléggé nagyratörőek a célok. A biodízellobbi és a repcetermelők is csak félsikernek élik meg az eredményt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2030-ra elérhetőnek kell lennie a 32 százalékos kötelező megújulóenergia-aránynak a tagállamok energia-felhasználásában - vélekednek Európa döntéshozói, ezért az új Megújuló Energia Irányelv (RED II) már ezt tartalmazza. A korábbi célkitűzés szeint 2020-ra 20 százalékban "zöld" forrásból kell származnia az elhasznált energiának, amelyet a tagállamok már most megközelítenek. A közlekedésben a kitűzött részarány eddig 10 százalék volt, de ebből a tagállamok 2015-re még átlagosan csak 6 százalékot teljesítettek. (Kivéve Svédországot és Finnországot, ahol már ekkor átlépték az előírt 10 százalékos célt.) Most a parlament 14 százalékra emelte a közúti közlekedésben elérendő zöldenergia-arányt.

A repcéből készült biodízel ma a legfontosabb biohajtóanyag

Több megújuló hajtóanyag kevesebb terményből

2030-ra a megújuló hajtóanyagokon belül legalább 3,5 százalékos részarányt kell hogy elérjenek a nem terményeredetű energiaforrások, utóbbiak aránya viszont nem lépheti át a 7 százalékot. Ez az elérendő 14 százaléknak mindössze a fele. Ez súlyos érvágás a biodízeliparnak, de még mindig elfogadhatóbb, mint az eredetileg tervezett mindössze 3,8 százalékos árunövény-részarány. A repcetermelők is megkönnyebülhetnek, az átmenet kíméletesebb lesz a vártnál, van idő felkészülni a piac újabb igényeire. A megújuló hajtóanyagok piacát ma 88 százalékban a bioüzemanyagok uralják, ezen belül is a repce a domináns árunövény. 2030-ra azonban egészen más energiaforrások is teret nyerhetnek.

Vörös posztó: pálmaolaj

A környezetvédők persze így is kritizálják az új célokat, mondván, hogy ezek csak bátortalan kis lépések egy olyan helyzetben, amikor egy közelgő klímakatasztfóa szélén áll a világ. Azt mindenesetre örömmel fogadták, hogy a behozott pálmolaj mennyiségét a 2019-es szinten befagyasztja az Európai Unió, majd 2030-ig fokozatosan kivezeti a közösség piacáról ezt az erdőirtással nyert terméket. Malajzia és Indonézia - a világ két legnagyobb pálmaolaj-termelője - már előzetesen jelezte: ha az EU száműzi ezt az alapanyagot a piacáról, akkor megtorló kereskedelmi intézkedéseket hoznak. Az irányelv azonban hagy egy kibúvót: a pálmaolajat nem nevén nevezi, hanem "a földhasználat nagykockázatú megváltozásával nyert bioüzemanyagnak". A jogászok örömére sokat lehet vitatkozni azon, hogy pontosan mely termények tartoznak ide.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?