Európai projekt indult, hogy több nő üljön a traktorra

agrarszektor.hu
Sokakban az 50-es éveket idézheti meg, ami most Franciaországban történik: egy EU-s projekt keretében igyekeznek minél több nőt traktorra csábítani. Csakhogy azóta eltelt 70 év, és igen sok minden megváltozott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A francia gabonaszövetség (L'AGPB, l'association des producteurs de blé) olyan projektben vesz részt, amely a vidéki nők munkába állítását támogatja a mezőgazdaságban. A célok tekintetében lehet, hogy van némi hasonlóság a magyar történelemhez ("Lányok, gyertek a traktorra!"- hirdették a plakátok Rákosi idejében), de ezen túl szinte semmi. A projekt inkább a kutatás-fejlesztést helyezi a fókuszba azzal, hogy megkeresi azokat a munkaterületeket és azokat a motivációs eszközöket, ahol és amelyekkel segítségével a nők nagyobb számban vehetnének részt az agráriumban.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az Erasmus+ projekt elnevezése "Reward" (jutalom), egy érdekes betűszó: "Raising Employability of women through entrepreneurial activities fostering rural development", vagyis "Vállalkozói aktivitások segítségével növelni a nők munkalehetőségeit és ezzel fejleszteni a vidéket". A projekt 2018 novemberében kezdődött, 18 hónapig fut számos európai országban (Lengyelországban, Belgiumban, Szlovéniában, Spanyolországban, Csehországban - magyarok nem vesznek részt benne), de Párizsban van a "központja".


Az Erasmus+ projektek célja, hogy a különböző európai országokból jövő szakemberek megtalálják az úgynevezett "best practice"-t, vagyis azokat a jó gyakorlatokat, amelyeket beépítve a saját országuk gyakorlataiba elmozdíthatnak egy-egy területet a holtpontról, vagy javíthatnak a helyzetén. Kölcsönös tapasztaltcseréről van tehát szó.

A Terre.net cikke szerint a francia nők helyzete az agráriumban nem túl rózsás: legtöbbször azzal a sztereotípiával találkoznak, hogy ők a "gazdálkodók feleségei" (ez nagyon finom megfoglamazás ahhoz képest, amit egy-egy nő kap a traktorversenyen Magyarországon). Nyilvánvaló, hogy ez a szakma erősen férficentrikus. Ugyanakkor

a női gazdálkodók 44%-a diplomás, szemben a férfiakkal, akiknél ez csak 33%.

Franciaországban a vidéki munkaerőpiac 11%-át fedik le az agrárállások. A nők vannak kitéve az agráriumban leginkább annak, hogy kihasználják őket. Az átlagos női munkavállaló életkora egyébként 49 év, tehát már ők sem fiatalok.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?