Forronganak Európa méhészei: tüntetéshullám söpör végig a kontinensen

Forronganak Európa méhészei: tüntetéshullám söpör végig a kontinensen

agrarszektor.hu
Brüsszelben, Párizsban és Amsterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban. A demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. A tíz európai országból származó, főként méhészek által alapított szervezet célja az, hogy a méhek és a méhészetek fennmaradjanak. Erre hívják fel a figyelmet a januári tüntetések is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mézfogyasztók és a méhészek közös érdeke, és végső soron össztársadalmi ügy, hogy a méhek elvégezhessék dolgukat természetben. Ennek hiánya súlyos környezeti és gazdasági károkhoz vezet, jelentette ki közleményében az egyesület. A méhészkedés egy olyan tevékenység, ami nem terheli az ökoszisztémát, épp ellenkezőleg, nagyon nagy mértékben annak a fenntartásához járul hozzá. Minden olyan növény és állat, ami támaszkodik a rovarok jelenlétére, veszélybe került a természetes rovarflóra összeomlása miatt. A természet egyensúlyát ezen a területen a mézelő méhek tartják fenn.

Kép forrása: Getty Images

A méhészetek körülményei azonban folyamatosan romlanak. Egyrészt a multinacionális vállalatok egyre több, a méhek számára gyilkos vegyszert használnak az agráriumban, másrészt Európát elöntötte a leginkább kínai laboratóriumokból származó, olcsó cukros hamisítvány, ami mégis méz gyanánt kerül az emberekhez. Márpedig, ha folyamatosan új méhcsaládokat kell telepíteni, illetve a fogyasztók hamisítványt vásárolnak valódi méz helyett, akkor a méhészek biztosan tönkre fognak menni. Ha pedig megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

A tüntetések helyszíne és időpontja:

  • január 17., 10.00, Brüsszel, Schuman tér
  • január 21., Párizs (Versailles)
  • január 24., Amsterdam:
  • január 27., Brüsszel

Aki többet szeretne megtudni az Egyesület az Európai Méhekért céljairól és tevékenységéről, az a részletekért keresse fel az egyesület honlapját.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?