Fontos kereskedelemi megállapodások születtek az EU és Nagy-Britannia között

Fontos kereskedelemi megállapodások születtek az EU és Nagy-Britannia között

agrarszektor.hu
Április utolsó hetében lezárultak a megállapodások elfogadását célzó belső uniós eljárások. Az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás és adatbiztonsági megállapodás 2021. május 1-jén hatályba lépett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az EU és az Egyesült Királyság tárgyalói 2020. december 24-én állapodtak meg a jövőbeli együttműködés feltételeit meghatározó kereskedelmi és együttműködési megállapodásról és a két fél közötti adatbiztonsági megállapodásról - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A zavarok minimalizálása érdekében a megállapodásokat 2021. január 1-jét követően ideiglenesen alkalmazták. A hivatalos ratifikáció hiányában a megállapodások fontosabb kereskedelempolitikai vonatkozásainak átmeneti végrehajtásáról ideiglenes jegyzőkönyv rendelkezett, azonban a megállapodásokban azt is rögzítették, hogy mindezt február 28-ig az egyezmény egésze kell, hogy felváltsa. Ez a határidő csak a két szerződő fél közös egyetértésével módosítható.

Az EU-Egyesült Királyság partnerségi tanács február 23-án - az EU kérésére - úgy határozott, hogy 2021. április 30-ig meghosszabbítja az ideiglenes alkalmazást annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a megállapodások mind a 24 nyelven elvégzendő jogász-nyelvészi ellenőrzésének a befejezéséhez. Április 21-én lezárult a megállapodások mind a 24 nyelvi változatának hitelesítése.

A Tanács 2021. február 26-án az Európai Parlament egyetértését kérte a megállapodások megkötéséről szóló határozatához. Az Európai Parlament április 27-én egyetértését adta, a Tanács pedig április 29-én határozatot fogadott el a megállapodás megkötéséről. A végleges alkalmazáshoz a megadott európai parlamenti hozzájárulásra, valamint az Európai Unió Tanácsának elfogadott határozatára volt szükség.

A megállapodásokat és az azokat kísérő szövegeket 2021. április 30-án közzétették az EU Hivatalos Lapjában. A két megállapodás 2021. május 1-jén hatályba lépett.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?