Beragadt az ukrán gabona Közép-Kelet Európában: ezt tervezi a magyar kormány

Beragadt az ukrán gabona Közép-Kelet Európában: ezt tervezi a magyar kormány

agrarszektor.hu
Uniós progresszív tranzittámogatás bevezetését szorgalmazza hazánk, hogy a Közép-Kelet Európában ragadt és jelentős piaci nehézségeket okozó ukrán gabona eljusson a korábbi hagyományos piacokra. Brüsszelnek lépnie kell az itt rekedt ukrán gabona továbbszállítása, valamint az európai és magyar gazdák érdekében - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki csütörtökön hivatalában fogadta Mikola Szolszkijt, Ukrajna mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszterét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető arról tájékoztatta partnerét, hogy szerdán az Európai Bizottság képviselőivel egyeztetett a hazánk által ideiglenesen bevezetett ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmáról - írja közleményében az Agrárminisztérium. Ezekből a tételekből Brüsszel négyet: a búzát, a kukoricát, a napraforgómagot és a repcemagot az unió kereskedelmi liberalizációs kedvezmény záradéka alá helyezné. Nagy István a magyar korlátozásokkal kapcsolatban leszögezte, az intézkedés ideiglenes, azokat a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében vezette be hazánk. A miniszter kitért arra is, hogy Ukrajna egy jó adottságokkal rendelkező mezőgazdasági ország, megvoltak a klasszikus szállítmányozási útvonalai a tengeren, így olcsón el tudta juttatni az alapanyagot a hagyományos felvevőpiacokra. A háború következtében azonban az orosz agresszió jelentősen megnehezíti a tengeri transzportot, ezért helyeződött át a hangsúly a drágább szárazföldi szállításra. A termékek a költségnövekedés miatt így nem jutnak el a korábbi, hagyományos piacokra. Kifejtette, a Szolidaritási Sávok nem érték el eredeti céljukat, az Ukrajnából importált áru nem haladt tovább a rászoruló piacokra, hanem a szomszédos EU tagállamok piacain beragadva jelentős károkat okozott a gazdálkodóknak. Nagy István ezért az európai szolidaritás jegyében uniós progresszív tranzittámogatás bevezetését szorgalmazza, hogy az ukrán gabona eljusson a korábbi, hagyományos piacaira.

Nagy István kitért arra is, hogy Magyarország nem tiltja az ukrán mezőgazdasági termékek hazánk területén történő átszállítását, azaz a tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek. Azonban azokat az illetékes hatóságok zárral látják el a határon, elektronikus eszközökkel és járőrök segítségével nyomon követik őket, és az ország egész területén ellenőrizni fogják az érintett termékek árutovábbítási eljárásait. A miniszter fontosnak tartja, hogy ezek a szállítmányok zökkenőmentesen és gyorsan hagyják el hazánkat. A miniszter leszögezte, folyamatosan vizsgálják azokat az intézkedéseket, melyek megoldást jelenthetnek a mezőgazdasági piaci nehézségekre.

Címlapkép: Mikola Szolszkijt és Nagy István (Forrás: Fekete István)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?