Jön az új kedvezményes agrárhitel: itt vannak a részletek

Jön az új kedvezményes agrárhitel: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent az a kormányhatározat, amely az agrárhitelezés kapcsán szükséges intézkedésekről rendelkezik. A jogszabály egyebek mellett az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kamattámogatásának emeléséről, valamint a megfelelő többletforrások biztosításáról is rendelkezik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2023. augusztus 30-án jelent meg Magyar Közlöny legfrissebb száma, benne a kormány 1384/2023. (VIII. 30.) kormányhatározatával, amely az agrárhitelezés kapcsán szükséges intézkedésekről rendelkezik. A rendelet értelmében a kormány a hazai agrár mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezés elősegítése érdekében egyetért az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel (a továbbiakban: Folyószámlahitel) kamattámogatása mértékének a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamatmegállapításánál alapul vett 1 havi BUBOR éves szinten számított százalékpontban kifejezett értéke mínusz 1 százalékpont, de legfeljebb évi 14 százalékpont mértékre történő emelésével, ha a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamatmegállapításához alapul vett 1 havi BUBOR százalékpontban kifejezett értéke nagyobb, mint évi 5 százalékpont.

A kormány emellett egyetért azzal is, hogy az 1. pontban meghatározott emelt mértékű kamattámogatást a legfeljebb 100 millió forint hitelkerettel rendelkező agrárvállalkozások vehessék igénybe. A kabinet felhívja továbbá a gazdaságfejlesztésért felelős minisztert az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók keretében nyújtott de minimis támogatásokról szóló 39/2011. (V. 18.) VM rendelet [a továbbiakban: 39/2011. (V. 18.) VM rendelet] megfelelő módosítására, azzal, hogy az emelt mértékű kamattámogatás a 39/2011. (V. 18.) VM rendelet módosításának hatálybalépésétől számított 9 hónapon belül megkötött hitelszerződéshez vehető igénybe;

A rendelet értelmében a kormány felhívja a pénzügyminisztert arra, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezésére az 1. pontban foglaltak finanszírozása érdekében gondoskodjon a 2024. évben legfeljebb 6 milliárd forint többletforrás biztosításáról a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényben szereplő Gazdaságfejlesztési programok jogcímcsoport javára. Ennek felelőse a pénzügyminiszter és a gazdaságfejlesztési miniszter, az intézkedés határidejét pedig a felmerülés ütemében állapítja meg a jogalkotó.

A kormány felhívja a gazdaságfejlesztési minisztert és a pénzügyminisztert, hogy a Folyószámlahitel 2025. és 2026. évi kamattámogatása fedezetének rendelkezésre állásáról az 1. pontban foglaltak figyelembevételével gondoskodjanak a központi költségvetés Gazdaságfejlesztési Minisztérium fejezetében. A jogalkotó ennek felelőséül a gazdaságfejlesztési minisztert és a pénzügyminisztert tette meg, akiknek az adott évi központi költségvetés tervezése során erről is gondoskodniuk kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?