Ez minden gazdát érinteni fog: kedden dönt az Európai Parlament

Ez minden gazdát érinteni fog: kedden dönt az Európai Parlament

Holnap várhatóan elfogadja az Európai Parlament a természet helyreállításáról szóló uniós rendeletet, amelynek értelmében egy sor intézkedést kell hozni a legkülönfélébb ökoszisztémák leromlásának visszafordítására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hosszú út és számos módosítás után holnap döntenek az Európai Parlament képviselői a természet helyreállításáról szóló uniós rendeletről. Az intézkedéscsomag a zöld szervezetek szerint sokat enyhült, mire a végszavazásig eljutott, ám mindenképpen jelentős fejlemény, hogy ez az első olyan európai jogszabály, amely a természetvédelmen túlmutatva aktívan helyreállítja az ökoszisztémákat, és ezzel igyekszik megfordítani számos európai élőhely drasztikus hanyatlását.

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2030-ig szóló uniós stratégiában foglaltaknak megfelelően az Európai Bizottság még 2022. június 22-én jelentette be, hogy javaslatot nyújtott be a természet helyreállításáról szóló rendeletre.

A tengerektől a városokig

A javasolt rendelet többféle kötelező helyreállítási célokat és kötelezettségeket szabott meg az ökoszisztémák széles skálájára vonatkozóan. Ennek megfelelően érintettek az erdők és a mezőgazdasági földterületek, a városok, a folyók és a tengeri élőhelyek. A jogszabály kiegészít más, már meglévő jogi eszközöket.

A jogszabály kimondja: a tagállamoknak nemzeti szinten kell kidolgozniuk a természet helyreállítására vonatkozó terveket a kívánt célok elérése érdekében.

Voltak vitás pontok

Az Európai Parlament témában kiadott összefoglalója elismeri: bár a természet helyreállítása önmagában komoly társadalmi támogatottságot élvez, a javaslat aggodalmakat váltott ki az érintettek körében.

Az Európai Parlament ugyanakkor tavaly július 12-én elfogadta az álláspontját a rendelettervezetről, miután a Tanács június 20-án elfogadta általános megközelítését az ügyről. Intézményközi tárgyalások tavaly november 9-én ideiglenes megállapodással zárultak, amely lényegesen módosította a Bizottság eredeti javaslatát módosító pontokat. Az elfogadott szöveget a tagállamok képviselői november 22-énn, az ENVI bizottság pedig november 29-én jóváhagyta a szöveget, amelyet várhatóan az Európai Parlament holnapi ülésén megszavaz majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?