A magyar málna végnapjai

agrarszektor.hu
Nevetséges felvásárlói árak, túlzott bürokrácia és az uniós csatlakozásra való felkészületlenség következtében minimálisra csökkent mára a bogyósgyümölcsök termelési területe - írja a Magyar Nemzet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A málna, a ribiszke, a szeder és az egres is eltűnőben van a magyar földekről, Frisch Oszkár ribiszketermeléssel is foglalkozó gazdálkodó a lap megkeresésére elmondta, az Európai Unióhoz való csatlakozást követően lejtmenetbe kerültek az árak, melyre a nagy gyümölcsfeldolgozók jellemző árleszorító taktikája is rátett egy lapáttal: a magyar termelőknek a szomszédos országok olcsóságával példálóztak, míg azokban az itteni alacsony árakra hivatkoztak. Nem segített a hazai szabályozás alakulása sem, ami jellemzően a kisebb növényi kultúrák ellen hatott. Idén például a ribiszkét egyszerűen nem permetezhették, mert részt vesznek az agrárkörnyezet-gazdálkodási programban, s így csak engedélyezett szert használhattak volna. Ilyen azonban nem volt - közölte -, mert az állam olyan összeget kér az okirat kiadásáért, amit a gyártó - figyelembe véve az ültetvények kis méretét - nem volt hajlandó megfizetni. Mint mondta, az ilyen, gyakran az uniós joggal magyarázott bürokratikus eljárások sokasága is jócskán hatott arra, hogy az igazán hátrányos hazai régiókban - Nógrád és Szabolcs megyékben - gyakran egyedüli munkalehetőséget jelentő bogyós ültetvények lényegében megszűntek.

A Zöldség-Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) adatai szerint a málnát az elmúlt tízéves átlaghoz képest tavaly 44 százalékkal kisebb területen termesztettek Magyarországon, s a termésmennyiség 78 százalékkal volt alacsonyabb. A 2001ben kimutatott 14,5 tonnáról tavaly 2,1 tonnára esett a termés. A szeder termésmennyisége is hasonló arányban csökkent, míg ribiszkéből és egresből tavaly a tízéves átlaghoz képest egyaránt több mint negyven százalékkal kevesebbet takarítottak be a termelők. A FruitVeb elnöke szerint az unióba való belépésünk mellett a közösség és a harmadik országok, főként Szerbia vámmentes kereskedelme lehetetlenítette el a magyarországi bogyósgyümölcs-termesztést. Mártonffy Béla elmondta, a nagy termésátlagokhoz a hazainál lényegesen páradúsabb és hűvösebb klímára van szükség - olyanra, amely a szerbiai hegyvidéki termőtájakat és Lengyelországot jellemzi. A lengyelek ráadásul már az uniós csatlakozás előtt megteremtették az öntözéses, iparszerű termelési körülményeket, Szerbiát pedig az olcsóbb munkaerő és a jobb fajtaszerkezet teszi versenyképesebbé nálunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?