Óriási lehetőségek előtt - Mit hoz az új Vidékfejlesztési Program?

agrarszektor.hu
Az unió jelenlegi, 2020-ig tartó költségvetési ciklusában meg kell teremteni a gazdatulajdonú élelmiszer feldolgozás lehetőségét - jelentette ki Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke a Portfolio és agrárszektor.hu közös konferenciáján, a nyíregyházi Agrárgazdasági Szakmai Napok rendezvényén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az új Vidékfejlesztési Programban (VP) nőnek a támogatási összegek, és a 2020-ig tartó költségvetési ciklus kiemelt célja lehet a munkahelyteremtés, a fenntarthatóság elősegítése, valamint a kis- és közepes gazdaságok támogatása - mutatott rá Rácz Imre.

A szakember szerint a gazdálkodók jelenleg több kihívással néznek szembe, így az éghajlati változásokkal, az öntözés problémájával, és néhány részterületen a munkaerő hiányával is. Rácz Imre rámutatott: jelenleg nincs elég szezonális munkaerő, ez pedig hosszútávon a jelenleginél is hátrányosabban érintheti a termelőket. 

A gazdálkodói együttműködéseken alapuló beruházásokon kívül a termelőknek olyan megoldásokon kellene gondolkodniuk, amelyek az öntözés alternatívái lehetnek - tette hozzá Rácz Imre. Szerinte ugyanis az unió szigorú feltételekhez kötötte az öntözést és nem minden területen megoldható a csapadék-utánpótlás.

A következő uniós ciklus élelmiszeripari támogatásairól, valamint az új VP és a GINOP összekapcsolódásáról Varga László, a NAK élelmiszeripari szakértője beszélt. Kiemelte, hogy az aktuális pályázati felhívások kiemelt célja a mezőgazdasági termékek értéknövelése, valamint a piacra jutást segítő technológiai fejlesztések megvalósítása.

Varga László szerint az anyag-, energia- és víztakarékos technológiák bevezetése és fejlesztése az élelmiszeriparban is elengedhetetlen lesz a jövőben. Az élelmiszeripari állapotok felmérésével ugyanakkor tisztább képet kaphatunk a prioritásokról - tette hozzá.

Farkas Róbert, a Takarékbank pénz- és tőkepiaci üzletágának igazgatója arra a kérdésre próbált meg választ adni, hogy létezik-e biztonságos befektetés. A szakértő a lakossági megtakarítások makrogazdasági vonatkozásairól, valamint a lakossági megtakarítási formákról beszélt.

Lakossági körben a legnagyobb biztonságot és legnagyobb hozamot nyújtó befektetésnek a kamatozó kincstárjegy, a prémium magyar államkötvény és a bónusz magyar államkötvény számít - emelte ki Farkas Róbert. Elmondta: a megtakarításokon belül az állampapír-befektetések értéke duplájára nőtt, ez pedig tükrözi a betétek és értékpapír hozamok közötti különbséget. Jelenleg az éves, bankbetéteken elérhető hozam nagyjából 1,1 - 1,3 százalék között ingadozik, ez pedig olyan jelentős hozamfelár, amely miatt érdemes lehet értékpapír számlát nyitni.




Ábra: A háztartások pénzügyi eszközeinek megoszlása a vállalati részesedések nélkül (Forrás: MNB,Portfolio)

Az új Vidékfejlesztési Program lehetőségei és kihívásai mellett szóba került a tejszektort sújtó válság. Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ vezető agrárszakértője a tejpiaci krízis hátteréről, lehetséges feloldásáról beszélt. A tejpiaci események megértéséhez tisztában kell lenni a világpiaci háttérrel és azzal, hogy a tejkvótát el kell felejteni - tette hozzá.

A drasztikus árzuhanáshoz az alacsony kínai kereslet mellett az orosz embargó meghosszabbítása és az erős dollár is hozzájárultak. Fórián Zoltán úgy véli, a folyamat nem hirtelen alakult ki, várható volt és felkészülhettünk volna rá. A tejkvóta igen hosszú, a 2003-as döntés óta tudható kivezetési folyamata ugyanakkor igen szerencsétlen időpontban, a világpiaci kereslet növekedésének megtorpanása és a kínálat egyidejű emelkedésekor következett be. Ráadásul a közösség híján van a hatékony válságkezelő eszközöknek.


Ábra: Tejtermékek átlagárai az EU-ban 2013-2015 (Forrá: KSH)

A tejárcsökkenés leghamarabb a jövő év elején, tavaszán vehet érdemi fordulatot, és számítani kell arra, hogy nem ez volt az utolsó hasonló piaci probléma. A feldolgozóipar erősítésével ugyanakkor csökkenthetjük a válság hatásait.

A feldolgozóipar fejlesztése kiemelt szerepet kaphat az új VP-ben, és megfelelő termékpály stratégiák kidolgozásával nagy változásokat lehetne elérni a szegmensben - jelentette ki Varga László. A VP kihívásaira már korábban felkészítette a gazdákat a NAK. A termelők a falugazdászoktól is kérhettek segítséget és a korábban kipostázott ingyenes kiadványokból is tájékozódhattak.


A képen (balról jobbra): Varga László, Rácz Imre, Krámer Zoltán, Bölcskey György

Bölcskey György, a Nagykálló-TÉSZ vezetője szerint a technológia és innovatív fejlesztések nélkül nem képzelhető el a termelők versenyképességének növelése. Komoly összegeket kell fordítani a logisztikára és az úgynevezett post harvest technológiák minél szélesebb körű bevezetésére is. Emellett mind a pályázati, mind a finanszírozási stratégiát a piaci lehetőségekhez illesztve kell felépíteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?