Itt a vissza nem térő lehetőség: sok százmilliárd sorsa a tét

agrarszektor.hu
Az egységes kérelmek benyújtása idén is kihívások elé állítja a gazdákat és a falugazdászokat. Összességében mintegy 1300 milliárd forintos támogatást jelentenek a Vidékfejlesztési Program (VP) pályázatai, és sokak szerint 2020 után teljesen átalakul a támogatási rendszer, ezért arra biztatok mindenkit, hogy használja ki ezeket a lehetőségeket - fogalmazott Szűts László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Csongrád megyei igazgatója a Portfolio és agrárszektor.hu közös rendezvényén, az Agrárgazdasági Szakmai Napok hódmezővásárhelyi állomásán. A konferencia egyik fő fókusza a kertészeti ágazat volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A jelenlegi uniós támogatási ciklusban kiemelt szerep jutott az élelmiszeripari fejlesztéseknek, de azt csak kevés pályázó tudja, hogy az energiahatékonysággal kapcsolatos beruházások is fellelhetők a program pályázati kiírásai között. Emellett az új VP legfontosabb célkitűzése a munkahelyteremtés, a mikro-kis és középvállalkozások fejlesztése, a versenyképesség javítása, a környezetkímélő gazdálkodás támogatása - emelte ki Szűts László. 


A gazdatársadalomban tapasztalható elöregedést csak lassítani lehet, de munkahelyteremtéssel és általános fejlesztésekkel egyre több fiatalt lehetne ösztönözni arra, hogy az agráriumot válassza fő megélhetési forrásként. Szűts László hozzátette:

A kertészeti ágazat támogatása kiemelt fókuszt kapott a VP-ben, elsősorban az új, építéssel járó kertészeti technológiák és építéssel nem járó kertészeti eszközök beszerzése, az ültetvénytelepítés- és korszerűsítés, az öntözés, az agrár-innovációs operatív csoportok és a fiatal gazdák támogatása szerepelnek a fő célkitűzések között.

Az esetek többségében a mezőgazdasági támogatásokra azok pályázhatnak, akiknek a mezőgazdasági tevékenységből származó árbevételük legalább 50 százaléka a teljes árbevételüknek - mutatott rá Torma Erzsébet, a Goodwill Consulting vezető pályázati tanácsadója.Ha az árbevétel kevesebb mint 50 százaléka származik mezőgazdasági tevékenységből, akkor meg kell nézni az adott vállalkozás méretét. Nagyobb vállakozásoknak inkább kutatás-fejlesztési pályázatokon érdemes gondolkozniuk, a középvállalkozások inkább a GINOP kiírásai között keresgélhetnek - tette hozzá.

 

A kis-és mikrovállalkozások esetén ha kisebb az árbevétel az 50 százaléknál, akkor meg kell nézni, hogy az adott termékek Annex listásak-e vagy sem. Nem mindegy, hogy milyen pályázati konstrukciót választ a termelő, mivel a jogosultak köre eléggé behatártolt. Az energiahatékonyság nagyon fontos, mivel a pályázatok kivétel nélkül pontozásos alapon működnek és a megújuló energiák használatáért plusz pontok járnak.

Minőségrendszerben történő részvételért is pluszpont jár, az együttműködések, és a munkaerő-bővítéssel járó fejlesztések is pluszpontot érnek. Torma Erzsébet hozzátette: aranykalászos gazda végzettséggel is lehet indulni például a fiatal gazda pályázaton, de a felsőfokú szakirányú végzettséghez viszonyítva 15 pontnyi különbség figyelhető meg.

A VP-ben kiemelt fókuszt kaptak a kis- és középvállalkozások, és mi is hosszútávra tervezünk ezekkel a cégekkel - emelte ki Göbl Erik, az E.ON KKV szegmens szakértője. Annak ellenére, hogy elsősorban az áramszolgáltatás területén vagyunk ismertek, több mint 20 éves gázpiaci tapasztalattal rendelkezünk, három évvel ezelőtt pedig elindítottuk a kiemelt ügyfélkezelési rendszerünket. Minden üzleti ügyfelünk saját értékesítővel rendelkezik, ez személyes vagy telefonos kiszolgálást jelent - mutatott rá a szakember.

Egy vállalkozás számára az energiaköltségek több vagy kevesebb terhet rónak a büdzsére, ezért érdemes több ajánlatot is összehasonlítani, mielőtt kiválasztják az adott vállalkozásnak megfelelő lehetőségeket. A megújuló energiaforrások használata már Magyarországon is elkerülhetetlen. Hazánk földrajzi adottságából adódóan az egyik leghatékonyabban használható megújuló energiaforrás a napenergia, amely széleskörű felhasználhatóságot tesz lehetővé mind a háztartások, mind a vállalkozások esetében.Ezért az energiaszolgáltatók közül hazánkban elsőként vezettük be a napelemes rendszereket. A napelemek minimális karbantartást igényelnek, kimeríthetetlen energiaforrásnak számítanak, és csökkentik a fogyasztók függését az energiaáraktól - fogalmazott Göbl Erik. 

2020-ra a tagállamoknak a teljes energiaellátásuk 20 százalékát megújuló energiákból kell fedezniük. Mi jelentős lemaradást mutatunk ezen a téren, ez az érték nálunk 10 százalék körül alakul. A VP pályázatai viszont elősegíthetik az uniós célkitűzés elérését. A napelemek kimeríthetetlen energiaforrások, nem igényelnek karbantartást. Magyarországon például van olyan napelemes rendszer, amely a hetvenes években épült - teszt jelleggel - és a mai napig termel. A termékeink harminc évig biztos, hogy működnek, és 20 évig teljesítménygaranciát is vállalunk. Úgy vélem, ez egy egyszeri befektetés, amellyel hosszú távú megtérülést érhetünk el - vallja Göbl Erik.

A szakember hozzátette: az E.ON elkötelezett az elektromos autózás támogatása mellett is. E-mobilitás programunk keretén belül első körben a Bécs-Budapest, illetve a Balaton-Budapest stratégiai útvonalak mentén telepítettünk elektromos töltőket, tavaly pedig Győrben, Szolnokon és Debrecenben hoztunk létre úgynevezett villámtöltő állomásokat, amelyek 20-25 perces töltési idővel, és két évig ingyenes töltéssel várják a környezettudatos autósokat. 

A konferencia programjában a finanszírozás mellett a befektetési piac is fókuszt kapott. Farkas Róbert, a Takarékbank pénz- és tőkepiaci üzletágának igazgatója szerint dinamikusan nő a lakossági megtakarítási piac, elsősorban a kormányzati döntések miatt. Emellett a mezőgazdaság jövedelmi pozíciója is sokat javult, a területalapú támogatásokat sem használják már arra, hogy a következő évi vetést megfinanszírozzák, hanem az már megtakarításként ott marad a gazdáknál.

Rövidtávon az állampapír piac kínálja a legjobb megtakarítási lehetőséget, a lakossági állampapír piacon belül a legdinamikusabb növekedést a kamatozó kincstárjegyi eszközök mutatták - emelte ki Farkas Róbert. Emellett a lakossági körben a Prémium Magyar Államkötvény és a Bónusz Magyar Állampapír számít a legbiztonságosabb és legnagyobb hozamot nyújtó befektetésnek, a Bónusz Magyar Allampapírnál márciusban komoly kamatemelések történtek. Nagyobb kockázatot jelentenek a befektetési alapok, ennél extrémebb befektetéseket most senkinek sem ajánlok - hívta fel a figyelmet a szakember.

A rendezvény külön szekcióban foglalkozott a kertészeti ágazat kihívásaival. A mezőgazdaságban is van innovációs lehetőség, és így is lehet forrást szerezni, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a fejlesztésekre fordítható összegeket közvetlenül Brüsszeltől is lehet kérni - emelte ki Basa Zoltán, a Zöldségcentrum Kft. tulajdonosa.

A generációváltás sokat jelentene a mezőgazdaságban - vallja Feczák Tamás. Az új VP pályázatai több lehetőséget hoztak magukkal. Egyre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az exportra, és az ágazat kézimunkaerő-igénye miatt sürgető kérdéssé vált a szektorban tapasztalható munkaerőhiány kérdése is, miközben egyre keményebb nemzetközi versenyben kellene helytállnunk - tette hozzá. 

Gubacsi Zoltán, a FruitVeb Zöldség Főbizottságának elnöke úgy véli, hogy a kertészeti támogatásokra az előzetes adatok alapján kétszeres-háromszoros túljelentkezés figyelhető meg. Hozzátette: az ágazati támogatásoknál négy főpályázat van, a hűtőházak és gombaházak támogatása, a növényházak támogatása, illetve a gyógynövénytermesztés, és az ültetvénytelepítés támogatása. Összességében a szektor igénye lényegesen nagyobb a rendelkezésre álló forrásoknál, ezért a ténylegesen nem indokolt pályázatokat ki kell szűrni.

 

A pályázati rendszernél vállalkozásokról kell beszélgetnünk, nem szervezetekről - vallja Basa Zoltán. Egy mezőgazdasági termelőnek egyre több mindenhez kell értenie. Az, hogy sokan csak arra pályáznak, amire van támogatás nem feltétlenül a legjobb megoldás.

Basa Zoltán szerint az úgynevezett Horizont 2020 program lehetőségei érdekesek lehetnek azoknak, akik innovációban gondolkoznak. Két-három éve még egyetlen egy hazai nyertes pályázat sem volt, de most már vannak győztes mezőgazdasági innovációs pályázatok.

Számfira Gabriella, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Csongrád megyei vidékfejlesztési referense szerint a szervezet célja a pályázati felhívások népszerűsítése. A szakember felhívta a figyelmet az agrárkamara kiadványaira, amelyekből részletes tájékoztatást kaphatnak a gazdálkodók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?