Most kell beruházni: sosem lehetett ilyen olcsón forrásokhoz jutni

agrarszektor.hu
Rekordalacsonyak a kamatok és ebben a ciklusban még jócskán várható uniós támogatás, ezért most érdemes beruházásba kezdeni az agrárvállalkozóknak. Az agrárfinanszírozás jövőjével kapcsolatban az egyik legégetőbb kérdés, hogy mi lesz a Növekedési Hitelprogram (NHP) jövő márciusi kivezetése után: milyen termékkel állnak majd elő a bankok, amelyek az elmúlt években jelentős mennyiségű hitelt helyeztek ki a kkv-szektorba és azon belül is az agráriumba az NHP keretében? Magyar bankvezérek beszélgettek a hazai agrárfinanszírozásról az Agrárszektor Konferencia 2016 című rendezvényen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentős összegben állnak rendelkezésre vissza nem térítendő és visszatérítendő EU-s források a hazai kkv-szektorban, miközben az elmúlt években végrehajtott kamatcsökkentéseknek köszönhetően a hitelintézetek piaci alapú hiteltermékei is egyre kedvezőbb feltételek mellett érhetők el. Milyen stratégia ajánlott az agrárvállalkozóknak ebben a helyzetben, és mi várható az agrárfinanszírozási piacon Növekedési Hitelprogram (NHP) jövő évi kivezetése után?

Mennyi forrás lesz az agráriumban a következő években?


Jelentős tartalékok vannak még az ágazatban, és ha fennmarad a mostani uniós támogatáspolitika, akkor 2020-ig mindenképp stabilitás várható a piacon


- mondta Takács Zoltán, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese az Agrárszektor Konferencia 2016 című rendezvényen. Szerinte amíg a jegybanki politikában nem áll be fordulat, addig maradnak a kedvező kamatok, amit azonban kritikusnak lát az ágazatban következő években, az a "Földet a gazdának" program keretében lebonyolított földárverések következményeinek kezelése, hiszen számos gazda adósodott el a program miatt, vagyis jelentős forráskivonást okozott a földértékesítési program.

Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója szerint az alacsony kamatok a 2018-as év végéig mindenképp maradnak, ami a bankokat hitelezésre, a vállalkozókat pedig beruházásokra ösztönzi, hiszen még sosem lehetett ilyen olcsón forrásokhoz jutni.

 

Mivel a 2014-2020-as uniós támogatási ciklus felénél járunk, támogatásokra is jócskán lehet még számítani, így a mostani időszak ideális arra, hogy az agrárszereplők a támogatásokat hitelfelvétellel kiegészítve beruházásokba kezdjenek.

 

A fejlesztésekbe azonban megalapozott üzleti tervvel érdemes csak belevágni, akinek pedig nincsenek most ilyen tervei, annak az alacsony betéti kamatok ellenére is érdemes lehet betétben tartani a pénzt.

Puskás András, az Eximbank üzleti vezérigazgató-helyettese szerint Magyarország sérülékenysége csökkent az elmúlt években, az export pedig a gazdaságnövekedés motorjává vált. Épp ezért nem csak belföldi beruházásban érdemes gondolkodni: a szomszédos országokban, vagy akár távolabbi piacokon is kínálkoznak lehetőségek.


Takács Zoltán, Szabó Levente, Puskás András és a beszélgetés moderátora, Bán Zoltán, a Net Média Kft. vezérigazgatja

 

A kezességvállalás is élénkítette a kkv-hitelezést

Dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (az AVHGA) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a mezőgazdasági hiteleken belül a garantált hitelek állománya az utóbbi években 25-31 százalékra nőtt a korábbi 20 százalék körüli arányról. Az utóbbi néhány évben tehát a hitelgarancia szerepe felértékelődött, ami a garanciaszervezetek nagyobb aktivitásán keresztül támogatta a kkv-hitelezés élénkülését. Kevesen tudják, hogy a garanciaszervezet azért van, hogy a bankok mögött nyújtson stabil szolgáltatást, amikor a hitelbírálat már megtörtént, tehát tulajdonképpen segít a bankoknak kihelyezni a hiteleket.


A vállalatok versenyeztetik a bankokat

Kormos Csaba, az FHB Bank ügyvezető igazgatója úgy írta le a mostani helyzetet, hogy sok bank van a piacon, miközben kevés az ügyfél, ami az ügyfeleknek kifejezetten előnyös lehetőségeket teremt.

Egy erős hitelkínálati piac alakult ki, és az nyeri meg a versenyt, aki rugalmasságot és személyre szabott termékeket kínál

 

- véli Laurinyecz Anita, az UniCredit Bank Hungary Zrt. Agrárfinanszírozás igazgatója, aki szintén egyre komolyabb versenyhelyzetet lát. Tapasztalatai szerint nem ritka ma már, hogy a vállalatok több bankot versenyeztetnek, mielőtt hitelt vesznek fel egy-egy beruházásra.

Sebestyén Róbert, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. igazgatója szerint a bankok közti verseny alapja a Növekedési Hitelprogram (NHP), amely a növekedés irányába fordította az éveken át csökkenő kkv-hitelezést, azonban 2017 március 31-én megszűnik ez a lehetőség.

 

Fontos kérdés, hogy a bankok milyen konstrukciókkal állnak majd elő az NHP pótlására, hiszen a kivezetést követően a piaci alapú hitelezésnek kell teret nyernie.

Hosszú távú nyerteseknek mindig szívesen adnak a bankok

Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank kkv-igazgatója szerint a bankok továbbra is szívesen biztosítanak majd finanszírozást azoknak az agrárvállalkozóknak, akikben lehetőséget látnak, és az NHP kivezetése után a pénzintézetek igyekeznek majd hasonló terméket kialakítani.

Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank kereskedelem- és agrárfinanszírozásért felelős vezetője hozzátette, hogy az agráriumban továbbra is egyre több bank lát lehetőséget, de egyiküknek sem az számít feldolgozó, baromfitenyésztő vagy növénytermesztéssel foglalkozó cégről van szó.

A bankok finanszírozási hajlandósága nem a szektortól függ, hanem a vállalatok egyéni teljesítményétől

 

- tette hozzá. Szerdahelyi Róbert is hasonlóképpen fogalmazott ezzel kapcsolatban: a bankok a hosszú távú nyerteseket keresik.

Laurinyecz Anita hozzátette, hogy a vállalati hitelállomány 12 százaléka megy a mezőgazdaságba (az élelmiszeripar is beletartozik), ami pont megegyezik az ágazat GDP-termelésben betöltött szerepével, tehát nincs szó az agrárium túlfinanszírozásáról, sőt, bőven vannak benne további lehetőségek.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?