Tízmilliárdokat hirdettek meg gépvásárlásokra

agrarszektor.hu
Egyre több bank jelenik meg a mezőgazdaságban különböző finanszírozási lehetőségekkel a gazdálkodók részére, mondván az agrárium mára egy jól finanszírozható, úgynevezett válságálló ágazattá vált. Idén év elején hirdette meg nemzeti gépfinanszírozási programját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), és ezzel ő is nagyobb szerepet kapott abban a versenyben, amely az agrárfinanszírozásban tombol. A gazdák finanszírozási lehetőségeiről, valamint a 2020 utáni bizonytalanságról is szó volt a Portfolio Agrárium 2018 konferenciáján Kecskeméten.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magát a gépkereskedői piacot néhány vállalat uralja csupán, ezért a Magyar Fejlesztési Bank nemzeti gépfinanszírozási programot hirdetett meg idén, amelyben az igényelhető hitel- és lízingprogramok kerete 80 milliárd forint - ismertette előadásában Sebestyén Róbert, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezető szakértője. A program célja, hogy kedvező kamatozású és feltételrendszerű finanszírozási lehetőséget nyújtson mezőgazdasági gépek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégeknek, valamint a kis és középvállalkozási (kkv) kritériumoknak megfelelő vállalkozásoknak mezőgazdasági gépek vásárlására.

A Mezőgazdasági Gépgyártó- és Forgalmazó Finanszírozási Hitelprogram 30 milliárd forintos keretet biztosít

a Magyarországon bejegyzett székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, telephellyel rendelkező mezőgazdasági gépgyártók gyártókapacitásának fejlesztésére, az értékesítésük bővítésére, a forgalmazás elősegítésére. Hitelfelvevőnként minimum 150 millió forint, maximum 3 milliárd forint igényelhető, saját erő pedig csak beruházási hitel igénylésénél szükséges, amelynek mértéke minimum 10 százalék.

A Mezőgazdasági Vevőfinanszírozási Hitelprogram és a Mezőgazdasági Vevőfinanszírozási Zárt Végű Pénzügyi Lízing Program együttes keretösszege 50 milliárd forint.

A konstrukciók olyan új mezőgazdasági gépek beszerzését finanszírozzák, amelyeket Magyarországon bejegyzett székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, telephellyel rendelkező mezőgazdasági gépgyártó állított elő, és maga, vagy a vele szerződésben lévő gépkereskedő értékesít. A finanszírozási összeg itt minimum 1 millió forint, maximum 100 millió forint. A hitelkérelmek mindegyikét 2020 december 31-ig lehet benyújtani az MFB Zrt.-nél - tette hozzá a szakember.

Érdekes azonban a kérdés, hogy van-e igény egy ilyen, az MFB által kínált hitelprogramra az agráriumban. Hatvani Dániel, a CIB Lízing vezérigazgatója szerint mindenképp szükség van rá, így ugyanis több lehetőség közül választhatnak a gazdák. Az agrárium azért egyre vonzóbb a bankok számára mert egy stabil kiegyensúlyozott, úgynevezett válságálló terület. Ugyanakkor nagy a verseny az agrárfinanszírozásban, és ha egy bank nem tölt be tanácsadó szerepet is a gazdák felé, akkor szinte esélye sincs ebben a versenyben.

Simon Attila, Hatvani Dániel, Sebestyén Róbert, Bán Zoltán (balról)

Sebestyén Róbert elmondta,hogy habár a mezőgazdaság az egyik legjobb terület a hitelek teljesítésével kapcsolatban, vannak azonban itt is nem teljesítő ügyfelek. A szakember szerint nagyon fontos lenne, hogy az agrár de minimis 15 eurós keretét 25 ezer euróra emeljék, ez ugyanis nagymértékben növelné az agrárfinanszírozási lehetőségeket a bankok részéről, és így a kisebb gazdaságok sem szorulnának ki a piacról.

Hiába egyre magasabb színvonalú az oktatás, az új generáció már más felfogással és logikával építi fel a gazdaságát, és egyre nagyobb terepet kap a modern technológia - emelte ki Simon Attila az MKB Bank, MKB Agrárpartner szakmai vezetője. Kijelenthetjük, hogy egy jól finanszírozható ágazattá vált a mezőgazdaság. Ugyanakkor van egy fajta rettegés a gazdákban a 2020 utáni időszak miatt, ezért mindenki arra törekszik, hogy stabilizálja a gazdaságát. Ebben kaphatnak nagy szerepet a bankok, a termelők ugyanis egyre jobban partnerként kezelik őket.

Az öntözés finanszírozásával kapcsolatban Simon Attila elmondta, hogy jelenleg a legnagyobb problémát az okozza, hogy hiába áll rendelkezésre komoly vízkészlet Magyarországon, nincs olyan működtető rendszer, amely a gazdákat kiszolgálná. Sebestyén Róbert szerint az öntözés nagymértékben befolyásolja az áru minőségét a zöldség-gyümölcs ágazatba, és ha a bankok fel tudják mérni ezeket a hozadékokat, akkor van létjogosultsága az öntözés finanszírozásának.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29