Fontos határidőkre kell figyelniük a magyar gazdáknak: ezeket most még nem késő elintézni

agrarszektor.hu
Nyár végén érdemes a gazdálkodóknak gyakrabban ellenőrizni az ügyfélkapujukat. Ugyanis ez az az időszak, amikor a Magyar Államkincstár (MÁK) elkezdi kiküldeni a jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzéseket az erre jogosultaknak, emellett azonban több bejelentési kötelezettsége is akad ilyenkor a gazdálkodóknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogyan korábban már mi is írtunk róla, nyár végén érdemes a gazdálkodóknak gyakrabban ellenőrizni az ügyfélkapujukat. Ilyenkor kezdi el ugyanis a Magyar Államkincstár kiküldeni a jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzéseket azoknak a gazdálkodóknak, akiknél nem egyértelműsíthető vagy nem ellenőrizhető az általuk megművelt területekhez való jogosultságuk, vagy ezen területek nagysága. Fontos változás, hogy 2019-ben a jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzéseket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldik ki. A végzés megérkezése után 10 napja van az érintettnek benyújtania a földhasználat igazolására szolgáló dokumentumot és nyilatkozatot tenni az egységes kérelemkitöltő felületén a 'Jogszerű földhasználat nyilatkozat 2019' fül alatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek mellett, ahogy arra Dr. Harcsa Marietta is rámutatott, időszerű bejelenteni a betakarítások időpontját és a zöldítésben alkalmazott másodvetések vetési és későbbi beforgatási időpontját. Azonban nem számít minden ilyen jellegű tevékenység betakarításnak (a kaszálás például nem betakarítás!), ezért elengedhetetlen a dátumok, időpontok pontos megadása is. A betakarítást csak abban az esetben kell bejelenteni, ha a termés ténylegesen lekerült a területről, ott már nem található meg. Ez fontos a szankciók elkerülése miatt, például az AKG zöldugar esetén. Ahol a zöldugarnak három évig a területen kell lennie, ott egy ilyen betakarítási bejelentés súlyos szankciókat vonhat maga után, mivel a hatóságok úgy fogják értelmezni, hogy nem teljesült a három év.

A rosszul bejelentett betakarítási időpont a diverzifikációs követelmények betartásánál is problémát okozhat. A zöldítésnél a növénytermesztés diverzifikálása szempontjából azokat a növénykultúrákat lehet figyelembe venni, amelyek május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban a legtovább vannak jelen a termelő tábláin, és az egységes kérelemben is úgy szerepelnek, mint be nem takarított növény. Az ökológiai jelentőségű területekként (EFA) elszámolni kívánt nitrogénmegkötő növényeknek esetén pedig feltétlenül figyeljünk a termesztési időszakokra, vagyis

  • az évelő növények május 1-jétől szeptember 30-ig,
  • az egynyári növények április 1-jétől május 31-ig,
  • a szója május 15-től július 15-ig,
  • a zöldborsó, lóbab május 1-jétől május 31-ig,
  • a bab május 10-től július 20-ig

számolható el EFA-ként.

Addig senki ne jelentsen főnövény-betakarítást a földeken, amíg a növény még a területen van. Az ökológiai jelentőségű területek másodvetése bejelentésköteles. Ez három számmal lehet megjegyezni: 15-60-15. A másodvetést legkésőbb október 1-ig el kell vetni, vetés után 15 nappal be kell jelenteni a kérelem felületén a pontos dátummal, még akkor is, ha nem egyezik a kérelem beadásakor beírt másodvetés tervezett dátumával. Az EFA-ként elszámolt másodvetéseknek minimum 60 napig jelen kell lennie a földterületen, ezután a beforgatást is 15 napon belül ugyanitt be kell jelentenie a gazdálkodónak.

Aki nitrátérzékeny területen gazdálkodik, annak közben ellenőriznie kell, hogy minden táblájára rendelkezik-e 5 évnél nem régebbi talajlabor eredménnyel. Valamint arra is figyelnie kell, hogy időben elkészüljön a tápanyag-gazdálkodási tervvel, vagy keressen ehhez megfelelő szaktanácsadót, aki elkészíti ezt.

A VPAKG-VPÖKO támogatásban a tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésének határideje 2019. 09. 30-a, vagy a betakarítást követő 30. nap.

A 2019. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének határideje 2019.09.15-e. A tárgyévi egységes kérelemben bejelentett területméretek és termesztett növénykultúrák figyelembe vételével a tartozást a kincstár számlájára kell befizetni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?