Agrárfinanszírozás nyelve: Mit várunk 2020-ban az agrárfinanszírozási piacon?

Agrárfinanszírozás nyelve: Mit várunk 2020-ban az agrárfinanszírozási piacon?

Takarék Agrár24
A bankrendszer a koronavírus-járvány után is hitelezni fog a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is. A hangsúlyok és a kockázati étvágy változik, de az állami programoknak és a bankok stabil pénzügyi helyzetének köszönhetően nem számítunk még recesszió esetén sem a 2008-2010 évihez hasonló banki szigorításokra és az élelmiszergazdaság hitelállományának csökkenésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mire számíthatunk mezőgazdasági vállalkozóként manapság, ha banki finanszírozásra van szükségünk, mi változott a koronavírus-járvány hatásaként? Hogy erre válaszoljunk, először sorba vesszük a "kínálati oldal" (bankrendszer, állami programok, kamatszint) és a "keresleti oldal" (mezőgazdasági vállalkozások) tényezőit, valamint megosztjuk saját közvetlen tapasztalatainkat is. 

A kínálati oldalon a hitelezést támogató hatások vannak többségben, amit az MNB legutóbbi kamatvágása is megerősített. Az állami finanszírozási programok, kiemelten az NHP Hajrá egy olyan eszközt ad a bankrendszer kezébe, amit a forgó- és a beruházási hiteltermékeik mögé is betehetnek. Az új krízisgarancia konstrukció révén legfeljebb 6 éves futamidőre akár 90%-os mértékű intézményi kezességet is igénybe vehetnek az erre jogosultak. A bankrendszer is sokkal jobb állapotban van most, mint a legutóbbi gazdasági visszaesés időszakában, így bár szigorítások várhatóak a hitelezési alapelvekben, ez véleményünk szerint nem lesz olyan mértékű, ami az összesített hitelállomány csökkenéséhez vezetne. 

A keresleti oldalon ágazatonként és hiteltípusonként erősen eltérő hatások azonosíthatóak. Összességében továbbra is a növekedést támogató tényezők erősebbek, de ez főként az éven belüli, rulírozó/forgó finanszírozást tekintve igaz: az ágazat éven belüli finanszírozási igényei összességében talán még erősödtek is. Az új beruházásoknál a Vidékfejlesztési Program kifutása miatt amúgy is gyengül az aktivitás, amire rátett a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság is. Üzleti tervet készíteni ilyen környezetben csak nagy bizonytalansággal lehet, főként az élelmiszeripari beruházásoknál látunk kivárást, újratervezésre irányuló szándékot. A korábban elhatározott cégvásárlási tervekről a felek jellemzően nem mondanak le, újakat azonban már sokkal kevésbé határoznak el. Az NHP Hajrá feltételrendszere miatt élénkítheti a kiváltást, bankváltást, azonban véleményünk szerint ez éppen a bankok kockázati étvágyának mérséklődése miatt nem lesz tömeges. 

Úgy gondoljuk, hogy továbbra is a mezőgazdaság marad az egyik legkevésbé kockázatos ágazat, mivel az ezt támogató tényezők (földháttér, gazdálkodói elköteleződés, EU-s támogatások) nem változnak. A következő fél-egy év azonban olyan kihívásokat tartogat az ágazat számára - aszállyal, madárinfluenzával, afrikai sertéspestissel súlyosbítva - ami miatt a finanszírozók az eddigieknél is jobban figyelik majd a hiteligénylők rövid távú likviditási helyzetét.

Írta: Fazakas Péter, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58