Óriási segítséget kapnak a fagykárt szenvedett magyar gazdák: itt vannak a részletek

Óriási segítséget kapnak a fagykárt szenvedett magyar gazdák: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
A tavalyi év nehézségei és az elmúlt hetekben tapasztalt télies időjárás ismételten rávilágít az agrárkár-enyhítési rendszer fontosságára. A rendszer jól vizsgázott: tavaly mintegy 27 ezer hektár gyümölcsöst ért időjárási kár, ami után idén márciusban 6,56 milliárd forintot fizettek ki a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén eddig a termelők több mint 6 ezer hektár nagyságú területen jelentettek tavaszi fagy miatti kárt, leginkább Bács-kiskun, Tolna és Csongrád-Csanád megyékben- olvasható az Agrárminisztérium közleményében. Ezeknek a károknak közel 60 százaléka gyümölcsösökben, jellemzően kajszi-, őszibarack, meggy és alma kultúrákban keletkezett. Az Agrárminisztérium arra bíztatja a tavaszi fagykárral leginkább érintett gazdálkodók figyelmét, hogy elektronikusan jelentsék be a kárukat a megyei kormányhivataloknak annak érdekében, hogy - az egyéb támogatási feltétel teljesülése esetén - káraikat kompenzálhassák. Az agrártárca a kárbejelentéshez az alábbiakban kíván segíteni.

Tavaszi fagy akkor valósul meg, ha a kockázatviselés helyén a tavaszi időszakban a talajszinttől számított kettő méter magasságban mínusz 2 °C vagy annál alacsonyabb hőmérsékletet mérnek. Erről a termelő az OMSZ honlapján tájékozódhat. Az OMSZ adat helyességét - a termelő ellenkező bizonyításáig - vélelmezni és a kárenyhítési eljárásban kötelezően alkalmazni kell.

A termőre fordult és szakszerűen művelt gyümölcsösök esetén a kárbejelentést alapesetben a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül szükséges megtenni. Ezen alapszabálytól viszont ellehet térni, ha a tavaszi fagykár március 31. után következett be és a 15 napos kárbejelentési határidő az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban (ez évben 2021. május 17-ig) telik le. Ugyanis ez esetben a kárbejelentés még május 17-ig megtehető. A jogszabály a tavaszi fagykár bejelentésére egy véghatáridőt is megállapít, amely május 31.

A hozamcsökkenést okozó tavaszi fagynál a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség a károsodással érintett területen bekövetkezik. A kárbejelentés itt érhető el. Az idei évi károk után kárenyhítő juttatásra az a károsult termelő lehet majd jogosult, aki:

  • jogszabályban foglaltak szerint határidőben, elektronikusan benyújtotta a kárbejelentését,
  • akinél a növénykultúra - tárgyévet megelőző ötéves időszakból a legmagasabb és a legalacsonyabb hozammal rendelkező kettő év elhagyásával képzett három év hozamának számtani átlagához képest - 30%-ot meghaladó terméskiesését és 15%-ot meghaladó termelésiérték-kiesését az agrárkár-megállapító szerv igazolta,
  • a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig megfizette és
  • a kárenyhítő juttatás iránti kérelmét november 30-ig a novemberben nyíló elektronikus kérelmező felületen benyújtotta.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?