Kerttulajdonosok, figyelem! Újabb hírek jöttek a fúrt kutak ügyében

Kerttulajdonosok, figyelem! Újabb hírek jöttek a fúrt kutak ügyében

agrarszektor.hu
A belügyminiszter benyújtotta azt a törvényjavaslatot, ami megszünteti az engedélyezési kötelezettséget az 50 méternél nem mélyebb, régi kutaknál. A kormánynak augusztus 31-éig tudományos szempontú vízkészlet-védelmi országtérképet kell készíttetnie és közzétennie, amely elhatárolja az ivóvizet biztosító karszt képződményeket és ivóvízbázis-védelmi védőterületeket az egyéb övezetektől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2024. január 1-je előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat teljeskörűen mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól a törvényjavaslat, amelyet Pintért Sándor belügyminiszter kedd este nyújtott be az Országgyűlésnek. A jelenleg hatályos szabályok szerint az idén év végén járna le az a moratórium, amely időpontig be kell jelenteniük, illetve engedélyeztetniük kell a korábban illegálisan fúrt vagy ásott kútjaikat - írja az Infostart. Nagy István agrárminiszter nemrégiben beszélt arról, hogy kezdeményezi fogja a kormányban a kérdés újratárgyalását, mert szerinte ez a szabály csak a lakosság vegzálására alkalmas.

EZ IS ÉRDEKELHET

A döntés pedig meg is született, már társadalmi egyeztetésen is volt a tervezet, és most visszamenőleg, bármilyen eljárás nélkül jogszerűnek nyilvánítanak minden jelenlegi, 50 méternél nem mélyebb, vízzáró réteget el nem érő háztartási kutat. Ahogyan korábban lapunk is beszámolt róla, év végéig van érvényben a jelenlegi kútamnesztia, amelynek lényege, hogy a korábban szabálytalanul létesített sekély mélységű kutakat bírságmentesen bejelentsék a tulajdonosok, ezáltal fel lehessen mérni, pontosan hány használatban lévő kút található az országban. Időközben viszont kiderült, hogy a bírságmentes bejelentés sem hozott eredményt. A jövőre hatályba lépő módosítás végleg rendezi a szabálytalanul létesített sekély kutak helyzetét, mivel jövő januártól minden 2024 előtt ásott vagy fúrt kút automatikusan jogszerűvé válik. 

Az új szabályozás a házi vízigényt (legfeljebb évi 500 köbmétert) kielégítő, sekély mélységű kutakra terjed ki. A mélységet 50 méterben határozzák meg, hogy a háztartási kút semmiképpen ne érintsen a vízzáró réteg áttörésével ivóvízbázist. A háztartásban felmerülő vízhasználatot úgy értelmezik, hogy az jellemzően az ingatlanhoz tartozó kiskert és gyepterület locsolása, az építmények és az ingóságok időszakos tisztítása, karbantartása, a saját és családi fogyasztásra termesztett növények öntözése, a háztáji állatok itatása és ellátása. A kormánynak augusztus 31-éig tudományos szempontú vízkészlet-védelmi országtérképet kell készíttetnie és közzétennie, amely elhatárolja az ivóvizet biztosító karszt képződményeket és ivóvízbázis-védelmi védőterületeket az egyéb övezetektől

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?