Figyelmeztet az Államkincstár: ezt sok magyarnak el kell intéznie idén

agrarszektor.hu2024. július 7. 09:31

A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet arra, hogy a 2024. évtől érvényes szabályozás szerint amennyiben tárgyévben a mezőgazdasági termelő az adott tábla vonatkozásában talajtakarás nélküli parlag hasznosítást (PIH01) jelölt az egységes kérelemben, úgy a július 15-től szeptember 30-ig tartó időszakban - mely a talaj vízvesztése szempontjából az egyik legérzékenyebb időszak - gondoskodnia kell a talajtakarásról a spontán megjelenő növényzet megőrzésével vagy július 15-ig elvetett takarónövény kultúrával.

A talajtakarás biztosítása során megfelelő agrotechnikával (pl. kaszálás) meg kell akadályozni a gyomok terjedését, hogy a terület a támogathatósági minimum feltételeknek továbbra is megfeleljen! A fenti szabályozás fontosságát az adja, hogy - mint korábbi cikkeinkben is ismertettük - az erőteljes napsugárzás, a nyári záporok és jégesők, a légköri aszályok kialakulása egyaránt károsan hat a talaj szerkezetességére, a talaj életére, a vízháztartására - írja a NAK.

A talaj takarása csökkenti a felső talajréteg felmelegedését és kiszáradását, kicserepesedését, eső esetén pedig fizikai védelmet biztosít a becsapódó esőcseppek tömörítő hatása ellen, lassítja az érkező víz levonulását, elősegítve ezzel az egyre értékesebb csapadék beszivárgását a talajba, olvasható a MÁK most megjelent közleményében. A talaj takarása tehát nemcsak a támogatások teljes összegéhez történő hozzájutás feltételeként betartandó Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotnak való megfelelés miatt fontos, hanem minden gazdálkodó érdeke, hogy óvja talaját és az abban tárolt vízkészletét is.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
talaj, talajvédelem, talajművelés, gyomok, talajmunka, kaszálás, talajtakarás, államkincstár, terület,