Nagyot robbantott a magyar agráregyetem: ez sok mindenre hatással lehet

Nagyot robbantott a magyar agráregyetem: ez sok mindenre hatással lehet

agrarszektor.hu
Befejeződött a gyakorlati oktatást és kutatást kiszolgáló egyetemi cégek és szervezeti egységek integrációja, 2024. augusztus 1-től megalakult a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. A létrejövő új gazdasági társaság gödöllői központtal 4 megyében, 5 telephelyen összesen 3548 hektáron gazdálkodik, amiből 1796 hektár szántó.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szántőföldi növénytermesztés, kertészet és szőlészet mellett, számos állattartó teleppel is rendelkezik, ahol több mint 14000 állatot látnak el minden nap. A hallgatók megismerkedhetnek a baromfi, a víziszárnyas, a nyúl, a sertés, a juh, a szarvasmarha, a bivaly, a szamár, a szarvas, valamint a ló tartástechnológiájával. Kaposvári tejelő tehenészetünkben már a legmodernebb fejőrobotos technológiával találkozhatnak a hallgatók. A tangazdaság 4 lovardájában a lovaglás mellett a fogathajtást is elsajátíthatják a fiatalok, de ezenkívül üzemeltetnek vadfeldolgozót, borászatot, étteremet, panziót, vadasparkot és múzeumot is - írja a MATE közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

2023. január 1-jével a keszthelyi székhelyű Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. névváltoztatásával megalakult a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft., mely a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tangazdaságait üzemeltető, 100% tulajdonú gazdasági társaságaként az Egyetem gyakorlati képzési feladatait hivatott ellátni. A MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. 2023 február 1-i dátummal integrálja a MATE Kaposvári Campusán, addig egyetemi keretek között működő tangazdasági egységet is. 2023. július 4-én a MATE Szent István Campusának tanüzemeit üzemeltető MATE Nonprofit Kft. - amely a tangazdaság üzemeltető tevékenységét a GAK Nonprofit Közhasznú Kft-től vette, szintén beolvadt a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szervezeti egységei közé.

A cég 2023-ban a MATE három Campusán közel 2000 hektáron (Gödöllő, Keszthely, Kaposvár) végezte az Egyetem gyakorlati oktatási, kutatási és fejlesztési tevékenységét, főként a növénytermesztés és az állattenyésztés területén. 2023. szeptember 1-től a kaposvári MATE Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tangazdaságát is vállalatunk üzemelteti, így biztosítva a szakiskolai hallgatók gyakorlati képzését.

EZ IS ÉRDEKELHET

2025 őszéig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 3 milliárd forintos fejlesztéssel újítja meg a gyakorlati képzés infrastruktúráját, a MATE és a létrejött MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. közel 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a 2023-ban meghirdetett Vidékfejlesztési Programjának két pályázata (VP1-1.2.1-23 azonosítószámú „Bemutató üzemek támogatása”) keretében, mely az agrárium és a vidék lakosságmegtartó képességének erősítését szolgálja. Az Egyetem ezt az összeget további 1 milliárd forinttal egészíti ki, így mintegy 3 milliárd forint értékben újul meg a gyakorlati képzés infrastruktúrája az Egyetem három legnagyobb campusán. A projekt keretein belül történő infrastruktúrafejlesztés lehetővé teszi a gyakorlati növénytermesztés, állattenyésztés, növénynemesítés, műszaki ismeretek és az energetika egymásra épülésének, egy rendszerbe illesztésének modellezését és bemutathatóságát mind a hallgatók, mind pedig a gazdálkodók felé.

Tulajdonosi döntés alapján 2024. január 1-től megkezdődött a beolvadási folyamata a bőszénfai szarvasfarmnak (Kaposvári Campus Szolgáltató Kft.), a keszthelyi Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központnak (MATE), a kaposvári Pannon Lovasakadémiának (MATE), illetve a Budai Campus soroksári kertészeti tangazdaságának (MKSZN Nonprofit Kft.), így már szinte az agrárium összes ágazatában biztosítani tudjuk a MATE képzésein résztvevő hallgatók részére a gyakorlati képzést. A cégbíróság 2024. július 11-én bejegyezte, hogy a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft, az MKSZN Nonprofit Kft. és a Kaposcári Campus Nonprofit Kft. beolvadt a GAK Nonprofit Kft-be, az eljárás 2024. július 31-én befejeződik, augusztus 1-től létre jön az új cég, MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. névvel.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?