Szeptember 30-án lejár a határidő: ezt sok gazdának el kell intéznie itthon

agrarszektor.hu2024. szeptember 20. 17:01

Közeleg a kárenyhítési hozzájárulások befizetésének határideje. A kötelezettség összegéről a Magyar Államkincstár (MÁK) július végétől kezdődően értesítette a kockázatközösségi tagságra kötelezett és a kockázatkezelési tagságot önkéntesen választó mezőgazdasági termelőket.

Már csak néhány napja van a kockázatközösségi tagságra kötelezett és a kockázatkezelési tagságot önkéntesen választó mezőgazdasági termelőknek arra, hogy befizesség a kárenyhítési hozzájárulásukat. A fizetési kötelezettségről szóló határozatokat elsődlegesen elektronikus úton kapták meg a gazdálkodók vagy hatályos meghatalmazás esetén a meghatalmazottjuk vagy kamarai meghatalmazás esetén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kárenyhítési hozzájárulás mértéke az ültetvényművelésre szolgáló termőföld és szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 5 400 forint, valamint egyéb szántóföldi kultúrák termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 1 800 forint - olvasható a NAK oldalán.

Az Agrárkamara arra hívta fel a gazdálkodók figyelmét, hogy a kárenyhítési hozzájárulást az értesítést követően tárgyév szeptember 30-ig kell megfizetni. A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének, így amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár szeptember 30-át követően vonja le egy, a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére a vonatkozó kárenyhítési év tekintetében.

A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően, az átutalás időszükségletét is figyelembe véve a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen. Nem szabad megfeledkezni a közlemény rovat helyes kitöltéséről sem, hiszen a beérkező összeg beazonosítása csak ez alapján lehetséges. Fontos tehát a támogatási azonosító (korábban regisztrációs szám/ügyfél-azonosító szám) megadása. A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, tehát a határidőre meg nem fizetett összeg adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kárenyhítés, határidő, határidős-ügyletek, kárenyhítési-hozzájárulás, magyar-Államkincstár, befizetés, befizetési-határidő, kárenyhítő-juttatás,