Ez sokaknak nem fog tetszeni: feltételekhez kötnék az agrártámogatást is

agrarszektor.hu2024. szeptember 24. 11:29

Svédország és Finnország a jogállamisághoz kívánja kötni az uniós agrártámogatásokat. Az EU-s agrártámogatások mindeddig zavartalanul áramoltak Magyarországra, dacára annak, hogy a többi uniós támogatás jelentős részét visszatartották, legfőképp korrupciós vádak miatt.

Jessica Rosencrantz svéd és Joakim Strand finn európai ügyekért felelős miniszter a szeptember 24-én esedékes miniszteri találkozót megelőzően az Európai Bizottságnak címzett közös levelükben úgy fogalmaztak, hogy "minden tagállamnak ragaszkodnia kell közös értékeinkhez, nevezetesen a jogállamisághoz, a demokráciához és az alapvető jogokhoz". Mint írták, ezeket az értékeket minden tagállam saját szabad akaratából fogadta el. A valóság azonban sajnos megmutatta, hogy aktív jogállamisági politikára van szükség - olvasható a 24.hu oldalán.

A felülvizsgálatnak a két miniszter szerint ki kell terjednie az EU közös agrárpolitikája (KAP) keretében évente kiosztott sokmilliárdos ágazati támogatásokra is. A nyugati gazdák élénken védelmezik ezeket a forrásokat, különösen a nagy mezőgazdasági termelők, például Franciaország, Olaszország és Spanyolország esetében. Mint ismeretes, a KAP a 2023-2027-es időszakra 264 milliárd eurót különít el, amelyből 189 milliárd euró közvetlen jövedelemtámogatást és 66 milliárd eurót az elszegényedett vidéki területek fejlesztésére fordít, de a többi uniós kiadásra vonatkozó felügyelet nélkül.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kap, uniós-források, svédország, közös-agrárpolitika, finnország, agrártámogatások, uniós-szabályozás, jogállamiság, feltétel, uniós-támogatás,