A kisebb vagy a nagyobb gazdálkodókat kellene támogatni?

agrarszektor.hu2024. szeptember 25. 16:33

A 2015-ös év agrárszakmai konferenciája rávilágított arra, hogy a mezőgazdaságban zajló kihívások és változások folyamatos alkalmazkodást igényelnek mind a nagy, mind a kisebb szereplőktől. A támogatási rendszerek és a privatizációs intézkedések megosztó vitákat gerjesztettek, miközben a verseny fokozódása és a külföldi piacokkal való szorosabb együttműködés egyre inkább előtérbe került. A konferencia az egykori szakminiszterek is leszögezték: a mezőgazdaság versenyképességének megőrzése érdekében a hatékonyság növelése, a források igazságos elosztása és a támogatási rendszerek átláthatóbbá tétele elengedhetetlen. Az Agrárszektor konferencia történetét feldolgozó sorozatunkban a 2015-ös év eseményeire tekintünk vissza.

Az agrárgazdaság szereplői 2015-ben egy eredményes, de rendkívül kihívásokkal teli évet tudhattak maguk mögött. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a 2015-ös év összefoglaló előadásában hangsúlyozta, hogy az év során számos kihívással kellett szembenézni, de ezek ellenére sikerült eredményeket elérni. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vezetője a kifizetésekkel kapcsolatban biztató előrehaladást említett, és kiemelte, hogy a 2016-os év lesz a pályázati dömping időszaka. A szakértők közül többen egyetértettek abban, hogy a kifizetések ütemezése és a támogatási rendszerek javulása kulcsfontosságú szerepet játszik a vidékfejlesztés sikerében.

Kicsik és nagyok: vita a forráselosztás körül

A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó agrár-vidékfejlesztési ciklus forrásai kapcsán felmerült kérdések és aggodalmak is terítékre kerültek. A résztvevők közötti közvéleménykutatás szerint a legtöbben úgy vélték, hogy a mostani ciklusban több forrás áll rendelkezésre, azonban a szakértők szerint valójában a támogatási összegek kisebbek, mint az előző időszakban. Jakab István, a MAGOSZ elnöke és az Országgyűlés alelnöke úgy látta, hogy a kormány által elvett területalapú támogatások visszakerültek vidékfejlesztési formában.

Az agrárpolitikai viták egyik visszatérő eleme a kis- és nagyüzemek közötti ellentét kérdése volt. Mezei Dávid, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány egyaránt fontosnak tartja mindkét üzemméretet, és a források elosztásánál ügyelni kell az arányosságra. Az európai agrármodell alapját a kis- és közepes családi gazdaságok jelentik, és Magyarország is ehhez kíván ragaszkodni. Ugyanakkor Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője azt említette, hogy

A verseny éleződése

Az uniós ciklus során elérhető támogatások felhasználása szempontjából egyre élesebb versenyre kell számítani a mezőgazdasági szereplők között. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vezetője hangsúlyozta, hogy a cél a versenyképes és hosszú távon fenntartható projektek támogatása. Harsányi Zsolt ironikus megjegyzése, miszerint "mindenki nyertes, aki átfér a csövön", jól tükrözi a támogatásokért folyó verseny intenzitását.

Jakab István arra figyelmeztetett, hogy az USA és az EU között megkötésre kerülő szabadkereskedelmi megállapodás tovább fokozhatja a versenyt a magyar mezőgazdasági vállalkozások számára. Mezei Dávid ehhez kapcsolódva hangsúlyozta, hogy a kormány célja az, hogy minél szélesebb körben hozzáférhetővé tegye a támogatásokat, nem csupán a nagy üzemek, hanem a kisebb gazdaságok számára is.

Exminiszterek kerekasztala

Az állami földek eladásával kapcsolatos vita is központi szerepet kapott az agrárszektor 2015-ös konferenciáján. Torgyán József, az első Orbán-kormány agrárminisztere hangsúlyozta, hogy "magyar földet magyar kézből kiadni nem szabad". A privatizációs intézkedések kapcsán több szakértő is aggodalmát fejezte ki, miszerint a földek eladása az oligarchák kezére játszhatja a termőföldek nagy részét, míg a családi gazdaságok hátrányos helyzetbe kerülhetnek. Gráf József, az első és második Gyurcsány-kormány agrárminisztere úgy vélte, hogy a kormány nagyüzem-ellenes politikája különösen veszélyes, mivel a nagyobb termelők is kulcsszereplők a versenyképesség megőrzésében.

Németh Imre, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány egykori agrárminisztere szerint Magyarország nem tudott lépést tartani a versenytársakkal, és elengedhetetlen, hogy a hatékonyság növelésére fókuszáljanak a támogatási rendszer átalakításakor.

A volt tárcavezetők javaslatai

A konferencián megszólaló korábbi agrárminiszterek javaslatai közül kiemelkedett a falugazdászok szerepének erősítése. Torgyán József kifejtette: szerinte a falugazdászok számát jelentősen növelni kell, és az új falugazdászoknak egyetemi szintű képzést kell biztosítani. Ezáltal ők segíthetnék a pályázatokat benyújtani kívánó gazdálkodókat, akik saját erőből nem képesek ezeket elkészíteni.

Fazekas Sándor, a jelenlegi agrárminiszter tevékenysége kapcsán megoszlottak a vélemények: míg Torgyán József bírálta, hogy Fazekas túlzottan az áruházláncok tevékenységére fókuszál, és nem fordít elég figyelmet a magyar élelmiszeripar fejlesztésére, addig Németh Imre visszafogottabban nyilatkozott, kiemelve az utódja iránti szolidaritást.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
agrártámogatás, rendezvény, konferencia, agrárszektor, agrárszektor-2015-konferencia, agrárszektor-2015, agrárkonferencia, agrárszektor-konferencia, földértékesítés,