Ha te is fával fűtesz otthon, vigyázz: erről jobb, ha tudsz 2024-ben

agrarszektor.hu2024. szeptember 27. 17:33

A 2024-es tűzifa árak az előző évhez képest változatlanok jelenleg, stagnálnak. Az elmúlt két évben az inflációt egyáltalán nem követték le - közölte a Pénzcentrummal a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége. A szervezet szerint ugyan az erdőgazdálkodás, fakitermelés költségei jelentősen emelkedtek az elmúlt évben, de ezt nem lehet a vásárlókra áthárítani.

A 2024-es évben jelentősen lecsökkent a tűzifa iránti kereslet. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) szerint ennek egyik fő oka a korábban futó, hatósági áras tűzifaprogram, ugyanis tapasztalataik szerint így előrehozták az emberek a tűzifaberuházásokat, és akár több évre előre felhalmozták a készletüket. A szervezet beszélt arról is, hogy 2024-es tűzifa árak az előző évhez képest változatlanok maradtak, stagnálnak, vagyis az elmúlt két évben egyáltalán nem követték le az inflációt.

A KSH legfrissebb adatai szerint egy mázsa fabrikett augusztusban majdnem 4%-kal olcsóbb volt, mint egy évvel korábban. 2023-ban nyár végén még 17 980 forintot kellett fizetni ennyi tüzelőért, mialatt a múlt hónapban az országos átlagár 17 270 forint volt. Emellett manapság majdnem 8%-kal kerül kevesebbe egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa, mint egy évvel ezelőtt. Augusztusban ennek az országos átlagára 7640 forint volt, egy évvel korábban pedig még 8270 forint. A Pénzcentrum kérdésére a MEGOSZ közölte: az elmúlt egy évben fakitermelés, erdőművelés költségei az inflációval emelkedtek. Ezt azonban egyáltalán nem lehet áthárítani a vásárlókra a szervezet szerint.

Sajnos nagyon érezhető az erdészeti ágazatban az ember- és, szakemberhiány. Az erdei munkák erős fizikumú, kitartó munkavállalókat követelnek meg, így sokan elhagyták az erdőt a könnyebb munkalehetőségek miatt. A másik gond, hogy az utóbbi évek megcsappant keresletei miatt a termelések is lecsökkentek, így a munkamennyiség is. A nem jövedelemezőség miatt a fakitermelő vállalkozók folyamatosan hagyják el a szektort. Várhatóan ők már nem is térnek vissza. Csak a gépesítés, gépberuházás jelenthet segítséget, de ahhoz megfelelő, releváns pályázatok szükségesek

- válaszolták a portál kérdésére.

Mennyibe kerül most egy köbméter tűzifa?

Hogy pontosabb képet kapjunk, mennyibe is kerül az egyes fafajták köbmétere, megnéztünk több nagy erdészet árait is:

Bakonyerdő Zrt.:

  • Bükk, gyertyán, akác, 1m, házhozszállítva: 40 640 Ft/köbméter
  • Cser, tölgy, kőris, juhar, egyéb kemény lombos, 1m, házhozszállítva: 40 640 Ft/köbméter

Budapesti Érdőgazdaság Zrt.:

  • Bujáki Erdészeti Igazgatóság - cser, tölgy, akác és gyertyán: 37 465 Ft/köbméter; egyéb lágy lombos: 19 050 Ft/köbméter; egyéb kemény lombos: 30 480 Ft/köbméter.
  • Lovasberényi Erdészeti Igazgatóság - a készlet erejéig egységes kemény lombos tűzifa: 35 000 Ft/köbméter.
  • Uzsai Erdészeti Igazgatóság - cser, gyertyán hasított tűzifa 1 m: 43 815 Ft/köbméter; keménylombos vastag tűzifa 2 m-es, 8-25 cm vastag: 29 900 Ft/köbméter.
  • Dabasi Erdészeti Igazgatóság - akác: 36 195 Ft/köbméter; egységes kemény tűzifa: 33 655 Ft/köbméter.

SEFAG Zrt.:

  • Akác: 30 480 Ft/köbméter
  • Bükk, Gyertyán: 31 750 Ft/köbméter
  • Csertölgy, Tölgy, egyéb kemény lombos: 36 830 Ft/köbméter
  • Hárs, nyár, egyéb lágylombos: 22 860 Ft/köbméter
  • Fenyő, éger, nyír: 22 860 Ft/köbméter

Dalerd Zrt.:

  • Kemény lombos vastag tűzifa 1m-es hosszban: 38 700 Ft/köbméter
  • Fekete dió 1 m-es sarangolt vastag tűzifa: 32 400 Ft/köbméter
  • Lágy lombos vastag tűzifa 1m-es hosszban: 19 990 Ft/köbméter
  • Fenyő vastag tűzifa 1m-es hosszban: 18 000 Ft/köbméter

Mecsekerdő Zrt.:

  • Bükk, Gyertyán vastag tűzifa (1 m-es): 36 830 Ft/köbméter
  • Tölgy, Cser, Akác, Egyéb kemény lombos vastag tűzifa (1 m-es): 35 560 Ft/köbméter
  • Lágy lombos és fenyő vastag tűzifa: 22 860 Ft/köbméter

Még mindig rengeteg a csaló tűzifakereskedő

És ha beindul a a tűzifaszezon, akkor megjelennek a trükközők, csalók is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint ha egy szabálykövető kereskedő hirdetést ad fel, abban a hatósági azonosítószámot is feltünteti - hogy azonosíthatóvá váljon a nyilvántartásokban. Amikor az eladó kiszállítja a tűzifát, kötelező átadnia a vásárlónak egy FA-AA betűkóddal és hétjegyű egyedi sorszámmal ellátott szállítójegyet (pl. FA-AA 3324532), amely tartalmazza az adott tűzifa-vásárlás és -kiszállítás minden fontos adatát. Ezek közül a leglényegesebbek: az eladó, a szállító és a vevő adatai (név, cím), a teherautó rendszáma, a fa fajtája és mennyisége, a szállítás pontos ideje (év, hónap, nap, óra, perc), valamint a fa származási helye.

A jogszerű kereskedő a lerakodás előtt lehetőséget biztosít a vevő számára, hogy ellenőrizze, megkapja-e a megrendelt mennyiséget. Ha mázsára történt a vásárlás, a szállítójegyen szerepelnek a mérési adatok és a mérleg hitelesítési jele, vagy külön mérlegjegyet adnak. Ha köbméterre vagy kalodában vásárolták a tűzifát, a kereskedő kérésre megengedi, hogy a vásárló a lerakodás előtt maga is megmérje a fát a teherautón. A lerakodás után célszerű megnézni, hogy a teherautó platóján nem volt-e olyan tárgy (pl. traktorgumi, raklap, ládák), amit beleszámíthattak volna a tűzifa térfogatába. Tisztességes kereskedő esetén ilyen helyzet nem fordulhat elő.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
erdőgazdálkodás, akác, erdészet, fűtés, csalás, tűzifa, átverés, tűzifahirdetés,