Ezt október 12-ig még bárki elintézheti itthon: jobb, ha nem maradsz le

agrarszektor.hu2024. október 3. 13:26

Az Agrárminisztérium elkötelezett a legkisebb mezőgazdasági vállalkozások megerősítése és lehetőségeinek bővítése mellett, illetve fontosnak tartja az életképes kisgazdaságok létrejöttét és megőrzését. Ezt a célt szolgálja a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” elnevezésű egyszerűsített pályázati felhívás, melynek most induló társadalmi egyeztetésén a tárca várja az érintettek véleményét.

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében európai uniós társfinanszírozással, közel 30 milliárd forint keretösszeggel meghirdetendő felhívásra azon őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók és szociális szövetkezetek pályázhatnak, akiknek üzemmérete legalább 5000, de 10 000 euró STÉ-nél (Standard Termelési Érték) kisebb, üzleti tervet készítenek a támogatási kérelem mellé és vállalják, hogy a fenntartási idő végéig a mezőgazdasági tevékenységből származó üzemméretüket legalább 50%-os mértékben megnövelik. A vállalást a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti év és a fenntartási időszak 4. év viszonylatában kell teljesíteni. A megváltozott európai uniós jogszabályok alapján a konstrukció a korábbi Vidékfejlesztési Program keretei között működtetett támogatási konstrukciótól eltérően nem átalánytámogatás, hanem számlás beruházási támogatási konstrukció - írja közleményében az Agrárminisztérium.

A tervezet szerint az állattartáshoz és kertészethez kapcsolódó épületek, létesítmények építésére, bővítésére, fejlesztésére; fontosabb gépek, eszközök beszerzésére, valamint a szántóföldi növénytermesztéshez kapcsolódó egyes kisebb fejlesztésekhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás maximum 10 millió forint összegig, a támogatás intenzitása pedig 85 százalék. A támogatási döntésben meghatározott támogatási összeg legfeljebb 25 százalékáig a jövőbeni kedvezményezett kérelemmel, egy alkalommal előleget igényelhet önerő felmutatása nélkül. Fontos, hogy egy pályázó csak egy kérelem alapján részesíthető támogatásban, kérelme pedig csak egy célterületre vonatozhat. Egy lakóhelyről, illetve székhelyről kizárólag egy kedvezményezett, illetve egy őstermelői családi gazdaság vonatkozásában csak egy tag lehet jogosult a támogatásra.

A támogatható méretű üzemméretű kisgazdaságok meghatározásához példaként hozható, hogy egy 2 hektáros almaültetvény 7.713 euró STÉ-nek, 2 darab tejhasznú tehén 5.471 euró STÉ-nek, 30 darab anyakecske 5.154 euró STÉ-nek, míg 500 darab brojlercsirke 6.854 euró STÉ-nek felel meg. Az üzemméret megállapítása több állami adatbázis felhasználásával történik, így az egységes területalapú támogatási kérelemben szereplő területek adatai, a „Kormányhivatal igazolása a mezőgazdasági tevékenységgel hasznosított területadatokról” formanyomtatványon rögzített területadatok (amennyiben releváns), szarvasmarha, a juh és a kecske éves átlagos létszámának meghatározásához az ENAR rendszerben megjelenő állatállomány, egyéb állatfajok esetében a „Hatósági állatorvos igazolása az éves átlagos állatlétszám igazolásához” formanyomtatványon rögzített adatok kerülnek felhasználásra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján segítségképpen működik STÉ-kalkulátor.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
szántóföld, növénytermesztés, támogatás, beruházás, mezőgazdaság, fejlesztés, állattartás, finanszírozás, vidékfejlesztési-program, kormányhivatal,