Friss hírek a támogatásokról: kiderült, mekkora előleget kapnak a gazdák

agrarszektor.hu2024. október 10. 10:29

Az Agrárminisztérium közzétette, hogy mekkora támogatási előlegre számíthatnak a gazdálkodók a 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások kapcsán. Az előlegfizetés időszaka várhatóan október 16-án kezdődik és november végéig tart, a Magyar Államkincstár a gazdáknak megítélt támogatás teljes, forintban kifejezett összegének legfeljebb 70 százalékát fizeti ki. Azon gazdálkodók esetében, akiknél még az egységes kérelemmel kapcsolatos ügyintézés folyamatban van, a kifizetés a későbbiekben történhet meg - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hamarosan elkezdődik az idei agrártámogatások előlegfizetési időszaka. A gazdálkodók számlájára várhatóan október 16-tól érkeznek meg a 2024-es egységes kérelmek alapján nekik járó közvetlen támogatások előlegei. Az előlegfizetési időszak november végéig tart, a Magyar Államkincstár a támogatás forintban kifejezett teljes összegének legfeljebb 70%-át fizeti ki ebben az időszakban az érintett termelőknek. Ezt követően, tehát december elsejétől már a részfizetés időszaka kezdődik. Azon gazdálkodók esetében, akiknél még az egységes kérelemmel kapcsolatos ügyintézés (például ellenőrzés) van folyamatban, ott a kifizetés a későbbiekben történhet meg - derült ki a NAK közleményéből.

A Nemzeti Irányító Hatóság már közzétette az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott fenntarthatóságot elősegítő alapszintű-jövedelemtámogatás, az ahhoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatás, valamint a fenntarthatóságot elősegítő, átcsoportosítással nyújtható kiegészítő jövedelemtámogatás címén kifizethető maximális összegeket. E szerint a gazdálkodók az alapszintű jövedelemtámogatás keretében hektáronként 38 213 forintra számíthatnak, az átcsoportosítással nyújtható emelt összegű kiegészítő jövedelemtámogatás előlege 23 340 forint lesz, a csökkentett összegű kiegészítő jövedelemtámogatás pedig 12 457 forint. A fiatal mezőgazdasági termelői támogatás előlegeként 21 854 forintot fizet ki a kincstár a támogatásra jogosultaknak.

A termeléshez kötött zöldségnövény termesztés támogatás előlege hektáronként 60 043 forint, az ipari zöldségnövény termesztés támogatási előlege 106 825 forint, a termeléshez kötött ipari olajnövénytermesztés támogatási előlege 33 722 forint lesz hektáronként. A termeléshez kötött extenzív gyümölcstermesztés támogatási előlegeként hektáronként 53 171 forintot, az intenzív gyümölcstermesztés kapcsán hektáronként 106 421 forintnyi előleget fizet ki a gazdáknak a Magyar Államkincstár. A szálas fehérjetakarmány termesztésének előlege hektáronként 12 479 forint lesz az idén.

Az idei egységes kérelmek beadási időszaka április 10-én indult, amelynek keretében 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehetett támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A NAK falugazdász tanácsadói idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A jogvesztő határidőig, 2024. június 10-ig országosan beadott 159 551 kérelem több mint 65%-ának, 104 477 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, gazdálkodók, előleg, egységes-kérelem, támogatások, támogatási-kérelem, támogatási-előleg, támogatási-összeg, előlegfizetés, termeléshez kötött támogatás,