Itt az új pályázat: milliárdokat szórnak szét itthon, ezek termelő örülhetnek

agrarszektor.hu2024. október 23. 10:27

Öt éves, ökológiai gazdálkodást segítő új támogatási program indul 2025-ben. A gazdálkodók 2024. november 25. és 2024. december 23. között  nyújthatják be kérelmeiket. A mostani agrártámogatási ciklusban minden korábbinál nagyobb előnyöket kapnak az új Közös Agrárpolitika Stratégia Terv keretében európai uniós társfinanszírozással induló agrártámogatások keretei között azon termelők, akik az ökológiai gazdálkodást választják.

Az „Ökológiai gazdálkodás támogatása” című felhívás a jelenleg még konvencionális művelésű területek ökológiai művelés alá vonását és átállását, illetve a már ökológiai művelésbe vont területeken a gazdálkodási mód fenntartását ösztönzi vissza nem térítendő átalánytámogatás formájában. A támogatás éves mértéke földhasználati kategóriánként változó, például átállás alatti intenzív gyümölcsültetvény esetében 1.801, míg gyep esetében 225 euró/hektár.

A támogatási program öt évig tart, 2025. január 1-én kezdődik, és 2029. december 31-én zárul. A KAP ST keretei között a felhívásra tervezett forrás 64 milliárd forint, a program finanszírozása túlnyúlik a jelenlegi agrártámogatási cikluson. A kedvezményezetteknek vállalniuk kell, hogy ezen idő alatt a támogatásba vont területeiken - legyen az szántó, gyep, ültetvény - az ökológiai gazdálkodás előírásainak megfelelő gazdálkodást folytatnak. A kedvezményezetteknek a kötelezettségvállalás teljes időszaka alatt jogszerű földhasználónak kell lenniük, amelyet azonban nem kell a támogatási időszak egésze tekintetében a kérelem benyújtásakor igazolni.

A pályázati felhívás társadalmasítása során érkezett javaslatok alapján, a biogazdálkodók szakmai szervezeteivel történő együttműködésben számos kedvező változást sikerült kialakítani a támogatás kondícióiban és feltételeiben. A KAP Stratégiai Terv alapján az idei évben meghirdetett számos pályázati felhívásban - így az állattartási és a kertészeti beruházásokat segítő kiírásokban -  jelentős előnyhöz jutnak az ökológiai gazdálkodást folytatók. Az érintettek egyrészt 10%-kal megemelt támogatási intenzitást kapnak az alaptámogatáshoz képest, másrészt a tartalmi értékelési rendszerben is jelentős többletpontot szereznek.

A jelenleg még tartó, a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetetett ökológiai gazdálkodást támogató felhívások keretei között évente mintegy 5500 gazdálkodó nyújthatott be kifizetési kérelmet, és csaknem 275 ezer hektár után igényelhettek támogatást a kedvezményezettek. Magyarországon 2023-ban az ökológiai gazdálkodásba vont területek nagysága - az átállási területekkel együttesen - elérte a 320 ezer hektárt. A jövőt tekintve a most meghirdetett támogatás jelentős segítséget nyújthat a továbblépésben. A felhívás minden kapcsolódó dokumentummal és információval az alábbi weboldalon érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, program, gazdálkodás, ökológiai-gazdálkodás, pályázati-felhívás, ökológiai, keretösszeg, felhívás, ökológiai-termelés, támogatási-program,