Új élelmiszerek lephetik el a magyar boltok polcait: te megkóstolnád?

agrarszektor.hu2025. április 13. 12:03

A FINO-FOOD Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. 651,41 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című pályázat keretében. Az európai uniós támogatás megvalósítása révén. A cél, olyan A2 (vélhetően allergénmentes) tejre alapozott, magas hozzáadott értékű, immunrendszert támogató termékcsalád, illetve egyedi, növényi eredetű hatóanyag-kombinációkat tartalmazó takarmány premix kifejlesztése volt, amelyek tudományosan igazolt módon hozzájárulnak a biológiai állapot javításához.

Mintegy 650 millió forint vissza nem térítendő támogatásból egy különleges, A2-es, az allergenicitásért felelős legfontosabb komponenstől mentes tejre alapozott, magas hozzáadott értékű, immunrendszert támogató, új termékcsaládot fejlesztett ki a FINO-FOOD Kft. és a Debreceni Egyetem. A projektnek köszönhetően új lehetőségek nyílnak az allergiás fogyasztók előtt, hiszen ez az új termékcsalád nemcsak az allergiás tünetekben szenvedő fogyasztóknak ajánlott, hanem hozzájárulhat az egészség javításához is - derült ki a Debreceni Egyetem közleményéből.

A cég és a Debreceni Egyetem által kifejlesztett tejtermékek új generációja egyértelmű élettani előnyöket kínál a fogyasztóknak, különösen azoknak, akik tejfehérje-allergiában szenvednek, és érdeklődnek az egészségvédő élelmiszerek iránt. Az újonnan kifejlesztett termékek tekintetében különösen fontos versenyelőnyt jelent, hogy pozitív biológiai hatásaikat nemcsak laboratóriumi tesztekkel, hanem in vivo tudományos vizsgálatokkal is igazolták.

A funkcionális élelmiszerek bizalmi termékek, amelyek magas biológiai értékét, és a fogyasztók egészségére gyakorolt jótékony hatását tudományos evidenciákkal szükséges alátámasztani. A projektben kifejlesztett új termékek unikalitását és nemzetközi versenyképességét fokozza, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően nem csak in vitro kísérletekkel, hanem in vivo vizsgálatokkal (humánklinikai és kisállatkísérletekkel) támasztottuk alá az egészségvédő jellegüket

- emelte ki Kiss Attila, a Debreceni Egyetem tudományos főmunkatársa.

A kereskedelemben elérhető hagyományos tejek és tejtermékek többsége A1 genotípussal jellemezhető szarvasmarhák tejéből származik, így allergizáló komponenseket tartalmaz. Ebből adódóan nagy szükség mutatkozik allergénmentes tejek és tejtermékek kifejlesztésére és bevezetésére, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tejfehérje-allergiában szenvedők száma folyamatosan növekszik. A projekt során kidolgozott új termékeik nemcsak az allergiás tünetek megelőzésében segíthetnek, hanem azáltal, hogy egészségvédő komponenseket is tartalmaznak, hozzájárulnak a közérzet és az egészség javításához. A csökkentett allergizáló jellegből adódóan egy fontos és egyre szélesedő célcsoport számára teszik elérhetővé a mindennapi tejfogyasztást.

A fejlesztés során a hangsúly nemcsak az ízekre és a fogyasztói élményre helyeződött, hanem arra is, hogy a tejtermékek összetétele megfeleljen a modern, tudatos fogyasztók egészségmegőrzési elvárásainak. A cél olyan termékek piacra vitele volt, amelyek nemcsak finomak, hanem immunerősítő komponensekkel is gazdagítva vannak, így előnyösek a szervezet számára

- hangsúlyozta Szommerné Egyed Linda, a FINO-FOOD Kft. ügyvezetője.

A GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00157 azonosítószámú projekt célja egy A2 (allergénmentes) tejre és egyedi növényi hatóanyag-kombinációkra épülő, immunrendszert támogató, tudományos eszközökkel kifejlesztett, magas hozzáadott értékű termékcsalád létrehozása volt. A projekt termékei nemcsak az emberi egészségre gyakorolnak pozitív hatásokat, hanem a tudományos kísérletekkel kialakított egyedi hatóanyag-kombinációval dúsított takarmánnyal táplált tejelő szarvasmarhák esetében is megfigyelték azok egészségi állapotának a javulását is.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, egyetem, élelmiszeripar, tejtermék, fejlesztés, kutatás, ginop, debreceni-egyetem, projekt, allergia, termékek, allergén,