Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!
NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!
Rácz András ismertette, hogy a „Hortobágyi Öregtavak vízellátásának és természetvédelmi kezelésének fejlesztése” című projekt teszi lehetővé a Hortobágy legöregebb halastavainak fejlesztését. A korszerűsítés során megújulnak a halastavak vízellátását és szabályozását biztosító műtárgyak, a halastó egyéb létesítményeit helyreállítják, a teleltető medencéket rendezik, a tápcsatornát részlegesen helyreállítják, lehalászóhelyeket alakítanak ki, valamint a főgát közlekedését biztosítják. A fejlesztés célja a halastórendszer extenzív akvakultúra fenntartására is alkalmas tavainak működőképes állapotban tartása - áll a sajtóanyagban.
A projekt révén a Natura 2000 hálózat egyik gyöngyszeme, a madárvilág paradicsoma és a magyar vizes élőhelyek egyik legszebbike válik még gazdagabbá, amellyel így a jövő generációi is megismerkedhetnek majd. A Hortobágyi Öregtavak, más néven Hortobágyi-halastó, 1850 hektáros területével a Ramsari Egyezmény védelmét is élvezi. Ez a terület Közép-Európa egyik legfontosabb madárélőhelye is, ahol évente több tízezer vándormadár pihen meg
- tette hozzá.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a vizes élőhelyek védelme kulcsfontosságú Magyarország biológiai sokféleségének megőrzésében. A most induló fejlesztés nemcsak a Hortobágy, hanem az egész ország természetvédelme számára példaértékű, ugyanis az hozzájárul a hazai és nemzetközi természetvédelmi kötelezettségek teljesítéséhez, a helyi gazdaság stabil működéséhez, valamint a természeti értékek bemutatásához és a turizmus fejlesztéséhez is.