Indulhat a dömping: százmilliárdok sorsa dől el

agrarszektor.hu
Felgyorsítja márciusban a tavalyi év után járó, még hátralévő agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizetését a Magyar Államkincstár (MÁK) - hangzott el a Portfolio Agrárium 2018 című kecskeméti konferencián. Új elektronikus támogatási kérelmeiket az idén is április elejétől nyújthatják be a gazdálkodók a MÁK-hoz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idén is április elején indul el várhatóan az agrár- és vidékfejlesztési támogatások elektronikus kérelembeadási időszaka - közölte Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. A vonatkozó rendeleti szabályozás már elkészült, jelenleg az utolsó simítások zajlanak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) és a Magyar Államkincstárral. A szankciómentes beadási időszak idén is május 15-ig tart majd. Mivel most szinte minden jogcím szerepel már az egységes kérelem rendszerében, így csak néhány változás várható.

Az uniós közvetlen kifizetésekhez tartozó területalapú támogatásoknál évek óta mintegy 5 millió hektáros területtel kell számolni - tette hozzá a helyettes államtitkár. A zöldítési pénzügyi borítéknál sem valószínűsíthetők érdemi változások, de az ökológiai fókuszterületeken idén bevezetett teljes növényvédő szer tilalom átrendezheti a bevont növénykultúrák közötti arányokat. A közvetlen kifizetéseken belül fontos szerepet betöltő termeléshez kötött támogatások a források 15 százalékát teszik ki. Az uniós forrásokhoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatásoknál évről évre lineárisan csökken a pénzügyi borítékok nagysága, és ez az egyes jogcímeknél látszik is.

2018 év végén lejárnak a sertés- és baromfiágazati állatjóléti támogatások, de már elkezdődött az újabb notifikációs folyamat szakmai előkészítése - tette hozzá Feldman Zsolt. A két szektor következő évtől induló támogatásait az Európai Bizottsággal jóvá kell hagyatni, így a végső döntést Brüsszel hozza meg. Szintén év végén jár le a fordított áfa alkalmazhatósági időszaka a gabonáknál és az olajosnövényeknél, a minisztérium tervei szerint a jelenlegi szabályozást vinnék tovább, de akár kedvezményesebb áfakulcs is életbe léphet, ha a fordított áfát nem lehetne tovább alkalmazni.

Papp Gergely, Kis Miklós Zsolt, Herczegh András, Feldman Zsolt, Bori Tamás, Hazafi László (balról)

 

Attól a naptól kezdve, hogy megnyílik az elektronikus kérelembenyújtási felület, a falugazdászoknak az ezzel kapcsolatos munka lesz a fő tevékenységük - tájékoztatott Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai főigazgató-helyettese. Az elmúlt években a kérelmek háromnegyedét a NAK közreműködésével nyújtották be.

Azoknál a gazdálkodóknál, akkinél minden rendben van, valamennyi még hátralévő támogatást március végéig ki kell fizetnie a kincstárnak - állapította meg az év eleji támogatási helyzettel kapcsolatban Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. Hozzátette: a támogatási kérelmekkel adminisztrációs követelményeit gyakran éri kritika, de sokkal jobb, ha a problémák már a beadás időszakban megjelennek a gazdák számára. Később ugyanis akár a sikeres benyújtás, illetve kifizetés is múlhat egy-egy hibán.

A Vidékfejlesztési Programban (VP) a Miniszterelnökség a közelmúltig 105 százalékát hirdette meg a mintegy 1300 milliárd forintos teljes összegnek, de Kis Miklós Zsolt szerint ez nem számít túlvállalásnak, mert az irányító hatóságként működő tárca priorításonként 10 százalékkal meghaladhatja a keretet. A minisztérium eddig a VP-források 88 százalékára vállalt kötelezettséget, és ez az arány a közeljövőben 1200 milliárd forint fölé nőhet.

Február közepéig összesen 210 milliárd forintot fizetettek ki a VP-ben, de az államtitkár szerint az összeg az idén biztossan növekszik majd. Gondot okoz ugyanakkor, hogy az agrárágazaton kívül az összes operatív programnál biztosítékmentesen lehet előleget fizetni, az agráriumban viszont egy Európai Uniós szabály nem teszi lehetővé ezt. Fontos lenne, hogy a Közös Agrárpolitika 2020 utáni időszakában olyan jogszabályi háttér jöjjön létre, amely nem tesz különbséget az agrárium számára - emelte ki Kis Miklós Zsolt.

Öt bankkal kötött megállapodást az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) annak érdekében, hogy a Vidékfejlesztési Program beruházásait támogassák - hangsúlyozta Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója. Ezek komplex megállapodások, amelyek lehetővé teszik, hogy ha valaki bankgaranciát igényel, abban az esetben az alapítvány vállalja át a banki kockázatok 80 százalékát.

Herczeg András szerint az AVHGA célja, hogy olcsón nyújthasson kezességet. A Vidékfejlesztési Programnál aa kezességet az első két évben ingyenesen vállalják. A szakember kiemelte, hogy a most 15 ezer eurós agrár de minimis támogatási keretet a legújabb hírek szerint 25 ezer euróra növelné az Európai Bizottság. Problémát okozhat azonba, hogy cserébe különböző alágazati korlátozások is felmerülhetnek, ezért Magyarországnak megfontolt döntést kell majd hoznia - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03