Itt a vissza nem térő lehetőség: sok százmilliárd sorsa a tét

agrarszektor.hu
Az egységes kérelmek benyújtása idén is kihívások elé állítja a gazdákat és a falugazdászokat. Összességében mintegy 1300 milliárd forintos támogatást jelentenek a Vidékfejlesztési Program (VP) pályázatai, és sokak szerint 2020 után teljesen átalakul a támogatási rendszer, ezért arra biztatok mindenkit, hogy használja ki ezeket a lehetőségeket - fogalmazott Szűts László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Csongrád megyei igazgatója a Portfolio és agrárszektor.hu közös rendezvényén, az Agrárgazdasági Szakmai Napok hódmezővásárhelyi állomásán. A konferencia egyik fő fókusza a kertészeti ágazat volt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A jelenlegi uniós támogatási ciklusban kiemelt szerep jutott az élelmiszeripari fejlesztéseknek, de azt csak kevés pályázó tudja, hogy az energiahatékonysággal kapcsolatos beruházások is fellelhetők a program pályázati kiírásai között. Emellett az új VP legfontosabb célkitűzése a munkahelyteremtés, a mikro-kis és középvállalkozások fejlesztése, a versenyképesség javítása, a környezetkímélő gazdálkodás támogatása - emelte ki Szűts László. 


A gazdatársadalomban tapasztalható elöregedést csak lassítani lehet, de munkahelyteremtéssel és általános fejlesztésekkel egyre több fiatalt lehetne ösztönözni arra, hogy az agráriumot válassza fő megélhetési forrásként. Szűts László hozzátette:

A kertészeti ágazat támogatása kiemelt fókuszt kapott a VP-ben, elsősorban az új, építéssel járó kertészeti technológiák és építéssel nem járó kertészeti eszközök beszerzése, az ültetvénytelepítés- és korszerűsítés, az öntözés, az agrár-innovációs operatív csoportok és a fiatal gazdák támogatása szerepelnek a fő célkitűzések között.

Az esetek többségében a mezőgazdasági támogatásokra azok pályázhatnak, akiknek a mezőgazdasági tevékenységből származó árbevételük legalább 50 százaléka a teljes árbevételüknek - mutatott rá Torma Erzsébet, a Goodwill Consulting vezető pályázati tanácsadója.Ha az árbevétel kevesebb mint 50 százaléka származik mezőgazdasági tevékenységből, akkor meg kell nézni az adott vállalkozás méretét. Nagyobb vállakozásoknak inkább kutatás-fejlesztési pályázatokon érdemes gondolkozniuk, a középvállalkozások inkább a GINOP kiírásai között keresgélhetnek - tette hozzá.

 

A kis-és mikrovállalkozások esetén ha kisebb az árbevétel az 50 százaléknál, akkor meg kell nézni, hogy az adott termékek Annex listásak-e vagy sem. Nem mindegy, hogy milyen pályázati konstrukciót választ a termelő, mivel a jogosultak köre eléggé behatártolt. Az energiahatékonyság nagyon fontos, mivel a pályázatok kivétel nélkül pontozásos alapon működnek és a megújuló energiák használatáért plusz pontok járnak.

Minőségrendszerben történő részvételért is pluszpont jár, az együttműködések, és a munkaerő-bővítéssel járó fejlesztések is pluszpontot érnek. Torma Erzsébet hozzátette: aranykalászos gazda végzettséggel is lehet indulni például a fiatal gazda pályázaton, de a felsőfokú szakirányú végzettséghez viszonyítva 15 pontnyi különbség figyelhető meg.

A VP-ben kiemelt fókuszt kaptak a kis- és középvállalkozások, és mi is hosszútávra tervezünk ezekkel a cégekkel - emelte ki Göbl Erik, az E.ON KKV szegmens szakértője. Annak ellenére, hogy elsősorban az áramszolgáltatás területén vagyunk ismertek, több mint 20 éves gázpiaci tapasztalattal rendelkezünk, három évvel ezelőtt pedig elindítottuk a kiemelt ügyfélkezelési rendszerünket. Minden üzleti ügyfelünk saját értékesítővel rendelkezik, ez személyes vagy telefonos kiszolgálást jelent - mutatott rá a szakember.

Egy vállalkozás számára az energiaköltségek több vagy kevesebb terhet rónak a büdzsére, ezért érdemes több ajánlatot is összehasonlítani, mielőtt kiválasztják az adott vállalkozásnak megfelelő lehetőségeket. A megújuló energiaforrások használata már Magyarországon is elkerülhetetlen. Hazánk földrajzi adottságából adódóan az egyik leghatékonyabban használható megújuló energiaforrás a napenergia, amely széleskörű felhasználhatóságot tesz lehetővé mind a háztartások, mind a vállalkozások esetében.Ezért az energiaszolgáltatók közül hazánkban elsőként vezettük be a napelemes rendszereket. A napelemek minimális karbantartást igényelnek, kimeríthetetlen energiaforrásnak számítanak, és csökkentik a fogyasztók függését az energiaáraktól - fogalmazott Göbl Erik. 

2020-ra a tagállamoknak a teljes energiaellátásuk 20 százalékát megújuló energiákból kell fedezniük. Mi jelentős lemaradást mutatunk ezen a téren, ez az érték nálunk 10 százalék körül alakul. A VP pályázatai viszont elősegíthetik az uniós célkitűzés elérését. A napelemek kimeríthetetlen energiaforrások, nem igényelnek karbantartást. Magyarországon például van olyan napelemes rendszer, amely a hetvenes években épült - teszt jelleggel - és a mai napig termel. A termékeink harminc évig biztos, hogy működnek, és 20 évig teljesítménygaranciát is vállalunk. Úgy vélem, ez egy egyszeri befektetés, amellyel hosszú távú megtérülést érhetünk el - vallja Göbl Erik.

A szakember hozzátette: az E.ON elkötelezett az elektromos autózás támogatása mellett is. E-mobilitás programunk keretén belül első körben a Bécs-Budapest, illetve a Balaton-Budapest stratégiai útvonalak mentén telepítettünk elektromos töltőket, tavaly pedig Győrben, Szolnokon és Debrecenben hoztunk létre úgynevezett villámtöltő állomásokat, amelyek 20-25 perces töltési idővel, és két évig ingyenes töltéssel várják a környezettudatos autósokat. 

A konferencia programjában a finanszírozás mellett a befektetési piac is fókuszt kapott. Farkas Róbert, a Takarékbank pénz- és tőkepiaci üzletágának igazgatója szerint dinamikusan nő a lakossági megtakarítási piac, elsősorban a kormányzati döntések miatt. Emellett a mezőgazdaság jövedelmi pozíciója is sokat javult, a területalapú támogatásokat sem használják már arra, hogy a következő évi vetést megfinanszírozzák, hanem az már megtakarításként ott marad a gazdáknál.

Rövidtávon az állampapír piac kínálja a legjobb megtakarítási lehetőséget, a lakossági állampapír piacon belül a legdinamikusabb növekedést a kamatozó kincstárjegyi eszközök mutatták - emelte ki Farkas Róbert. Emellett a lakossági körben a Prémium Magyar Államkötvény és a Bónusz Magyar Állampapír számít a legbiztonságosabb és legnagyobb hozamot nyújtó befektetésnek, a Bónusz Magyar Allampapírnál márciusban komoly kamatemelések történtek. Nagyobb kockázatot jelentenek a befektetési alapok, ennél extrémebb befektetéseket most senkinek sem ajánlok - hívta fel a figyelmet a szakember.

A rendezvény külön szekcióban foglalkozott a kertészeti ágazat kihívásaival. A mezőgazdaságban is van innovációs lehetőség, és így is lehet forrást szerezni, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a fejlesztésekre fordítható összegeket közvetlenül Brüsszeltől is lehet kérni - emelte ki Basa Zoltán, a Zöldségcentrum Kft. tulajdonosa.

A generációváltás sokat jelentene a mezőgazdaságban - vallja Feczák Tamás. Az új VP pályázatai több lehetőséget hoztak magukkal. Egyre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az exportra, és az ágazat kézimunkaerő-igénye miatt sürgető kérdéssé vált a szektorban tapasztalható munkaerőhiány kérdése is, miközben egyre keményebb nemzetközi versenyben kellene helytállnunk - tette hozzá. 

Gubacsi Zoltán, a FruitVeb Zöldség Főbizottságának elnöke úgy véli, hogy a kertészeti támogatásokra az előzetes adatok alapján kétszeres-háromszoros túljelentkezés figyelhető meg. Hozzátette: az ágazati támogatásoknál négy főpályázat van, a hűtőházak és gombaházak támogatása, a növényházak támogatása, illetve a gyógynövénytermesztés, és az ültetvénytelepítés támogatása. Összességében a szektor igénye lényegesen nagyobb a rendelkezésre álló forrásoknál, ezért a ténylegesen nem indokolt pályázatokat ki kell szűrni.

 

A pályázati rendszernél vállalkozásokról kell beszélgetnünk, nem szervezetekről - vallja Basa Zoltán. Egy mezőgazdasági termelőnek egyre több mindenhez kell értenie. Az, hogy sokan csak arra pályáznak, amire van támogatás nem feltétlenül a legjobb megoldás.

Basa Zoltán szerint az úgynevezett Horizont 2020 program lehetőségei érdekesek lehetnek azoknak, akik innovációban gondolkoznak. Két-három éve még egyetlen egy hazai nyertes pályázat sem volt, de most már vannak győztes mezőgazdasági innovációs pályázatok.

Számfira Gabriella, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Csongrád megyei vidékfejlesztési referense szerint a szervezet célja a pályázati felhívások népszerűsítése. A szakember felhívta a figyelmet az agrárkamara kiadványaira, amelyekből részletes tájékoztatást kaphatnak a gazdálkodók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?