Most kell beruházni: sosem lehetett ilyen olcsón forrásokhoz jutni

agrarszektor.hu
Rekordalacsonyak a kamatok és ebben a ciklusban még jócskán várható uniós támogatás, ezért most érdemes beruházásba kezdeni az agrárvállalkozóknak. Az agrárfinanszírozás jövőjével kapcsolatban az egyik legégetőbb kérdés, hogy mi lesz a Növekedési Hitelprogram (NHP) jövő márciusi kivezetése után: milyen termékkel állnak majd elő a bankok, amelyek az elmúlt években jelentős mennyiségű hitelt helyeztek ki a kkv-szektorba és azon belül is az agráriumba az NHP keretében? Magyar bankvezérek beszélgettek a hazai agrárfinanszírozásról az Agrárszektor Konferencia 2016 című rendezvényen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelentős összegben állnak rendelkezésre vissza nem térítendő és visszatérítendő EU-s források a hazai kkv-szektorban, miközben az elmúlt években végrehajtott kamatcsökkentéseknek köszönhetően a hitelintézetek piaci alapú hiteltermékei is egyre kedvezőbb feltételek mellett érhetők el. Milyen stratégia ajánlott az agrárvállalkozóknak ebben a helyzetben, és mi várható az agrárfinanszírozási piacon Növekedési Hitelprogram (NHP) jövő évi kivezetése után?

Mennyi forrás lesz az agráriumban a következő években?


Jelentős tartalékok vannak még az ágazatban, és ha fennmarad a mostani uniós támogatáspolitika, akkor 2020-ig mindenképp stabilitás várható a piacon


- mondta Takács Zoltán, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese az Agrárszektor Konferencia 2016 című rendezvényen. Szerinte amíg a jegybanki politikában nem áll be fordulat, addig maradnak a kedvező kamatok, amit azonban kritikusnak lát az ágazatban következő években, az a "Földet a gazdának" program keretében lebonyolított földárverések következményeinek kezelése, hiszen számos gazda adósodott el a program miatt, vagyis jelentős forráskivonást okozott a földértékesítési program.

Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója szerint az alacsony kamatok a 2018-as év végéig mindenképp maradnak, ami a bankokat hitelezésre, a vállalkozókat pedig beruházásokra ösztönzi, hiszen még sosem lehetett ilyen olcsón forrásokhoz jutni.

 

Mivel a 2014-2020-as uniós támogatási ciklus felénél járunk, támogatásokra is jócskán lehet még számítani, így a mostani időszak ideális arra, hogy az agrárszereplők a támogatásokat hitelfelvétellel kiegészítve beruházásokba kezdjenek.

 

A fejlesztésekbe azonban megalapozott üzleti tervvel érdemes csak belevágni, akinek pedig nincsenek most ilyen tervei, annak az alacsony betéti kamatok ellenére is érdemes lehet betétben tartani a pénzt.

Puskás András, az Eximbank üzleti vezérigazgató-helyettese szerint Magyarország sérülékenysége csökkent az elmúlt években, az export pedig a gazdaságnövekedés motorjává vált. Épp ezért nem csak belföldi beruházásban érdemes gondolkodni: a szomszédos országokban, vagy akár távolabbi piacokon is kínálkoznak lehetőségek.


Takács Zoltán, Szabó Levente, Puskás András és a beszélgetés moderátora, Bán Zoltán, a Net Média Kft. vezérigazgatja

 

A kezességvállalás is élénkítette a kkv-hitelezést

Dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (az AVHGA) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a mezőgazdasági hiteleken belül a garantált hitelek állománya az utóbbi években 25-31 százalékra nőtt a korábbi 20 százalék körüli arányról. Az utóbbi néhány évben tehát a hitelgarancia szerepe felértékelődött, ami a garanciaszervezetek nagyobb aktivitásán keresztül támogatta a kkv-hitelezés élénkülését. Kevesen tudják, hogy a garanciaszervezet azért van, hogy a bankok mögött nyújtson stabil szolgáltatást, amikor a hitelbírálat már megtörtént, tehát tulajdonképpen segít a bankoknak kihelyezni a hiteleket.


A vállalatok versenyeztetik a bankokat

Kormos Csaba, az FHB Bank ügyvezető igazgatója úgy írta le a mostani helyzetet, hogy sok bank van a piacon, miközben kevés az ügyfél, ami az ügyfeleknek kifejezetten előnyös lehetőségeket teremt.

Egy erős hitelkínálati piac alakult ki, és az nyeri meg a versenyt, aki rugalmasságot és személyre szabott termékeket kínál

 

- véli Laurinyecz Anita, az UniCredit Bank Hungary Zrt. Agrárfinanszírozás igazgatója, aki szintén egyre komolyabb versenyhelyzetet lát. Tapasztalatai szerint nem ritka ma már, hogy a vállalatok több bankot versenyeztetnek, mielőtt hitelt vesznek fel egy-egy beruházásra.

Sebestyén Róbert, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. igazgatója szerint a bankok közti verseny alapja a Növekedési Hitelprogram (NHP), amely a növekedés irányába fordította az éveken át csökkenő kkv-hitelezést, azonban 2017 március 31-én megszűnik ez a lehetőség.

 

Fontos kérdés, hogy a bankok milyen konstrukciókkal állnak majd elő az NHP pótlására, hiszen a kivezetést követően a piaci alapú hitelezésnek kell teret nyernie.

Hosszú távú nyerteseknek mindig szívesen adnak a bankok

Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank kkv-igazgatója szerint a bankok továbbra is szívesen biztosítanak majd finanszírozást azoknak az agrárvállalkozóknak, akikben lehetőséget látnak, és az NHP kivezetése után a pénzintézetek igyekeznek majd hasonló terméket kialakítani.

Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank kereskedelem- és agrárfinanszírozásért felelős vezetője hozzátette, hogy az agráriumban továbbra is egyre több bank lát lehetőséget, de egyiküknek sem az számít feldolgozó, baromfitenyésztő vagy növénytermesztéssel foglalkozó cégről van szó.

A bankok finanszírozási hajlandósága nem a szektortól függ, hanem a vállalatok egyéni teljesítményétől

 

- tette hozzá. Szerdahelyi Róbert is hasonlóképpen fogalmazott ezzel kapcsolatban: a bankok a hosszú távú nyerteseket keresik.

Laurinyecz Anita hozzátette, hogy a vállalati hitelállomány 12 százaléka megy a mezőgazdaságba (az élelmiszeripar is beletartozik), ami pont megegyezik az ágazat GDP-termelésben betöltött szerepével, tehát nincs szó az agrárium túlfinanszírozásáról, sőt, bőven vannak benne további lehetőségek.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03