A folyamatosan változó  repcetechnológia és a Brixton

A folyamatosan változó repcetechnológia és a Brixton (x)

PR
A repce vetésterülete, az alkalmazott technológiák és a termelés intenzitásának szintje gyökeres változásokon ment keresztül az elmúlt 20 évben. A KSH adatai alapján a vetésterülete a 2000-es évek elején 100–120 ezer ha volt, amely 2017-re felment 300 ezer ha fölé. Az idei évben a magyar gazdák 180 ezer ha körül fognak betakarítani.

A repce hosszú tenyészidőszaka miatt a termés mennyiségét és eredményességét számtalan tényező befolyásolja. Szokták mondani, hogy a repce vetése a tarlóhántással kezdődik. Az időben elvégzett tarlóhántással biztosítani tudjuk a keléshez szükséges aprómorzsás, jó vízháztartású talajt és egyben a gabona árvakelés csírázását is be tudjuk indítani. A 14/2023. (IV. 19.) AM rendelet, HMKÁ 6. előírása ezt a műveletszabályok közé szorítja. A sekély tarlóhántás lehetősége és a talajborítás fenntartásának kötelezettsége miatt számolnunk kell a repcében a nagyobb mértékű árvakelés megjelenésével.

Ilyen eset volt 2018-ban Tápon is, amikor az árvakelés előbb jelent meg a táblán, mint a repce:

A repcében engedélyezett gyomirtó szereknek a látványos hatásuk kifejtéséhez több időre van szükségük. Így fontos, hogy olyan korszerű terméket válasszunk, ami technikai tudása révén a gyom­irtó hatást gyorsabban éri el. A Brixtonban a jól ismert hatóanyag (kletodim) mellé speciális, természetes alapú adjuváns rendszer lett beépítve. A termék kimondottan az aszályhoz lett fejlesztve és optimalizálva, ezért ebben a környezetben nyújt többet elődeinél. Az általában meleg és száraz szeptember elején ez a tudás hasznos lehet számunkra, hiszen szeretnénk a dózist optimalizálni és a hatáskifejtést gyorsítani. A Brixton a célszervezetek sejtek sejtfalának szétesését okozza. Az első tünetek már 3 nap múlva látszódhatnak, viszont a markáns tünetekig várnunk kell 7 napot. Repcében az ajánlott dózisa árvakelés ellen 0,5–1 l/ha.

Brixton hatása őszi káposztarepcébenBrixton hatása őszi káposztarepcében

Visi Zoltán, területi képviselő Veszprém és Fejér vármegye

Sumi Agro Hungary Kft., Facebook

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 4. 13:31