Jövedelem maximalizálása repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegség-ellenállóság, becőstabilitás?

Jövedelem maximalizálása repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegség-ellenállóság, becőstabilitás? (x)

PR
A repcetermesztésből származó jövedelem maximalizálása összetett kihívás, amely számos agronómiai, környezeti és piaci tényező stratégiai megközelítését igényli. Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, hatékony tápanyag-felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom, amelyek mindegyike kulcsfontosságú szerepet játszik a termés kialakulásában és ezáltal közvetlenül befolyásolja a jövedelmezőséget.

Termésstabilitás: kiszámítható hozam

A termésstabilitás egy hibrid azon képessége, hogy változó környezeti feltételek mellett is egyenletes terméshozamot produkál. A stabil hozamok kulcsfontosságúak a pénzügyi tervezés és a kockázatkezelés szempontjából, mivel kiszámíthatóbb bevételt biztosítanak. Válasszon olyan hibrideket, amelyek ellenállnak a környezeti stresszhatásoknak és az eltérő talajadottságoknak. Ezek a tulajdonságok segítenek biztosítani a stabil hozamot még kedvezőtlen körülmények között is.

Az UMBERTO KWS az elmúlt évjáratokban bizonyította megbízhatóságát! Terméspotenciálja és -stabilitása emelte piacvezető hibriddé! Bevezetése óta már 225.000 hektáron termesztették a magyarországi repcetermesztők. Az elmúlt öt évből ötször Magyarország legnagyobb területen termelt repcéje (Kynetec 2019–2024)! A KWS GRANOS hibridünk a TOP 5 legnagyobb területen termesztett hibridek csoportjába került az idei termesztési időszakban (Kynetec 2024)!

Betegségekkel szembeni ellenálló képesség: a terméshozam és a -minőség megőrzése

A betegségekkel szembeni ellenálló képesség a jövedelem maximalizálásának másik fontos eleme. A betegségeknek ellenálló fajtákba való befektetés jelentősen csökkentheti a megbetegedésből adódó kockázatokat. Kiemelet fontosságú az egészséges szár biztosítása, hogy a növény teljes mértékben ki tudja fejleszteni a termését. A betegségek elleni küzdelem hatékony eleme a genetikailag ellenálló hibridek termesztése. A folyamatos nemesítési erőfeszítések a rezisztencia jellemzők javítására összpontosítanak a terméshozam biztosítása mellett. Portfóliónk hibridjei magas betegség-ellenállósággal rendelkeznek. Az RlmS rezisztencia, mely a repce fómás betegség elleni küzdelem legújabb generációja, a KWS MIKADOS és FELICIANO KWS hibrideknek nyújt erőteljes védelmet.

Okszerű tápanyag-utánpótlás

A kiegyensúlyozott tápanyag-gazdálkodás kulcsfontosságú a magas termés elérésében. Azonban az időjárási körülmények nem minden esetben optimálisak a tápanyagfelvételhez. A KWS MIKADOS kedvező N-hasznosítási tulajdonságával fontos alapja a sikeres repcetermesztésnek, korlátozott nitrogénhozzáférés esetén is. Nitrogénhatékony repcehibridjeinket a Best4N! jelölés különbözteti meg kínálatunkban. A Best4N! hibridek nagy hatékonyságú nitrogénhasznosítása révén támogatja a termelőket a költséghatékony tápanyag-utánpótlásban!

Betakarítás időzítése

A terméshozam és az olajtartalom maximalizálása szempontjából kulcsfontosságú az optimális időpontban történő betakarítás. A késedelmes vagy idő előtti betakarítás egyaránt jelentős veszteségekhez vezethet. A modern kipergés-ellenálló KWS repcehibridek lehetőséget nyújtanak az érés során a minél magasabb olajtartalom beépülésére, a hatékony betakarítás tervezésére és a veszteségek minimalizálására.

A repcetermesztésből származó jövedelem maximalizálása olyan széles körű tervezést igényel, amely magában foglalja a magas olajtartalmat, a robusztus állományt, betegségekkel szembeni ellenálló képességet és a stabil hozamokat. A megfelelő hibridek kiválasztásával, hatékony agronómiai gyakorlatok alkalmazásával és a piaci viszonyok figyelemmel kísérésével a gazdálkodók optimalizálhatják termelésüket és jövedelmezőségüket. 

Válassza 2024-ben is a piacvezető KWS repcehibridjeit a sikeres és jövedelmező repcetermesztéshez!

Dr. Kismányoky András, olajnövények termékmenedzser, KWS Magyarország Kft.

KWS Magyarország Kft., Facebook, YouTube

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 4. 06:03