Jövedelmező repcetermesztés Yara technológiával

Jövedelmező repcetermesztés Yara technológiával (x)

PR
Az elmúlt időszakban a repce nem igazán nevezhető sikeres növénynek. A termőfelület drasztikusan visszaesett, az ökológiailag alkalmasabb területekre, elsősorban a dunántúli területekre koncentrálódott. A különböző technológiaszintek közül az intenzív, magas hozzáadott értékeket tartalmazó módszerek biztosítanak olyan termésszintet, amely egy átlagos értékesítési ár mellett is gazdaságos tud lenni. Ilyen esetben a tápanyag kérdése továbbra is meghatározó, akár az alaptrágyáról, akár az őszi lombtrágyáról van szó. Ezekről egy kicsit bővebben.

Alaptrágyázás: mindenképpen szükséges egy olyan NPK termék használata, amely magas P- és K-tartalommal rendelkezik, és a benne levő hatóanyagok 100%-ban hasznosulnak, a növény számára felvehetőek. Itt elsősorban a foszfor a kulcs, annak elérhetősége, felvehetősége a fontosabb kérdés. A Yara Hungária által forgalmazott YaraMila termékcsalád tagjai esetében a foszfor az úgynevezett P-Entend formulációban található, ami azt jelenti, hogy az összes foszfor felvehető a növény számára, ideális a víz- és citrátoldható rész aránya, és így a vegetációs idő nagy részében a növény számára elérhető. Erről a technológiáról, ennek pozitív hatásáról részletesen olvashat a yara.hu felületen, illetve a Yara NPK kiadványunkban. Ne feledjük, hogy a foszfor a gyökérképződéstől a szemképződésig folyamatosan szükséges, a hiánya terméskorlátozó.

A YaraMila 10-24-24 és a YaraMila 8-20-28 ezen szempontoknak tökéletesen megfelel. A bennük lévő alacsonyabb nitrogénmennyiség a kezdeti időszakban elegendő, a vegetáció gyors, és nagy zöldtömeget kialakító időszakához mindenképpen nitrogénfejtrágyázás szükséges. Az NPK mellett mindkét termék tartalmazza az első pár hónapra elegendő ként, valamint mikroelemsort. Ezen termékek fizikai tulajdonságai is kiemelkednek a mezőnyből, így a szállítás, a tárolás során megmarad a tökéletes szórásképhez szükséges szemcseméret és -keménység. Teljes felületre való kijuttatás esetén átlagosan 250–350 kg/ha mennyiség szükséges.  Ezen két magas P- és K-tartalmú termék mellett mindenképpen meg kell említeni a YaraMila 10-13-25 összetételt, amely egy jól ellátott területen használva pontosan leköveti a repce tápanyagigényének összetételét. Magas káliumellátottság esetén a YaraMila 16-27-7 az ideális termék. A technikai fejlődés egyre inkább lehetővé teszi a vetéssel egy menetben történő kijuttatást, illetve a mikrogranulátomos kezelést is. Ilyen esetben még fontosabbak a fizikai tulajdonságok. A vetéssel egy menetben történő kijuttatáskor 150–180 kg/ha mennyiség elegendő. A mikrogranulátum használatakor 10–15 kg/ha mennyiségben érdemes gondolkodni.

Repce, bórhiány – március (kép forrása: Yara Hungária Kft.)Repce, bórhiány – március (kép forrása: Yara Hungária Kft.)

Egy gondolat erejéig mindenképpen érdemes elidőzni a fejtrágyázás kérdésénél. A megváltozott klíma miatt egy késő őszi fejtrágyázásnak mindenképpen van létjogosultsága, mert sokkal korábban történik az intenzív növekedés, korábban igényli a növény a nagyobb mennyiségű nitrogént és ként. Egy 150–200 kg/ha
YaraBela Sulfan használata megoldja ezt a kérdést.

Mindenképpen figyeljünk oda a repce őszi fejtrágyázására. A YaraVita Brassitrel Pro 2 l/ha dózisa ideális megoldás a bór-, kalcium-, magnézium-, mangán- és molibdénigény kielégítésére. A bórra külön felhívnám a figyelmet; már az őszi kijuttatás is fontos, nem beszélve a két tavasziról. Ennek az elemnek a hiányával találkozunk a legtöbbször a növényanalízis során. Sokéves kísérleti eredmények (1. ábra) bizonyították, hogy egy abszolút megtérülő, hatékony tápanyag-utánpótlási megoldásról van szó. Abban az esetben, ha csak a bórpótlásban gondolkodunk, akkor a YaraVita Bortrac 1,5 l/ha dózisa a javaslat.

1.ábra1.ábra

2024 őszétől elkezdjük a Yara Biostimulátorok értékesítését. Két termékkel jelenünk meg a piacon, a YaraAmplix Optivi, amely az abiotikus stressztűrés javítására, növelésére alkalmas elsősorban, valamint a YaraAmplix Optitrac, amely a vegetatív fejlődést, a virágzást, a termésfejlődést segíti elő.

Röviden ezek a legfontosabb tápanyagos gondolatok repce esetében. Bármi kérdés felmerül, hívjanak, keressenek bennünket!

Gyuris Kálmán, Yara Hungária Kft., Facebook, Youtube

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 4. 06:03