„Ahol elszabadult a ménes”

„Ahol elszabadult a ménes” (x)

PR
Magyar fejlesztésű ikerszárító technológiát telepített a  HETECH Group Zrt.  a Békés vármegyei Mezőhegyesen, a különleges, külön-külön szabályozható oszlopokkal rendelkező megoldás a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. gazdálkodását segíti.

A beruházásról Hollósi László, a HETECH Group Zrt. kereskedelmi igazgatója számolt be. A fejlesztés különlegessége, hogy a megszokottól eltérően 2 darab 35 tonnás ikerszárító technológia valósult meg a beruházó telephelyén – fogalmazott a szakember.

A rendkívül korszerű berendezésről elmondta, hogy

  • a terményszárítás automata nedvességszabályozáson alapul, továbbá a magyar fejlesztésű gép speciális oszloprendszerrel rendelkezik. Ezért a szárító oszlopait a tökéletes homogén kilépési célnak megfelelően a vezérlés külön-külön szabályozza,
  • hőszigetelt és levegő-visszakeringetés mellett kerül átszívásra a teljes keresztmetszet, amivel megfelel a mai trendek energiatakarékos célkitűzéseinek,
  • az irányítást érintőképernyős vezérlő segíti, melyhez egy speciális HETECH szoftver tartozik (az applikáció letölthető az App Store-ból vagy a Google Play-ből).

„A távfelügyeleti rendszernek köszönhetően a folyamat kevesebb odafigyelést igényel a tulajdonos részéről, a levegő-visszakeringetéses rendszer jóvoltából pedig a kivitel rendkívül energiatakarékos. A legfontosabb előny viszont talán az, hogy nem keletkeznek hősérült szemek, az egész terménymennyiséget azonos, homogén nedvességtartalom jellemzi a szárítási folyamat végén. A szoftver gyakorlatilag kockákra bontva mutatja a szárítóban lévő hőmérsékletet. A kitároló rendszer ennek megfelelően működik, aminek az eredménye, hogy a termény a folyamat végén kiváló homogenitású és egyöntetű nedvességtartalmú”

– mondta a kereskedelmi igazgató.

Iker technológia látványosan:

Vetőmag szárítására is használható

A szakember arról is beszélt, hogy a Ménesbirtok munkatársai több elvárást fogalmaztak meg a tervezés során a terményszárítóval kapcsolatban, a HETECH gépészei pedig minden igényt kielégítő megoldásokat fejlesztettek. Hollósi László a fejlesztési folyamat kapcsán elmondta, hogy a fejlesztési szempontok a következők voltak:

  • a berendezés a lehető legtöbb típusú termény szárítására legyen alkalmas (lucerna, kalászos gabona, kukorica, őszi káposztarepce, napraforgó, szója), beleértve a vetőmagcéllal előállított terményeket is (a rendszer 40 Celsius-fokos hőmérsékleten is képes szárítani),
  • a lehető legkíméletesebb legyen a szállítás, ezzel minimalizálva a törtszemképződést,
  • automatikus kitárolás-indítás – az átfolyásmérőnek köszönhetően folyamatosan nyomon követhető, hogy mennyi termény haladt keresztül a terményszárítón,
  • mérleggel ellátott tranzittartály, melynek köszönhetően egy gombnyomással lehet elérni, hogy annyi termény legyen a szállító járművön, amennyire szükség van, ezzel csökkentve a kitárolási mellékidőket.

A szárító teljesítménye

A terményszárító óránként 35 tonna termény szárítására képes 10 százalékos nedvességelvonás mellett (24%-ról 13-14%-ra).

A technológiai gépészet óránként 80 tonna vonalteljesítménnyel (szállító eszközök és tisztítógépek), illetve 80 tonnás tranzittartályokkal és egy áthordó rendszerrel rendelkezik.

Hazai szervizháttér, magyar gyártás

Hollósi László kiemelte, hogy a HETECH által gyártott szárítókkal kapcsolatban minimális a műszaki problémák száma, a szervizháttér megbízható és gyors. A Kecskemét központú cég gépészei az ország teljes területét ellátják.

A központi raktár nagy készlettel rendelkezik. A szállítógépek (rédlerek, felhordók stb.), a terménytisztítók és a terményszárítók is a kecskeméti gyárban készülnek. A silótechnológiát két spanyol cégtől szerzik be (SYMAGA és PRADO). A vállalat mérnökei 25–30 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így a megrendelők számára sok javaslatot és ajánlást tudnak megfogalmazni a tervezés során.

Keresse Ön is a HETECH szakembereit, ha profi terményszárításban gondolkodik!

Hetech Trend Kft., Facebook

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?