Festulolium hibridek - Avagy mi az olcsóbb, a jó minőségű tömegtakarmány vagy a vásárolt ipari?

Festulolium hibridek - Avagy mi az olcsóbb, a jó minőségű tömegtakarmány vagy a vásárolt ipari? (x)

PR
A tejelő szarvasmarhatartás költségeinek jelentős részét a takarmányozás adja, ezért nagyon nem mindegy milyen minőségű és árú tömegtakarmányokat tárolunk be és etetünk. A tömegtakarmányok előállításánál érdemes figyelembe venni a megfelelő agrotechnika és tápanyagellátás alkalmazását, hiszen ennek hiányában ugyan hiába várjuk a szuper genetikával rendelkező vetőmagokból a sikert. Megfelelő termésmennyiséget és a kívánt beltartalmat csak a jól ellátott növények tudnak teremni. Általában a semmiből csak semmi lesz. A nem megfelelő agrotechnika, a hiányos tápanyagellátás és rossz talajviszonyok között hiába várjuk a csodát, még a festulolium sem tud genetikai képességeinek megfelelő hozamot és beltartalmat biztosítani.

Az idei év is bebizonyította, hogy azonos invesztíció mellett a festulolium megbízhatóan, olcsóbban, többet terem a gabonaszenázsoknál, mindezt magasabb beltartalom mellett.

2024-ben három termőhelyen vizsgáltuk a termett zöld Helus Festulolium beltartalmát különböző tápanyag- és vízellátás mellett az első kaszálásból.

Újra nyilvánvalóvá vált, hogy olcsóbb a festulolium megfelelő tápanyagellátásáról gondoskodni, mint a fehérjehordózó takarmányokat megvásárolni. Hatékonyan megfelelő állategészségügyi állapot mellett termelni csak a jó minőségben betakarított, bendőbarát tömegtakarmány használatával lehetséges.

Az adatokat a lenti táblázat tartalmazza (Mindezen adatok az első kaszálásra vonatkoznak).

  1. Termőhely alacsony szintű tápanyagellátása (csak fermentlé) közepes szintű csapadékmennyiséggel.
  2. Termőhely megfelelő mennyiségű táp­anyagellátása minimális csapadékmennyiséggel.
  3. Termőhely megfelelő tápanyagellátása minimális csapadékmennyiséggel és öntözéssel.

 A 2., esetleg további kaszálások hozama még további takarmányalapot biztosít, amit csak a kijuttatott 1–1,5 q/ha N műtrágya és a betakarítás költsége fog terhelni.

A 2. termőhely (kimagasló) tenyészidőszakának bekerülési költségei a következőek. Betárolt, betakart tömegtakarmányra értendően.

Helus festulolium szenázs  11,29 Ft/kg
Kukoricaszilázs                   21,8 Ft/kg

Mindezek mellett vegyük figyelembe a termésbiztonságot, ami az őszi, téli csapadékot hasznosító festulolium esetében kiemelkedően jobb. A második kaszálás után pedig még bátran számolhatunk másodveteménnyel is. A valóban BMR Arigato cirok vetésével (tehát BMR, vagyis barna érlevélcsíkot tartalmazó, és nem csak a „típusú” hibridek, ami vagy az, vagy nem…).

A két növénykultúra használatával 60–70 t/ha kiváló beltartalmú és emészthetőségű termést takaríthatunk be egy évben egyazon területről!

Fotók és táblázat: Vital-Feed Kft.

Szabó Béla - kereskedelmi igazgató,+36-20/254-0408, vitalfeed@t-online.hu

Csermák István - területi vezető, Alföld, +36-20/468-8687, csermakistvan@vitalfeed.hu 

Vajda Péter - területi vezető, Dunántúl, +36-20/318-6067, vajda.peter@vitalfeed.hu 

Vital-Feed Kft.

9330 Kapuvár, Kossuth Lajos u. 9., Info@vitalfeed.hu 

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 6. 13:27