Mi lesz veled magyar élelmiszeripar és agrárium? (x)

PR2024. július 8. 10:00

500 milliárd Ft érkezik beruházási pályázatokra hamarosan.

Jelentős kockázatokat kell mérlegelni beruházói szemmel egy pályázati projekt teljes életszakaszán, ezekből rögtön az első, a megfelelő pályázati tanácsadó partner kiválasztása.

Egy milliárdos, vagy többmilliárdos élelmiszeripari, vagy egyéb agrárberuházás piaci jelentősége, és a felhasznált EU támogatás mértéke miatt egyértelműen stratégiai kérdés a megfelelő szakértelemmel és látható referenciaprojektekkel rendelkező pályázati- és projektmenedzser kiválasztása az új KAP felhívásoknál.

Ennek minden eddiginél nagyobb tétje van, hiszen akár 5 milliárd forintot is kérhetnek az élelmiszeripari-, takarmány-, borászati-, állattartó- és a kertészeti üzemek a nyár végén induló beruházási pályázatokból a fejlesztéseikhez. A cégvezetőknek 7-8 évre kell egy megbízható, felkészült, megfelelő kapacitásokkal és stabil háttérrel rendelkező partnert választani, drága és fárasztó tapasztalatokat gyűjthet, aki nem így tesz. A korábban VP, most KAP Stratégia keretében megjelenő felhívások teljesen más, sokkal összetettebb és szigorúbb elszámolási rendszert kívánnak, mint egy GINOP+ operatív programban lévő pályázat.

Fontos megvizsgálni, egy adott pályázati szakértő partnernél, hogy

  • Milyen jellegű és mekkora volumenű agrár-élelmiszeripari projekteket tud felmutatni referenciaként
  • Milyen a kapacitásuk, humán erőforrás és egyéb tekintetben?
  • Mi az ajánlat pontos tartalma, kompetenciák és szolgáltatások tekintetében?
  • Milyen a pénzügyi stabilitásuk? Vajon végig tudnak-e kísérni egy milliárdos fejlesztést a 7-8 éves úton?

Egy komplex beruházás során számos problémakört és feladatot kell menedzselni egy sikeres és költséghatékony, időben megvalósuló projekthez. Ilyenek alapvetően az:

  • építész tervezés,
  • műszaki tanácsadás és elszámolás,
  • műszaki ellenőrzés,
  • pályázatírás és támogatási kérelmek összeállítása,
  • projektmenedzsment, elszámolási folyamatok és szabályos támogatás lehívás,
  • hitelmenedzsment és pénzügyi tervezés

Tipikus buktatók lehetnek a nem megfelelő beszállítók és ajánlattevők kiválasztása, pontatlan szerződéses és számlatartalom, nem szakszerű ÉNGY költségvetés, ezekből fakadóan pedig nehezen teljesíthető, jelentős terjedelmű hiánypótlások, melyek egyaránt akadályokat jelentenek a pályázóknak, az Irányító Hatóságnak és a Közreműködő Szervezetnek egyaránt.

Ezek összességében pedig nemcsak gátolják a gördülékeny projektmegvalósítást, hanem jelentős csúszásokat okoznak a különféle kérelmek bírálatában, illetve a támogatás kifizetésekben.

Ráadásul az élelmiszeripari- és egyéb vidékfejlesztési felhívásokat, valamint az EU támogatások felhasználását szabályozó jogi környezetben számos változás jelent meg a 2023-2027-es időszakra, így ez alapjaiban új kihívások elé állítja a hatóságokat, a pályázókat és az őket segítő projektmenedzsereket is - hangsúlyozta idén már több fórumon Kovács Zoltán MBA, a REKONTIR Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője.

A COVID járvány okozta nehézségek és az azóta eltelt időszak számos tanulsággal szolgált a beruházók, az Irányító Hatóságok, valamint a tanácsadó szakma számára is az élelmiszeripari fejlesztések tekintetében az elmúlt években.

A 2021-es pályázati felhívásokból elnyert jelentős támogatások ellenére a projektgazdáknak komoly küzdelmet kellett vívni egy – talán Magyarország Európai Uniós tagsága alatt még nem tapasztalt – nehéz gazdasági környezetben.

Nem meglepő módon kulcsszerep jutott a felkészült projektmenedzsereknek, a különböző határidő módosítások, kifizetési kérelmek, változásbejelentések és a szabályos elszámolási folyamatok koordinálása terén.

Az elmúlt két év relatíve pályázati csendben telt és ennek volt egy tisztító hatása a pályázat- és projektmenedzsment tanácsadói piacon, azonban a KAP Stratégia égisze alatt meghirdetett ezer milliárdos nagyságrendű támogatási forrás, számos, komolyabb élelmiszeripari tapasztalattal nem rendelkező tanácsadó megjelenését hozta.

Legutóbb Kecskeméten, a Portfolio által megrendezett AgroFood 2024 konferencián, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára és a Magyar Államkincstár főosztályvezetője is egyetértett azzal, hogy minőségi szolgáltatásokat nyújtó, tapasztalt pályázat- és projektmenedzsment tanácsadókkal kell nekivágni a következő időszak fejlesztéseinek, ezáltal jelentős terhet lehet levenni az ügyfélszolgálatokról és ügyintézőkről is, ami a pályázati rendszer és támogatás folyósítások gyorsulását hozhatja majd reményeik szerint.

www.rekontir.com

palyazat@rekontir.hu

+36707083991

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
Címkék:
támogatás, pályázat, tanácsadó, élelmiszeripari,