Heti fókusz: A sikeres, hosszabb távra szóló tarlókezelésnek komoly feltételei vannak (x)

PR2024. július 10. 07:33

Az időben és megfelelően elvégzett tarlókezelés javítja és akár is döntheti a következő évi tavaszi gyomirtás hatékonyságát. De nem mindegy, hogy hogyan végezzük. A javaslatokért kattintson a névre!

Molnár Szabolcs
Nufarm
Dr. Varga Zoltán
Syngenta


Molnár Szabolcs, Nufarm

Az évelő gyomnövények szaporodása és terjedése a módosult szaporítóképletek (gyökértarack, szártarack) segítségével történik. A tarackokon lévő rügyekből új hajtások törnek elő, ami a tarackok feldarabolásával (pl. kultivátorozás, tárcsázás) fokozottabb mértékben jelentkezik.

Az állományban végzett permetezések viszonylag rövid ideig hatnak, esetleg csak az adott évre orvosolják a problémát. A hosszú távú sikeres védekezés érdekében hatékonyabb, több éven átívelő, rendszeres beavatkozás szükséges. Ennek fontos eleme a vetésváltás, az okszerű talajművelés, az évelő gyomok ellen hatékony gyomirtó szerek használata, és a rendszerszintű technológiának elengedhetetlen része a tarlókezelés is. A problémát mi sem jelzi jobban, mint amit a csapadékosabb tavaszi és nyár eleji hónapok után tapasztalhatunk: már most évelő gyomnövények hajtanak ki az aratásra váró őszibúza-táblákban (1. fotó).

1. fotó: Tömegesen kihajtott fenyérciroknövények aratásra váró őszibúza-táblában, 2024. június 26.1. fotó: Tömegesen kihajtott fenyérciroknövények aratásra váró őszibúza-táblában, 2024. június 26.

A kalászosok vagy akár a repce betakarítása után maradt tarlón a nyár folyamán, különösen, ha kellően nedves a talaj, tömegesen kelnek ki a melegigényes gyomnövények, legyenek azok egyévesek vagy évelők (2. és 3. fotó).

2. fotó: Tömeges gyomkelés ősziárpa-tarlón2. fotó: Tömeges gyomkelés ősziárpa-tarlón
3. fotó: Fenyércirok, mezei acat és parlagfű kelése ősziárpa-tarlón3. fotó: Fenyércirok, mezei acat és parlagfű kelése ősziárpa-tarlón

Ez az időszak nagyon jó lehetőséget ad az évelő gyomok elleni hatékony védekezésre. A sekélyen elvégzett tarlóhántással nemcsak a talaj vízkészletét őrizzük meg, de a tarackok, rizómák feldarabolásával kihajtásra késztetjük az évelő gyomokat, így azok a nyár végi, ősz eleji tarlókezeléssel nagy hatékonysággal irthatók. Ráadásul az újrahajtáshoz szükséges energiát a növények ilyenkor a tarackokból, rizómákból nyerik, a tápanyagraktárak kimerülésével tehát eleve gyengítjük az évelő gyomokat. Fontos, hogy a kezelés idejére a növények elegendő levélfelülettel rendelkezzenek, hogy a megfelelő dózis alkalmazásával minél több hatóanyagot felvegyenek. Figyelni kell a célnövények fejlettségi állapotára is, hiszen nem minden életszakaszukban reagálnak egyformán a kezelésekre. A tőlevélrózsát képező fajok esetében, mint például a mezei acat, a tőlevélrózsa – szárba indulás kezdete, a tőlevélrózsát nem képző fajok esetében, mint például a fenyércirok, a szulákfélék vagy a tarackbúza, a 20-30 cm-es hajtáshosszúság a megfelelő állapot, hiszen ilyenkor kifejezetten intenzív a tápanyagáramlás a rizómák és tarackok irányába, ami jelentős hatóanyag-mennyiség eljutását eredményezi ezekbe a képletekbe, intenzívebbé téve a pusztulásukat.

A tarlókezelések elvégzéséhez a Nufarm Hungária Kft. az Amega Up és a Credit Xtreme totális gyomirtó szereket ajánlja, amelyek kiváló eredményt biztosítanak. Az Amega Up 360 g/l glifozát hatóanyagot tartalmaz (izopropil-amin só formájában). Dózisa magról kelő egy- és kétszikűek ellen 2,0–3,0 l/ha, míg évelő gyomok ellen 4,0–6,0 l/ha. A Credit Xtreme glifozát hatóanyag-tartalma 540 g/liter, melyet két formában, izopropil-amin só és káliumsó formában tartalmaz, ami megkülönbözteti a többi glifozát hatóanyagú gyomirtó szertől. Dózisa az egyéves egy- és kétszikűek ellen 1,33–2,0 liter/ha, míg az évelő gyomok ellen 2,6–4,0 liter a javasolt adag. A glifozát hatóanyag 15–25 oC közötti hőmérsékleti tartományban és magas páratartalom mellett fejti legjobban a hatását. A levélen keresztül felszívódott glifozát a nedvkeringéssel gyorsan szétterjed a gyomnövényekben, eljut a föld alatti szaporítóképletekbe is, függetlenül attól, hogy egy- vagy kétszikű évelő gyomról van szó, és gyorsan kifejti hatását. A hatóanyag maradéktalan felszívódásához fontos, hogy a kijuttatás után 6 órán belül ne hulljon csapadék.

A tarlókezelésekre egyoldalúan használt glifozát hatóanyag kiváltására ad lehetőséget a 600 g/liter 2,4 D hatóanyagot tartalmazó Dezormon gyomirtó szer azokon a területeken, ahol a magról kelő és évelő kétszikű gyomok jelennek meg tömegesen a kalászostarlókon. A készítményt 1,0 l/ha dózisban kell kipermetezni a magról kelő kétszikű gyomnövények 2–4 valódi leveles állapotában, míg az évelő kétszikű gyomok az intenzív növekedés időszakában a legérzékenyebbek a kezelésre. A Dezormon szükséghelyzeti engedélye kalászostarló kezelésére 2024. június 30-tól 2024. október 27-ig érvényes, és ez idő alatt egy adott táblán egyszer lehet felhasználni.

Száraz, meleg időjárás esetén a gyomnövények vastagabb viaszréteget fejlesztenek, életfolyamataik lelassulnak, így a hatásfokozás érdekében adjuváns alkalmazása válhat szükségessé, mint például a Spraygard 0,2 l/ha adagban.

Az időben és megfelelően elvégzett tarlókezelések a következő év tavaszán jelentős mértékben javítják az évelő gyomok ellen elvégzendő kezelések hatékonyságát, sőt a tavaszi gyomirtás sikerességét az előző évi nyár végén, ősz elején elvégzett tarlókezelések akár el is dönthetik.


Dr. Varga Zoltán, Syngenta

A kalászos kultúrák betakarítása a végéhez közeledik, és az aratás befejezésével, nem érnek véget az ezévi feladatok. Szakmailag olyan fontos műveletek vannak még hátra a tarlón, amik meghatározhatják a jövő évi termelésünket is. A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható évelő gyomokat.

A tarlóápolás és tarlókezelés kérdése több szempontból is szakmailag rendkívül fontos eleme a technológiának. Mind talajállapot fenntartás, mind gyomszabályozás tekintetében.

A területünkön megjelenő évelő egy és kétszikű gyomok kordában tartása komoly szakmai kihívás, és az állománypermetezés nagy körültekintést igénylő feladat. Az évelő kétszikű gyomok ellen hatékony hormonrendszerre ható készítmények állományban történő alkalmazása nem egy rugalmasan alkalmazható megoldás, illetve a tarlón történő gyomkezelés esetében komoly utóveteményben okozott problémákat is okozhat, ezért feltétlenül ki kell emelnünk, hogy az ilyen hatásmechanizmusú készítmények tarlókezelésként alkalmazását nem javasoljuk. Az évelő egyszikű gyomok ellen szintén széles a választható paletta állománykezelésre, de tarlókezelésre egyik készítmény sem rendelkezik engedélyokirattal, aminek szintén számos szakmai oka van. Többek között az is, hogy a többszöri szezonbeli felhasználás indukálhatja egy fokozott ellenállóképesség kialakulásást.

Mikor a leghatékonyabb a tarlókezelés?

A legjobb hatékonyság akkor érhető el, ha a betakarítást követően elvégzünk egy mechanikai tarlóhántást, és augusztus közepén, ahogy az évelő gyomok elérik a megfelelő fejlettséget, akkor végezzük el a tarlókezelést a megfelelő készítménnyel. Ez az időpont a legideálisabb és a legjobb a hatékonyság szempontjából. A hatékony időzítéssel kapcsolatban nézzék meg az alábbi videónkat:

A tarlón elvégzett gyomirtás a szomszédos kultúrák szempontjából kockázatmentes., költségkímélő megoldás. Hatékonyságot nyújt mind magról kelő, mind évelő gyomok ellen, segítségével elérhetjük azt, hogy nem szaporodik tovább a talajunk gyommagkészlete, visszaszorítjuk az évelőket, a következő évben lényegesen gyengébb gyomosodási viszonyokat tapasztalhatunk.

A Syngenta totális gyomirtó szer javaslata, a Medallon Premium a tarlókezelés hatékony eszköze.

1. ábra: Medallon Premium parlagfű elleni hatékonysága tarlón (fotó: Tóth Csantavéri Szilvia)1. ábra: Medallon Premium parlagfű elleni hatékonysága tarlón (fotó: Tóth Csantavéri Szilvia)

A  Medallon Premium speciális formuláció, amely a hatóanyagon kívül ionvédelmi rendszert, valamint természetes eredetű tapadásfokozó anyagot – kukoricaglükózt – tartalmaz.

Összetétel: 360 g/l glifozátsav

Hatásmód: totális hatású gyomirtó szer, évelő és magról kelő gyomnövények ellen

Dózis:

  • 2,0-3,0 l/ha magról kelőek
  • 4,0-6,0 l/ha évelőek ellen (pl. mezei acat, apró szulák, fenyércirok, nád)

Hatástartam: csak föld feletti zöld növényi részeken szívódik fel, tartamhatása nincs. Talajon keresztül nem hat.

A Medallon Premium egyedülálló készítmény a glifozát piacon, hiszen a fromulációnak köszönhetően gyorsabban szívódik fel a hatóanyag, az egyetlen formuláció, ami beépített tapadásfokozót is tartalmaz. Rendkívül magas a hatóanyagtartalma.

2. ábra Medallon Premiummal végzett tarlókezelés látványos hatása a következő év tavaszán. Balra a kezeletlen táblarész, jobbra a kezelt (fotó: Syngenta)2. ábra Medallon Premiummal végzett tarlókezelés látványos hatása a következő év tavaszán. Balra a kezeletlen táblarész, jobbra a kezelt (fotó: Syngenta)

A tarlókezelés, mint növényvédelmi elem, egy látványosan megtérülő befektetés a következő évekre, használják ki ezt a lehetőséget a Medallon Premium segítségével!

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
syngenta, glifozát, gyomirtó, gyomok, nufarm, tarlóápolás, tarló, heti fókusz,