Heti fókusz: Repce tápanyag utánpótlás a maximális hozam elérése érdekében (x)

PR2024. augusztus 19. 09:24

Hogyan lehet jövedelmező növénnyé tenni a repcét? Nagyon sok múlik a tápanyag-utánpótláson. A javaslatokért kattintson a névre!

Kőrösi-Szabó Gábor
Natur Agro
Tóth Milena
Yara


Kőrösi-Szabó Gábor, Natur Agro

A repcetermesztés sikeressége több dologtól függ: az időjárási tényezők és kártevők elleni védelem mellett kulcskérdés a megfelelő tápanyag-utánpótlás is. A repce a magas tápanyagigényű növények közé tartozik, ráadásul már igen korán, 3-4 leveles korban elkezdi az oldalelágazások képzését, ezért nem szabad csak a szilárd műtrágyákra hagyatkoznunk.

A repce tápanyag-utánpótlásának első ajánlott lépése a vetés előtti baktériumos talajoltás, melynek hatására - a mikroorganizmusoknak köszönhetően - átlagosan 40 kg nitrogén, 30-30 kg foszfor és kálium válik a növények számára felvehetővé. Amennyiben komplexebb, 8-10 baktérium, és gombatörzset tartalmazó készítménnyel végezzük a talajoltást, kijuttatunk olyan fajokat is, melyeknek van hatásuk a talajban lakó kórokozók ellen is.

Az őszi talajkezelés hatékonyságát több szántóföldi összehasonlító kísérletünkben is igazoltuk, 2023-ban Zombán 2,4 mázsa terméstöbbletet értünk el egyetlen egy Natur Forte készítménnyel végzett  talajkezeléssel.

Mivel az oldalelágazások száma a tél folyamán véglegesedik, ezért nagyon fontos a növényzet egészségesen tartása. Ebben lehet nagy segítségünkre - a növényvédőszerek kiegészítéseként - az őszi biostimulátoros, lombtrágyás kezelés. Mivel a repce termése a felvehető tápanyag mennyiségétől függ, ezért javasolt ősszel lombon keresztül is „megetetni” a növényt.

Az őszi lombkezelés hatékonyságát is több kísérletünk igazolta vissza, 2023-ban téti partnerünknél elvégzett összehasonlításunkban 4,3 mázsa terméstöbbletet értünk el egyetlen őszi lombtrágyás kezeléssel (Natur Plasma T 2 l/ha, Natur Active 4 l/ha Mono Bór, Mono Kén és Mono Cink 1-1-1l/ha) a kontroll állományhoz képest

A Natur Plasma T algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó tömény összetételű biostimulátor, amely azon túl, hogy táplálékként szolgál a növényzet számára, regeneráló hatással is rendelkezik.

A Natur Active komplex lombtrágya azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében.

A MONO adalékok megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések kiegészíthetőek.

A repce lombon történő tápanyag-utánpótlását tavasszal is érdemes folytatnunk. A tél végeztével kialakultak a lehetséges oldalelágazások. Ahhoz, hogy ez ne csak egy elméleti szám legyen, fontos az optimális tápagyagszintet megtartani, így a tavaszi műtrágyás kezelések mellett a lombon történő táplálás is fontos. Ezt erősítette meg 2023-ban elvégzett zirci kísérletünk is. Az őszi lombkezelés mellett kezeltük az állományt tavasszal tőlevélrózsás állapotban, majd zöldbimbós állapotban is. A teljes terméstöbblet 16,9% (5,5 mázsa) lett.

Kísérleti eredményeinket megismerheti ingyenes kiadványunkból. Termékeink támogatottak az AÖP-ben. Részletekért kattintson! Ha technológiánk felkeltette az érdeklődését, keresse tanácsadóinkat!


Tóth Milena, Yara

Intenzíven, vagy sehogy!

A 2020-as évtől kezdve folyamatosan csökken az őszi káposztarepce vetésterülete, tovább nehezítve a vetésszerkezet diverzifikációját. A vetési kedv mérséklődése mögött számos okot lehet felsorolni (növényvédő szerkivonások, illetve a használt szerek hatékonyságcsökkenése, időjárási szélsőségek – kezdve a vetéskori szárazságtól a késő tavaszi fagyokig; felvásárlási ár és annak kiszámíthatatlansága; magas inputigény; munkaszervezési gondok; magas ráfordítás, kérdéses ráfordításhatékonyság stb.)

Az utóbbi pár évben kialakult egy termelői “kemény mag”, akik nem engedik el a repcét, jó terméseket tudnak produkálni és jövedelmező növénnyé tudják tenni.

Minden növény esetében az első és egyben legfontosabb termelési tényező az egyenletes vetés, kelés és tőszám megléte. Ehhez ajánljuk a YaraMila termékcsalád különböző összetételű tagjait. Ezek a műtrágyák a minőséget képviselik: komplex kémiai összetétel, kénkiegészítés, mikroelemsor, oldékonyság, tökéletes és egyenletes kijuttathatóság. A vízoldékonyság különösen fontos, ha az elmúlt évekhez hasonlóan szárazság lesz a vetés körüli időszakban. A komplex hatóanyagtartalom arra garancia, hogy a kelés robbanásszerű lesz és a korai károsítók foga alól gyorsan kinő a növény. A mezo- és mikroelem sor a kezdeti növekedés mellett a tápanyagraktárként szolgáló gyökérzet képzésében és a télállóság javításában hasznos.

A 10-24-24 és a 8-20-28 összetételeket a káliummal gyengébben, a 16-27-7 YaraMilát a jobban ellátott területekre ajánljuk. Az általánosan javasolt dózisuk: 250-350 kg/ha.

A bór az olajrepce alapvető tápanyaga, egy 4 t/ha terméshez akár 350-400 g/ha bórra is szükség lehet a szezonban, különösen az őszi kritikus növekedési fázisokban. A bórral rosszul ellátott növényeket súlyosabban érinti az alacsony hőmérséklet (<10 °C), mint a megfelelő ellátással rendelkezőket. A bór alkalmazása serkenti a gyökér megnyúlását, így egy jól strukturált növény jön létre, amely hatékonyabban tárja fel a talajban rendelkezésre álló tápanyagot. Ősszel a levél-hónaljhajtások száma is meghatározza a virágzó elágazások számát. A virágképzés november elejétől (augusztusi vetéskor) december közepéig (szeptemberi vetéskor) történik. Ez az időszak erősen befolyásolhatja a virág, a becő és a mag számát. Ezért fontos, hogy figyelemmel kísérjük a növényeket ebben az időszakban, és megakadályozzuk a hiánytünetek kialakulását. A Yara lombtrágyák magas hatóanyagtartalmuk és növényspecifikus összetételük miatt kiválóan alkalmasak erre a feladatra. Őszi komplex lombtrágyázásra a YaraVita Brassitrel Pro-t ajánljuk 2-2,5 l/ha dózisban. 60 g/l bórtartalmával ebben a dózisban kielégíti a növény őszi igényét. Nitrogén-, kalcium-, magnézium-, mangán- és molibdéntartalmával professzionálisan illeszkedik a növény őszi szükségleteihez. Monoformában bórt tartalmazó termékünk a YaraVita Bortrac, amely 155 g/l tartalmával 1 l/ha dózisban fedezi a repce őszi bórigényét.

A 2025-ös évben a Yara Magyarországon is belép a biostimulátor piacra. Már az őszi szezonban elérhető és kipróbálható lesz a lombtrágya család első tagja a YaraAmplix Optivi. A növényi eredetű peptideket és aminosavakat tartalmazó termékünk majdnem egy évtizedes fejlesztési folyamat eredménye. A biostimulátort a növekedés támogatására, a tápanyagfelvétel hatékonyságának növelésére és az abiotikus stressz csökkentésére javasoljuk. Repcében elsősorban a korai növekedés segítésére és a gyomirtó szeres alapkezelések utáni regeneráció javítására ajánljuk beilleszteni az őszi technológiába. Javasolt dózisa 3-5 l/ha.

Sokszor felmerül a lombtrágyák és a növényvédő szerek, regulátorok keverhetőségének kérdésre. Megújult felületen a www.yv-yara.com oldalon ezt is ellenőrizhetik.

Legyen szó akár az alaptrágya kiválasztásáról, vagy a megfelelő lombtrágya technológia összeállításáról, a Yara termékei és megoldásai kiemelkedő ár-érték aránnyal párosítva, a repcében is évről évre bizonyítják helyüket a tápanyagutánpótlási technológiákban.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
heti fókusz,