Heti fókusz: Segítünk megtervezni a búza intenzív tápanyag-ellátását

Heti fókusz: Segítünk megtervezni a búza intenzív tápanyag-ellátását (x)

PR
Tény, hogy a jelenlegi piaci helyzetben csak kiváló minőségű terménnyel rúghatunk labdába. Szakértők mutatják az ehhez vezető utat. A hozzászólásokért kattintson a névre!
Lengyel József
Natur Agro
Makra Máté
Yara


Lengyel József, Natur Agro

A búza, mint alapvető gabonanövény, kiemelt szerepet játszik a mezőgazdasági termelésben és a globális élelmiszer-ellátásban. Ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk a piacon, a magas terméshozam mellett elengedhetetlen, hogy kiváló minőségű terményt állítsunk elő. Ennek egyik kulcsa a megfelelő tápanyag-ellátás. A búza esetében ez különösen fontos, mivel a hiányos tápanyagellátás nemcsak a hozamot, hanem a minőséget is jelentősen befolyásolja. A búza intenzív tápanyag-ellátásának megtervezésekor a talajoltás és a lombtrágyázás olyan technológiák, amelyek jelentősen hozzájárulnak a termés minőségének és mennyiségének javításához.

Az őszi vetés előtt különös figyelmet kell fordítani az elővetemények szármaradványainak kezelésére. Ehhez olyan speciális készítmények állnak rendelkezésre, amelyek akár 8-10 különböző baktériumtörzset is tartalmaznak. Ezek a termékek nemcsak a makro- és mikroelemek visszapótlásában segítenek, hanem a talajéletet is serkentik. Emellett olyan gombatörzseket is tartalmaznak, amelyek biokontroll hatással bírnak, így hozzájárulnak a növényvédelemhez is.

Az őszi talajkezelés hatékonyságát számos szántóföldi kis- és nagyparcellás kísérlet bizonyítja. Martonvásáron tavaly egyetlen Natur Forte kezeléssel 0,39 t/ha terméstöbbletet sikerült elérnünk.

 

A Natur Forte egy környezetbarát, koncentrált mikrobiológiai talajoltó, amely a talaj természetes mikroflórájában is megtalálható baktériumokat és gombákat tartalmaz. Ezek a mikroorganizmusok, például a Trichoderma asperellum hiperparazita gomba, hatékonyan bontják le a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat, így javítják a talaj állapotát.

Az őszi lombkezelés során befolyásolhatjuk a búza oldalhajtásainak számát, a levélfelület nagyságát, valamint feltölthetjük a keményítőraktárakat, amelyek a tél folyamán biztosítják a növény növekedéséhez szükséges energiát. Tavasszal már nem a bokrosodásra kell összpontosítanunk, hanem a kalászok megfelelő fejlődésére, valamint a növény stresszhelyzetekhez való alkalmazkodásának támogatására.

Kísérleteink azt mutatják, hogy a többszöri lombkezelés jelentősen növeli a terméshozamot. 2023-ban Szentesen, ahol a búza ősszel és tavasszal is kapott Natur Power (2 l/ha) + Mono termékeket (Magnézium 1 l/ha + Mangán 1 l/ha), 0,92 t/ha terméstöbbletet sikerült elérnünk.

A Natur Power egy algákat és minden fontos makro- és mikroelemet tartalmazó lombtrágya, amely az algák által termelt hasznos anyagokkal segíti a növények növekedését, és biztosítja a szükséges tápanyagokat. A MONO adalékok pedig magasabb dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, amivel az állománykezelések hatása tovább javíthatók.

Az összehasonlítás során a kontroll parcellában a búza sikértartalma 16 volt, míg a kezelt parcellában 24.

Kísérleti eredményeinket megismerheti ingyenes kiadványunkból. Termékeink támogatottak az AÖP-ben. Részletekért kattintson! Ha technológiánk felkeltette az érdeklődését, keresse tanácsadóinkat!


Makra Máté, Yara

Az elmúlt évek tapasztalati alapján kirajzolódni látszik egyfajta változás a kalászos gabonák termesztésének technológiájában. A kiszámíthatatlan tavaszi időjárás miatt az őszi tápanyagfelvételi időszak egyre jelentősebb, egyre nehezebb ,,elfedni” a tavaszi fejtrágyákkal az ősszel elmaradt alaptrágyázás szerepét. Megfigyelhető, hogy az ősszel fejlett állományok, melyekben tápanyaghiány nem jelentkezik, megfelelő gyökérzettel és erős levélzettel rendelkeznek, a tavaszi indulásuk, majd a fejlődésük is intenzívebb lesz.

Az őszi időszak alapvetően a foszfor és a kálium pótlásáról szól. A foszfor a megfelelő gyökérfejlődését, a hajtások kialakulásáért felel, a kálium a megfelelő télállóságot biztosítja, valamint nem elhanyagolhatóan, a szárazság elleni védelem első alappillére.  A foszfor nem mobilis a talajban, s még elegendő foszformennyiség esetén is relatív foszforhiány következhet be az alacsony talajhőmérséklet miatt. Amennyiben a növény nem fér hozzá a szükséges foszformennyiséghez, visszafogott gyökérfejlődés figyelhető meg. A talajjal szemben viszont igen mobilis a foszfor a növényen belül, emiatt a hiánytünetek először az idősebb leveleken jelentkeznek. A foszfor és kálium arányuk, illetve szükséges mennyiségük talajvizsgálatra alapozva meghatározható. A Yara kínálatában széles P/K aránnyal rendelkező komplex műtrágyák az idei ősszel is rendelkezésre állnak. Kínálatunkban klasszikus alaptrágyának számít a YaraMila 16-27-7 (5% SO3, 0,1% Zn), melyet vetés előtt 150-250 kg/ha dózisban kijuttatva ajánlunk. Egyre több vetőgép alkalmas a vetéssel egymenetben történő műtrágya adagolására is, mely esetben a javasolt dózis 100-150 kg hektáronként. A YaraMila 16-27-7-ben a magas hatóanyag tartalom párosul a jó oldhatósággal, amely már minimális talajnedvesség mellett is azonnali tápanyagfelvételt biztosít növényeink számára.

Figyeljünk az őszi nitrogén mennyiségére is. Nem szabad nitrogén nélkül hagyni az állományunkat már ősszel sem. A már említett YaraMila 16-27-7 javasolt dózisával elegendő nitrogént is kijuttatunk, de egy alacsonyabb nitrogéntartalmú komplex műtrágya választása esetén szükség lehet egy későbbi, de még őszi nitrogén fejtrágya kiadására is. A korábbi évek tanúbizonyságot tettek, hogy egy alacsonyabb, akár 60-100 kg/ha adagú YaraBela Sulfan használata segíti az őszi fejlődést.

Az intenzív búzatermesztésben a lombtrágyázás szerepe már nem kérdőjelezhető meg. A szükséges mező- és mikroelemek lombon keresztül hatékonyan kiegészíthetőek, illetve pótolhatóak. A látható hiánytünetek minden esetben kiesést jelentenek. Az előző évek tapasztalatai alapján a szükséges lombtrágya kiegészítést a technológia elemeként kell kezelni. A Yara lombtrágyái több évtizedes tapasztalat alapján, növényélettani vizsgálatokon, számos levélvizsgálat eredményei alapján azokat az elemeket tartalmazzák, melyekre a növényeinknek legnagyobb szüksége van. A kalászosok esetében a YaraVita Gramitrel a szükséges réz, mangán és cink mellett igen magas magnézium tartalommal is rendelkezik, melyek mindegyike már az őszi fejlődésben is fontos szerepet játszik. Az őszi növényvédelmi munkák (gyomirtás, rovarölőszeres kezelések, stb.) egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, célszerű úgy összeállítani a technológiát, hogy a szükséges tápanyag kiegészítés is megvalósuljon. Ilyenkor 1,0-1,5 l/ha YaraVita Gramitrel-t javasolt kijuttatni, akár önmagában, akár a növényvédelmi munkákkal egymenetben. A keverési próba elvégzése minden esetben javasolt, melyhez megújult Tankmix adatbázisunk is segítséget nyújt.

Az említett szolgáltatásokkal és termékekkel kapcsolatban további információ a www.yara.hu honlapon érhető el, valamint keresse a területileg illetékes Yara-szaktanácsadót.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 13. 13:32