Heti fókusz: Trendek a kalászosok őszi gyomirtásában (x)

PR2024. szeptember 18. 07:43

Kalászosainkban a gyomok fejlődési zavart okoznak a víz és tápanyagok elvonása révén. Ennek elkerülésére az ősszel végzett gyomirtás ad lehetőséget. A hogyan és mivel kérdésekre szakértők válaszolnak. Kattintson a névre!

Polgári Csaba
Bayer Crop Science
Takács Gábor
FMC-Agro
Molnár Szabolcs
Nufarm
Vados Csaba
UPL


Polgári Csaba, Bayer Crop Science

Az elmúlt évtizedekben jelentős változások következtek be a magyar mezőgazdaságban, különösen a kalászos gabonafélék termesztésében. Ezek közül is kiemelkedik az őszi gyomirtás gyakorlatának elterjedése, amely napjainkra kulcsfontosságú agrotechnikai műveletté vált. Ez a trend nem csak a termesztéstechnológia fejlődését tükrözi, hanem válasz is a megváltozott környezeti feltételekre és a növekvő piaci elvárásokra.

Az őszi gyomirtás gyakorlata Magyarországon nem új keletű, de egyre inkább hangsúlyossá válik. Eleinte a Nyugat-Dunántúlon alkalmazták, elsősorban a nagy széltippan elleni védekezésként. Az utóbbi években azonban országszerte elterjedt ez a módszer, így a kezelt terület nagysága napjainkban 250.000 ha körül mozog. Ez jól mutatja a probléma súlyosságát és a szakemberek alkalmazkodóképességét az új kihívásokhoz.

A termesztéstechnológia változása jelentősen hozzájárult az őszi gyomirtás térnyeréséhez, hiszen napjainkban egyre elterjedtebb a kis vetőmagnormával történő korai vetés. Ez a módszer ugyan számos előnnyel jár, de egyúttal sebezhetőbbé is teszi a kalászos állományokat a gyomosodással szemben. Az ilyen módon vetett gabona hosszú ideig szinte semmilyen gyomelnyomó képességgel nem rendelkezik, ami teret enged a gyors növekedésű gyomfajoknak.

Az elmúlt években jelentősen megváltozott gyomflóra összetétele komoly kihívások elé állítja a gazdálkodókat. A korábban csak lokális problémát jelentő nagy széltippan mellett mára már a parlagi ecsetpázsit, rozsnok fajok vagy az egércsenkesz is számottevő mértékben megjelent, de az ősszel kelő kétszikű gyomok, mint a veronika-félék, árvacsalán-félék, pásztortáska és a tyúkhúr is egyre nagyobb problémát okoznak. Ezen problémás gyomfajok életciklusuk jelentős részén már túl vannak tavaszra, ezért a tavaszi beavatkozás gyakran elkésettnek bizonyul. Emiatt az őszi gyomirtás kiemelt jelentőségűvé vált, hiszen ekkor vannak a legérzékenyebb fenológiában a gyomnövények. Az őszi készítmények helyes használatával nagymértékben csökkenthető a tavaszi kezelések száma. Ez különösen igaz olyan területeken, ahol nincsenek jelen évelő kétszikű gyomok (mint a mezei acat vagy az aprószulák) és hiányoznak a mélyről csírázó gyomok (például az árvakelésű napraforgó). Így az őszi gyomirtás, tartamhatása miatt hatékony megoldást jelenthet a megváltozott gyomflóra kezelésére. Ez a jelenség rávilágít arra, hogy a korai, preventív beavatkozás mennyire fontos a sikeres termesztés szempontjából.

A magas termésszint elérése, ami a modern mezőgazdaság egyik fő célkitűzése, elképzelhetetlen a gyomkonkurencia korai kiiktatása nélkül. Az őszi gyomirtás lehetővé teszi, hogy a gabona zavartalanul fejlődjön a kritikus korai szakaszban, megalapozva ezzel a jó terméskilátásokat.

Azonban nem feledkezhetünk meg az egyre nagyobb problémát jelentő herbicid-rezisztencia kérdéséről sem. Ezt részben a nem megfelelő gyomirtási gyakorlatoknak és a túlzott vagy éppen túl alacsony dózisú vegyszerhasználatnak tudhatjuk be.  Az őszi gyomirtás lehetőséget ad a gazdálkodóknak arra, hogy a megszokottaktól eltérő hatóanyagokat használjanak, és így csökkentsék a rezisztencia kialakulásának kockázatát. A Bayer az őszi gyomirtás hatékonyságának maximalizálása érdekében ajánlja az Expert Met nevű őszi kalászos gyomirtó készítményét, amely két hatóanyagot tartalmaz: 420 g/kg flufenacetet és 140 g/kg metribuzint WG formulációban. Ez a kombináció rendkívül hatékony számos problémás gyomfaj ellen, beleértve a nagy széltippant, tyúkhúrt, pásztortáskát, piros árvacsalánt, pipacsot, mezei szarkalábat, ebszékfüvet, parlagi pipitért, perzsa veronikát, sebforrasztó zsombort, apró gólyaorrt és a repce árvakelést is.

Az Expert Met használata során fontos figyelembe venni, hogy a készítményt korai posztemergensen kell kijuttatni, amikor a kultúrnövény 1-3 leveles állapotban van (BBCH 11-13). A kezelés optimális időpontja, amikor a magról kelő kétszikű gyomnövények szik-két leveles, a nagy széltippan pedig 1-2 leveles fejlettségű. A készítmény dózisa 0,35 kg/ha. A levélen keresztüli hatás mellett a talajon keresztüli hatás maximalizálása érdekében szükséges a jól megművelt, aprómorzsás, rögmentes talajfelszín kialakítása.

Bár az Expert Met széles hatásspektrummal rendelkezik, néhány gyomfaj, mint például a ragadós galaj, borostyánlevelű veronika, mezei árvácska és orvosi füstike mérsékelten érzékeny rá. Így erősebb gyomosodás vagy kedvezőtlen körülmények esetén szükség lehet tavaszi kiegészítő kezelésre, például 0,15 l/ha Sekator OD-val.

Továbbá nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az őszi gyomirtásnak jelentős munkaszervezési előnyei vannak. A tavaszi időszak hagyományosan rendkívül zsúfolt a mezőgazdaságban, számos fontos művelet torlódik össze rövid idő alatt. Az őszi gyomirtással azonban mérsékelhető a tavaszi munkacsúcs, ami hatékonyabb erőforrás-felhasználást tesz lehetővé.

Összességében elmondható, hogy az őszi gyomirtás egyre fontosabbá válik a kalászos gabonák termesztésében, hiszen az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyok között sokkal kiegyensúlyozottabb termésbiztonságot ad számunkra. A sikeres őszi gyomirtási stratégia kidolgozásához elengedhetetlen a folyamatos monitoring és a rugalmas alkalmazkodás. A gazdálkodóknak rendszeresen ellenőrizniük kell területeiket, hogy időben észleljék a változásokat és szükség esetén korrigálják a kezeléseket. Ez a proaktív megközelítés nemcsak a gyomirtás hatékonyságát növeli, de hosszú távon hozzájárul a herbicid-rezisztencia kialakulásának megelőzéséhez is. Csak így biztosítható, hogy a magyar kalászos gabonatermelés versenyképes maradjon a globális piacon, miközben fenntartható és környezetbarát módon működik.


Takács Gábor, FMC-Agro

Az időjárás egyre kevésbé alakul az általában megszokott módon: az elmúlt ősz és tél rendkívül csapadékos volt, sok helyen a tervezett őszi kalászosgyomirtások elmaradtak, így a nagy széltippan erőteljes térhódításával és fertőzésével találkozhattunk a nyári betakarítások előtt. Ez előre vetíti, hogy a nagy mennyiségű elhullott gyommag a következő évre is biztosítja a széltippan megjelenését és fertőzését.

A betakarított repcetáblákon kikelő árvakelésű repcék zömében az utóveteményben fognak kicsírázni, már most megjelent néhány tarlón a leendő gyomnövény.

Mindezek mellett a késő őszi és téli időjárás a klasszikus ősszel kelő gyomoknak (mint pl. a veronikafajok és a tyúkhúr) is kedvez, ezek már kora tavaszra nagyon megerősödhetnek, így ezeket célszerű már ősszel kiirtani a területről.

Fentiek nyomán megfogalmazható tendencia, hogy továbbra is erősödik az őszi gyomirtások jelenléte és mindenképpen érdemes előre tervezni az őszi gyomirtással, ha a területünkön

  • erős a nagy széltippan vagy egyéb egyszikűek jelenléte,
  • repce előveteményt követően kerül kalászos gabona a területre és/vagy
  • általánosan jellemzően erős veronikafajok és tyúkhúr jelenléte.

Ha a területen a nagy széltippan és a kétszikű gyomok a jellemzőek (pipacs, kamillafélék, repce árvakelés, vadrepce, ebszikfű, tyúkhúr stb.), mindezen gyomkártevőkkel szemben kiváló szakmai megoldást nyújt a 

Milyen kultúrákban és kártevők ellen használható?

Őszi búzában, őszi árpában, tritikáléban és rozsban engedélyezett az egy- és kétszikű gyomok ellen. Egy csomag Battle® Max 33 hektár kezelésére elegendő. A nagy széltippan (és egyéb egyszikűek) elleni hatékonysága mellett erőteljes kétszikűirtó hatást is ad, beleértve a fejlett repce-árvakeléseket, veronikafajokat, tyúkhúrt, pipacsot stb.

Milyen hatóanyagok és hogyan biztosítják a hatékonyságát?

4 hatóanyag (flufenacet, diflufenikán, metszulfuron-metil és tribenuron-metil) kombinációja biztosítja, hogy megfelelő időzítéssel a jellemző egy- és kétszikűek ellen is hatékonyan fel tudjunk lépni. A kombináció hatékonyságát levélen és talajon keresztül is kifejti és hosszú tartamhatással is bír, mely biztosíték a megfelelő hatásra. A készítmény szelektív, így a permetezés utáni nagy mennyiségű csapadék sem okoz kárt a kalászosokban.

Hogyan javasoljuk az alkalmazását?

Kijuttatását a kalászosok 3 leveles korától a nagy széltippan 1-2 leveles állapotában javasoljuk.

És mit tehetünk, ha leginkább csak az egyszikűek okoznak gondot?

Ha a széltippan mellett parlagi ecsetpázsit és/vagy olaszperje-fertőzés van a területen és a kétszikűek ellen is védekezni kell (veronikafajok, mezei árvácska, tyúkhúr, árvacsalánfélék, ebszikfű stb.), az FMC ajánlása a 0,6 l/ha dózisú

Mikor érdemes pre kezelésben gondolkodni?

Ha jól előkészített, aprómorzsás talajba került a vetés, ideje a gyomirtót azonnal beszerezni, mert ha a kultúrnövény még nem kelt ki, de néhány napon belül bemosó csapadék várható, akkor az előre tervezés azonnali lehetőséget biztosít a kezelésre a Battle® Delta gyomirtó szer 0,45-0,6 l/ha dózisával. Ha csapadék nem várható, akkor pedig várhatunk a készítmény felhasználásával a kalászosok 3 leveles állapotáig, és a kijuttatást a fenti javaslat szerint a gyomnövények fejlettségéhez igazítsuk.

Durumbúzában használható?

Az FMC és termelő partnereinek gyakorlati tapasztalatai alapján a legtöbb durumbúza fajtában biztonságosan alkalmazható a Battle® Delta gyomirtó szer, azonban bizonyos durumbúza fajták (pl. Wintergold, stb.) kedvezőtlen körülmények esetén különösen érzékenyek lehetnek számos gyomirtószer-hatóanyagra, melyek az érzékeny fajtákon fitotoxikus tüneteket és jelentős terméscsökkenést okozhatnak.

Még egy kis plusz:

A Battle® Max és a Battle® Delta gyomirtási megoldások azokban a búzafajtákban is használhatók, ahol klórtoluron-érzékenység miatti korlátozni kell bizonyos szerek felhasználást, mivel ezt a hatóanyagot nem tartalmazzák!

Válassza az FMC-Agro őszi gyomirtási technológiáit, ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal! Bízunk benne, hogy őszi gyomirtási technológiáink Önt is segítik majd a kalászos gyomok elleni védekezésben és bizonyítani fogják hatékonyságukat!


Molnár Szabolcs, Nufarm

Nemcsak egyszikűvel fertőzött területen érdemes gondolkodni az őszi gyomirtásban. A magról kelő kétszikű gyomnövények is súlyos terméscsökkenést okozhatnak, ha a kiirtásukkal megvárjuk a tavaszt.

Őszi kalászos növényeink zavartalan fejlődését már a kezdetektől biztosítani kell. Ezt a célt szolgálják a megfelelő időben és minőségben elvégzett talajmunkák, a tápanyag-utánpótlás, az optimálisan megválasztott vetési idő, és ide tartozik a gyomoktól mentes környezet is. Az őszi kalászosok csírázásával egy időben a gyomok csírázása is megindul, és ezzel elkezdődik a talaj víz- és tápanyagkészletéért folytatott küzdelem. Kalászos növényeink mellett a gyomok növekedése, fejlődése is folyamatos, és így az idő előrehaladtával egyre több vizet és tápanyagot vonnak el (1. fotó).

Kalászos növényeink fejlődése a keléstől kora tavaszig egy rendkívül fontos és érzékeny időszak. Bár mi csak azt látjuk, hogy a bokrosodás elindulásával növényeink erősebbek lesznek, egyre jobban takarják a talajt, eközben a növényben nagyon fontos, az elérhető termés szempontjából meghatározó fejlődési folyamatok zajlanak le.

A 4. levél megjelenésével ugyanis a levél hónaljában fejlődésnek indul az első oldalhajtás is, azaz elkezdődik a bokrosodás, amely egészen kora tavaszig, a szárba indulásig tart. A bokrosodás során a növény újabb oldalhajtásokat nevel, melyeken optimális esetben kalászok is fejlődnek. Az, hogy a növény hány oldalhajtást képes kinevelni és azon kalászt is „hozni”, nagymértékben függ a növény kondíciójától. Gyomokkal versenyezve, korlátozott víz- és tápanyagfelvétel mellett ez kevesebb, míg zavartalan fejlődés mellett több lesz. Vagyis a bokrosodás során dől el a növényenkénti kalászszám. Szintén a bokrosodás ideje alatt az első kalászemeletek kialakulásával kezdődik el a kalászkezdemények fejlődése is. A kalászemeletek kifejlődésével eldől a kalász hossza, azaz hogy hány emelet lesz egy-egy kalászon. A kalászemeletek kifejlődése során szintén megindul a kalászkakezdemények fejlődése is, majd a bokrosodás vége környékén a virágkezdemények differenciálódása, melynek fő időszaka már a szárba indulás idejére esik.

A fentiekből nagyon jól látszik, hogy a potenciálisan elérhető termés szempontjából fontos több terméselem fejlődésének milyensége a szárba indulásig eldől. Zavartalan körülmények között ezek az elemek optimálisan ki tudnak fejlődni, megalapozva a maximálisan elérhető termést. Minden olyan tényező, amely ezt akadályozza, hátráltatja, alapvetően kihat az elérhető termés nagyságára is. A ki nem fejlődött sarjúkalászok, a kevesebb kalászonkénti emeletszám, a gyengén fejlődő kalászkák és virágkezdemények olyan hátrányt jelentenek, amelyeket később már nem tudunk behozni. És pontosan ez történik akkor, amikor a talajban lévő víz és tápanyagok gyomok általi elvonása révén növényeink fejlődése zavart szenved (2. fotó).

Ennek elkerülésére az ősszel elvégzett gyomirtás ad lehetőséget. Az 1–3 leveles nagy széltippan vagy a kalászosok legfontosabb gyomnövényeit felölelő T1 és T2 életformájú, kétszikű gyomok szik – 4 leveles fejlettségében elvégzett kezelésekkel hatékonyan tudunk védekezni ellenük, és azelőtt tüntetjük el a gyomokat a területről, mielőtt megindult volna a versengés a vízért és a tápanyagért, biztosítva ezzel kalászos növényeink zavartalan fejlődését már a kezdetektől.

A Nufarm Hungária Kft. több megoldást is kínál azon termelők számára, akik az őszi gyomirtásban gondolkodnak. Az Agility+Alliance csomag 2018-as bevezetése óta töretlen utat fut be a kalászosok őszi gyomirtásában. A kombinációt azokra a területekre javasoljuk, ahol a T1 és T2 életformájú gyomok mellett a nagy széltippan is jelen van, de a kombináció hatékonyan vethető be a vékony egércsenkesz ellen is. Azokra a területekre, amelyek mentesek az egyszikű gyomoktól, a Saracen Delta gyomirtó szer használatát javasoljuk, amely igen költséghatékony megoldás.

További információk elérhetők az Agility+Alliance csomagról és a Saracen Delta gyomirtó szerről itt.


Vados Csaba, UPL

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet.

Párat említek közülük:

Elsőként az egyszikű gyomok: Új egyszikű gyomfajok erősödnek fel, mint az ecsetpázsit, perjefélék és a rozsnokok., valamint a széltippan egyre tömegesebb elterjedése említhető. Sajnos a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy az időjárás változásával az egyszikűek elleni tavaszi védekezések egyre kevésbé sikeresek, aminek az oka az, hogy az enyhe télben például a széltippan csírázása nem áll le novemberben, hanem zavartalanul folytatódik december-január-február során. Így tavasszal a gyomirtó szer erős és nagy tömegben jelenlévő egyszikű fertőzéssel találkozik, amit már nem tud az általunk elvárt módon megoldani. Ugyanezen ok miatt a búzánk sem kerül mélynyugalmi állapotba, folyamatos konkurenciát (tápanyag, víz) kapva így a zavartalan fejlődése mellé.

Mi a helyzet a kétszikűekkel? Az aszályos nyarakon a kétszikű gyomok magvai elfekszenek, csak az őszi vetésű kultúrnövényekkel együtt kelnek A hosszú enyhe őszi időjárás és a gabonára kitett műtrágya is igen jó körülményeket biztosítanak a fejlődésükhöz. Tavasszal igen korán virágoznak a veronikafélék, kérdés az időjárás milyen lehetőségeket enged a korai gyomirtásnak.

A miérteket már ismerjük, többször leírták. A mikor, hogyan és mivel már érdekesebb kérdések.

Mivel?  

Amennyiben jó hatást várunk, bízhatunk a RELIANCE- ben. Őszi árpa, őszi búza, tritikálé, és rozs kultúrában használható fel. Két magas koncentrációjú hatóanyag (400g/l flufenacet+200g/l diflufenikan) biztosítja a megfelelően magas szintű hatáskifejtést egy és kétszikű gyomok ellen egyaránt.

A flufenacet sejtosztódás-gátló gyomirtó hatóanyag. A merisztéma szövetekben a hosszú szénláncú zsírsavak képződésének gátlásán keresztül akadályozza a sejtosztódást. Hatását pre- és posztemergensen is kifejti, elsősorban az egyéves egyszikű gyomok, a széltippan, perjefélék és ecsetpázsit ellen igen hatékony.

diflufenikan felszívódó, a karboxamidok családjába tartozó kétszikű gyomirtó hatóanyag pre- és posztemergens használatra. Blokkolja a klorofill képződését, majd a sejtek bomlását idézi elő. Hatáskifejtése a levelek kifehéredésével, majd elhalásával jól követhető.  

A kombináció a legtöbb tipikus kalászos gabonagyom, még a nehezebben irthatók ellen is, kiváló eredményt mutat. Hatékony működését a mellékelt összefoglaló kísérleti eredmény bizonyítja. (1. ábra.)  Veronikafélék, árvácska, sebforrassztó zsombor, ebszékfú és egyszikű gyomok közül a széltippan ellen hatáskifejtése a konkurens kombinációnál is eredményesebb.

Mikor:

Mindkét hatóanyag hosszan tartó hatású, gyökéren keresztül is ható, a később kelő gyomok ellen is hatásos.  A diflufenikan talajon történő hatásához bemosó csapadék szükséges, és a széltippan elleni védekezés is annak kelése után biztosít markáns eredményt, ezért igen korai állománykezelést javaslunk. A legjobb, amikor az egyszikű gyomok 1-2 leveles, a kétszikű gyomnövények szik-2 leveles fenológiában vannak. Kultúrnövény szempontjából viszonylag kényelmes, 1-5 leveles az ideális fejlettségi állapot.

Hogyan:

 A dózis 0,3-0,6 l/ha közötti az engedélyokiratban. Nehezebben irtható (kék búzavirág, szarkaláb, sebforrasztó zsombor, pipacs), vagy fejlettebb gyomok esetén mindenképp a maximális 0,6 l/ ha dózis javasoljuk. Alacsonyabb dózis (0,3-0,4 l/ha) mellé tribenuron-metil, metszulfuron-metil hatóanyagú kombinációs partner használata szükséges. Így a túlfejlett repce árvakelés ellen is tökéletes lehet.  Silwet Star adjuvánsunk használata 0,05% dózisban minden esetben segít a hatás maximalizásában.  A permetezés hatásfokát a talajfelszín is befolyásolhatja, a rögmentes, egyenletes felszín az ideális.

Keverhetőség: A készítmény formulációja szuszpenzió (SC). Az őszi időszakban fontos rovarölő szerekkel  (pl.: Cyperkill Max ) kombinálható. Egyes aminosav, huminsav tartalmú biostimulátorok, lombtrágyák felerősíthetik a gyomirtó hatóanyagok működését, főként a diflufenikan esetén, ami átmeneti fitotoxicitást okozhat a kultúrnövényben. Keverés előtt kérjük, egyeztessünk a gyártókkal!

 AÖP, AKG: A REIANCE felhasználható az AKG és AÖP programjaiban is.

Az UPL integrált technológiai szemlélete szerint a kalászosokat (a kis magnormával vetetteket is!) az ősz folyamán meg lehet erősíteni, fejlődésüket lehet serkenteni. A TONIVIT, ATONIK biostimulátorok és az ADOB EXTRA lombtrágya kiváló partnerek ebben!

Csomagajánlatunk kalászosban

A vírusvektorok levadászása szintén igen fontos őszi kérdés. Ebben a Cyperkill Max, Deltaphar vagy a Markate készítményünk segítségére számíthatunk. Amennyiben nedvesebb ősz jön, lisztharmat és levélfoltosságok ellen az árbarát Colpenn és Conrod lehet segítségünkre.

NE feledjük a legjobb a hibátlanul kelt, egészséges, erőteljes kalászos állomány!

Jó vetést, sikeres őszi növényvédelmi munkát kíván a UPL Hungary Kft. csapata!

További információért keresse területi kollégáinkat, vagy látogasson el a www.upl-ltd.com weboldalunka.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyomirtás, gyomirtó, kalászos, heti fókusz,