Afrikai sertéspestis: nem lazulhat a fegyelem (x)

PR2024. szeptember 30. 05:00

Hetedik éve van jelen az afrikai sertéspestis vírusa a hazai vaddisznó állományban. Ilyen elhúzódó küzdelemben óhatatlanul lankad a figyelem, lazul a fegyelem és hajlamosak vagyunk elhinni, hogy már nincs veszély. Pedig az őszi-téli időszakban jellemző tevékenységek kapcsán fontos, hogy mindenki tudatosan figyeljen a járványügyi előírásokra az afrikai sertéspestis megelőzése érdekében. Mik is azok az események, amikor különösen legyünk résen?

VADÁSZAT

Az őszi-téli időszak hagyományosan a vaddisznó vadászatának, a társas vadászatoknak az időszaka. Bár előírás az állomány egész évben tartó gyérítése, a legtöbb vaddisznó mégis ebben az időszakban kerül terítékre. A fokozott vadászati tevékenység pedig kiemelten magas járványügyi kockázattal jár.

Mielőtt helyi vagy vendégvadászként elfogadunk egy meghívást, mindenképpen tájékozódjunk a vadászterület kockázati besorolásáról. Fertőzött terület erdeiben, az aszfaltozott útról gépjárművel letérni csak a helyi hivatásos vadászoknak, kísérőknek szabad, mindenki másnak a területen kívül kell hagynia a gépjárművét.

Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke a következőre hívja fel a figyelmet:

A vadászat, az ahhoz kapcsolódó zsigerelés, a kötelező mintavételek elvégzése főleg esős, sáros időben a gépkocsik, eszközök, ruházat nagyfokú szennyeződésével jár. Legjobb, ha a ruházatot még a terület elhagyása előtt ott helyben kimosatjuk, tisztíttatjuk. Ugyanígy a csizmákat, a fegyvereket is meg kell tisztítani a szennyeződéstől. Ami nagyon fontos: vadászaton részt vett ember – akár vadász, akár hajtó – 72 óráig semmilyen körülmények között ne menjen házisertést tartó udvarba, tenyészetbe!

A ruházat tisztítása az erdőt járó minden embertől elvárás, így a kirándulóktól, túrázóktól és a gombaszedőktől is!

KUKORICA ARATÁS

Az ősz másik fontos feladata a mezőgazdaságban a kukorica aratása. A kukorica a vaddisznók egyik kedvenc csemegéje, a nagyra növő növény pedig biztonságos takarást, búvóhelyet is jelent számukra, ezért az aratás végéig nagy számban tartózkodnak a kukoricatáblákban. A fertőzött területen a vírussal találkozó egyedek így nagy számban hullhatnak el a mezőgazdasági területen. Ezzel nagyon magas vírusterhelést okozva a területnek, szennyezve a növényt, az érett kukoricát, a talajt. Tehát a learatott termék fertőzött lehet az ASP vírusával. Éppen ezért kötelező háztáji állományaink védelmében a kukorica vagy bármilyen más, sertések takarmányozására szánt gabona minimum 30 napos pihentetése az aratás után, még akkor is, ha szárításon, hőkezelésen esett át. Ugyanilyen fontos, hogy a földeken munkát végző erőgépeket ne tároljuk a sertéstelepen vagy annak közelében. A munka végeztével minden esetben takarítsuk le a sártól és szennyeződésektől, valamint vírusölő fertőtlenítőszerrel, például háti motoros permetezővel is alaposan fertőtlenítsük le azokat. A munkaruhánkat minden esetben cseréljük le, tisztítsuk és fertőtlenítsük!

Ne felejtsük: aki a saját állományát védi, az egész hazai sertéságazatot védi!

Cikkünk második részét jövő héttől olvashatja.

Tudjon meg többet!

portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis/

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
Címkék:
sertéspestis, vaddisznó,