Innovatív IKR Agrár komplex műtrágyákkal nem kell az esőkre várnia a gazdáknak - gazdariport (x)

PR2024. október 15. 09:55

Jövedelemből több, kockázatokból kevesebb a gazdának a tudatosan választott jobb gyártástechnológiával készülő műtrágya. Amennyiben ezt csak a gyártói oldalt képviselő olyan szakértőktől hallanánk, mint Tóth József, az IKR Agrár Kft. Nagyigmándi Műtrágyaüzemének vezetője, gazdanyelven mondhatnánk azt erre a cikkre, hogy „persze, aki fizeti a zenészt, az kéri a nótát”. A szakember meglátásait azonban a térségben velük dolgozó partnerek is megerősítik, akik közé a Komárom-Esztergom vármegyében dolgozó Palotai Tibor is tartozik.

Bevallása szerint ugyanis az IKR Agrár Kft. komplex műtrágyáival kevesebb munkamenettel érhető el a célzott eredmény, ráadásul az olyan inhibitoros folyékony műtrágyák, mint a STABILE NS, minimális csapadék mellett sem hagyják cserben se a gazdát, se a fejlődő növényeket.

Arra voltunk kíváncsiak, miért éri meg megszokások helyett újító szemléletű műtrágyákat alkalmazni Komárom-Esztergom vármegyében. Plusz tanácsot kértünk a termelőknek az IKR Agrár Kft. nagyigmándi műtrágyaüzem-vezetőjétől: hogyan maradjon a pénzénél a gazda a műtrágyavásárlással a gyorsan változó piacon?

A jövedelmezőséghez nem kevesebb tápanyagra, hanem átgondolt műtrágyaválasztásra van szükség ősszel a földeken!

Az extrém időjárás talán egyetlen pozitívuma, hogy a talajélet és jövedelem szempontjából egyaránt veszteséges megszokásokon nyugvó tápanyag-utánpótlással egyre többen hagynak fel a magyar mezőgazdaságban is. Nagyon sok helyen azonban válaszként elmarad az előrelépés, a magas minőségű mezo- és mikroelemmel dúsított, komplex műtrágyák alkalmazása vagy épp az inhibitoros folyékony nitrogénműtrágyák használata. A helyzet csapdája, hogy szinte minden kultúrnövényünkre igaz, a verseny a tápanyag-utánpótlásban a startvonalnál dől el és a célig végig kell bírnunk erővel.

Árunövényeinknél ugyanis az első pár hétben alakulnak ki a termésképzést támogató növényi szövetek, amelyek ha hiányt szenvednek foszforból, nitrogénből, káliumból, a gyökérképzést támogató kalciumból vagy a fehérjeképzéshez fontos kénből, máris mennyiségre és minőségre is veszélyben a termés.

Tóth József, az IKR Agrár Kft. Nagyigmándi Műtrágyaüzemének üzemvezetője ezért is emeli ki, hogy a cég kínálatában minden adott, hogy kevesebb inputanyaggal, célzottabb táplálással kevesebb munkamenetben érjenek el jobb jövedelmezőséget a partnerek. Szerencsére egyre többen élnek is a lehetőségekkel.

Bár sokféle gazdálkodói szokás van jelen, de itthon még mindig hagyományok alapján végzi a többség a műtrágyázást. Az utóbbi években szerencsére egyre többen kezdtek bele talajvizsgálati eredmények mentén a növényspecifikus tápanyag-utánpótlásba, ezzel ugyanis a megfelelő inputanyag is jobban hasznosul, akár kevesebb munkamenetben kijuttatva. Fontos, hogy ehhez a növényfajta igényeit is figyeljük, ezért is értékelődtek fel a jó minőségű komplex műtrágyák – mint például nálunk a Hunfert műtrágya-család, vagy a Corn Starter műtrágya, amelyekben a nitrogén-foszfor-kálium mellett mezoelemek (kén, kalcium, magnézium) és mikroelemek is vannak. Hasonló okból váltak fontossá a retard hatású, inhibitoros nitrogénműtrágyáink is – ENSIN például, amelyek a beltartalmi értékek javításához és a nitrogénfelvétel fokozásához ként is tartalmaznak. A szabályozott tápanyagleadású nitrogénműtrágyák terén van folyékony technológiánk is, például a STABILE NS, amely akár 16 hétig optimálisan táplálja a növényeket. Az ősszel hiányzó vetéseknél a klasszikus alaptrágyázás kiváltására egyre népszerűbbek a folyékony műtrágyáink. Ezek ugyanis épp úgy hatékonyak fejtrágyaként, mint a kapásoknál a vetés előtt a magágyba dolgozva a starter hatás biztosításához. Ősszel ma már nincs értelme a vetésekkel az esőkre várni, ezért is mondom a partnereinknek, hogy vagy tegyék a talajba, amit a növényeknek szánnak, vagy válasszák a magágykészítés idején a folyékony tápanyagainkat.

Ahol a gazdának lényeges, hogy helyette a műtrágya technológia dolgozzon, ott szeretik a Stabile NS folyékony nitrogén műtrágyát

A gyártói oldal dicséretén túl a Komárom-Esztergom vármegyei gazdálkodók is elégedettek az IKR Agrár innovatív műtrágyáival. Táborukhoz tartozik Palotai Tibor is, aki Császár település térségében családi gazdálkodóként nemcsak a 300 hektáros saját birtokról, de 150 hektár esetében teljes szolgáltatásról és további 500 hektáron betakarításról is gondoskodik.

Amióta apukám belekezdett a '90-es években, azóta az egész család gazdálkodik. A középiskola után Mosonmagyaróvárra jelentkeztem egyetemre, ahol az agrármérnök szak után a növényvédelmi szakmérnöki, majd a precíziós szakmérnöki szakot is elvégeztem. Dolgozom terményfelvásárlóként, és közben a tapasztalatok birtokában körülbelül öt éve csatlakoztam be a családi gazdaságba. A 300 hektáros növénytermesztés mellett 150 hektáron teljeskörűen szolgáltatunk, 500 hektáron betakarítási szolgáltatással, terménykezeléssel és szállítással is foglalkozunk. Ezt csak úgy lehet győzni, ha minden téren menetszámcsökkentő technológiákat választunk. Emiatt is dolgozunk az IKR Agrár Kft. műtrágyáival is.

A gazdaságban a tápanyagok a sok tekintetben problémás 2024-es évben sem vallottak kudarcot, a búza 7,9 t/ha mérlegelt, a kukorica átlaga 70-80 mázsa körül alakult, amik a jobb évek 14,5 t/ha-s eredményei fényében szerényebbnek hatnak, de az évjárat tükrében nem panaszkodnak a gazdaságban.

Általában a kultúráink alá az IKR Agrár Kft. kínálatából ősszel szilárd komplex műtrágyát, majd tavasszal elsőként szilárd nitrogénműgyárát juttatunk ki, amit 12-16 hetes hatástartamú folyékony STABILE NS nitrogénműtrágya követ. A búzában forgatás nélkül dolgozunk, ott március elején juttatunk ki 250 l/ha dózissal a STABILE NS-ből, a kukoricában szántunk is, ott sorközműveléssel egy menetben változó dózissal juttatunk ki 160 l/ha mennyiséget a STABILE NS folyékony műtrágyából.

A műtrágyaüzem-vezetője figyelmeztet: ne csak az összetételt, az alapanyagminőséget is nézze a gazda!

Az IKR Agrár műtrágyaüzem-vezetője szerint a gazdáknak nem elég egy műtrágya összetételét vizsgálniuk, a hatékonyságot az is befolyásolja, milyen alapanyagminőséget választott a gyártó.

Azt is nagyon fontos megnézni, hogy milyen tápanyagokat használtak a komplex műtrágya megalkotása során. Fontos, hogy az alapanyag kifogástalanul vízoldékony és a növények számára felvehető formájú legyen, más esetekben ugyanis hiába juttatjuk ki a műtrágyát, az nem hasznosítható a növényeinknek. A piacon elérhető olcsóbb, de rossz minőségű tápanyagokkal úgy tűnhet minden rendben van, majd az aratással megérkezik a kellemetlen meglepetés. Az IKR Agrár Kft. kínálatában olyan műtrágyák érhetőek el, amelyek minősége kifogástalan. A megfelelő összetétel kiválasztását ráadásul minden műtrágyaüzemünkben szaktanácsadással is segítjük a termelőknek.

A szakember válaszol: Mikor vásároljon műtrágyát az a termelő, aki a változó piacon is szeretne jó üzletet kötni?

Tóth József szerint az év folyamán rendkívül változó műtrágya piacon is köthetnek jó üzleteket a gazdák, ehhez a kulcs meglátása szerint a vásárlások ütemezése.

A legbiztosabb és talán legkiegyensúlyozottabb stratégia ma az, ha a termelők két-három alkalomra elosztva vásárolják meg a tápanyagokat. Ezzel ellensúlyozható az évközi jelentős ingadozás és végül egy jó átlagáron könyvelhetik el az évet. A több részletben végzett vásárlásoknál a logisztika kiemelt szerepet kap, rövid határidővel kell megoldanunk a rendelések teljesítését. A BOREALIS műtrágya üzletágának megvásárlásával újabb hat telephellyel bővült a cégünk raktározási és logisztikai bázisainak sora, amellyel még jobban bebiztosítottuk a piac által elvárt gyorsaságot.

Milyen innovatív műtrágyákat ajánlanak a gazdák figyelmébe a 2025-ös szezonra az IKR Agrár Kft. kínálatából?

Corn Starter Plus – starter hatású granulált NPK komplex műtrágya

15% nitrogén, 20% foszfor, 10% kálium, 10% kén-trioxid, 3% magnézium, 4% kalcium-oxid, 1% cink, 0,05% bór

Kiváló, melegen granulált gyártási technológiának köszönhetően ennek a műtrágyának a vízoldhatósága 95% feletti, így rendkívül gyorsan válnak elérhetővé tápanyagai a talajoldatban. Az általános növekedést hatékonyan támogatja nitrogéntartalma, a benne található foszfor és kalcium fokozzák a gyökérképződést, ráadásul a kalcium a talaj pH javításával általában is könnyíti a tápelemek felvehetőségét. A starter hatású NPK komplex jelentős magnézium tartalma a fotoszintézist fokozza, illetve tartalmaz stressztűrést fokozó mikroelem kiegészítést is. Kéntartalma a növények számára gyorsan felvehető szulfátos forma, így az elemi kénnel szemben, ahol kedvező feltételek mellett várni kell a hatóanyag lebomlására, a hatóanyagtartalom azonnal segíti a nitrogénhasznosulást és a fehérjeszintézist. Kiemelendő és egyedülálló 1 % cink tartalma révén valóban segít a kukorica legérzékenyebben megmutatkozó mikroelemhiányának megelőzésében, pótlásában.

Ajánlott dózisa:

  • Napraforgó: 100-300 kg/ha
  • Kukorica: 100-300 kg/ha

Stabile NS – szabályozott tápanyagleadású folyékony nitrogénműtrágya kénnel

26% nitrogén (N) ebből 8,3% NH4-N; 5,9% NO3-N; 11,8% NH2-N és 13% kén-trioxid

Szabályozott nitrogénhatású folyékony műtrágya, amely a nitrogénhatóanyagot mindhárom formában, míg a ként a növények számára azonnal felvehető kén-trioxidként tartalmazza. Az inhibitoros nitrogénbomlást gátló technológiával akár 12-16 hétig biztosítja a nitrogén és kénpótlást, a hagyományos műtrágyák hatásfoka ezzel a folyékony műtrágyával 12-15% hatóanyagmegtakarítás mellett is elérhető.

Ajánlott dózisa:

  • Őszi kalászosok: 200-600 kg/ha
  • Tavaszi kalászosok: 200-400 kg/ha
  • Napraforgó: 150-250 kg/ha
  • Repce: 300-600 kg/ha
  • Gumósok: 200-350 kg/ha
  • Kukorica: 200-450 kg/ha
  • Rét, legelő: 300-600 kg/ha

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
Címkék:
ikr, műtrágya, nitrogén, agrár, folyékony,