70 vagy 100 hét? A tojóidőszak növelésének lehetőségei (x)

PR2025. január 21. 13:55

Hatékonyság növelése, költségcsökkentés, intenzitás növelés - ismert szlogenek - melyekkel nap mint nap találkozunk. Ezen kihívások a tojástermelőket sem kerülik el. Az új istálló- és takarmányozási technológiák is ezen célokat szolgálják. De ezek közé sorolhatóak az állatjóléti, higiéniai fejlesztések is.

A tenyésztő cégek sem tétlenkedtek az elmúlt években, megjelentek az úgynevezett - long life - hosszú élettartamra, termelésre nemesített fajták köztük magyarok is! (TETRA-SL LL)

Tetra SL LL tojóhibrid Fotó Dr. Bajcsy ElődTetra SL LL tojóhibrid Fotó: Dr. Bajcsy Előd

Ezen fajták használata lassan teret nyer a termelőknél, bár a fajtákban lévő potenciál még nem teljesen kihasznált.

Nézzük, miért érdemes a tojóciklust hosszabbítani kihasználva a madarak genetikai potenciálját.

A házityúk természetes módon 5-8 éves koráig is elél. Ezzel szemben a tojástermelés céljából tartott állatokat 1,5-2 éves korukban lecserélik, levágják. A vágótyúkok „árát” a termelők jól ismerik. (Jó esetben három letojt tyúkért kap a gazda egy gombóc fagylaltot egy balatoni cukrászdában.)

Ha összevetjük a 70 és 95 élethetes madarak termelését, láthatjuk, hogy a testtömegváltozás + 1,5-2%, ennek megfelelően a takarmány fogyasztása is kb. ennyivel nő, igaz az igényelt takarmány beltartalma már alacsonyabb (olcsóbb),

  • a termelés 10-12%-kal csökken, de jól perzisztáló állományok még mindig 70-75%-os tojáshozamot produkálnak, a tojástömeg érdemben már nem változik – minimális, 1 gramm környéki növekedéssel számolhatunk, darabszám tekintetében a többlet: 120-125 tojás.

Az előnyökről még néhány gondolat.

A tojóciklus kitolásával az amúgy méregdrága istállók, berendezések kihasználtsága növelhető, az istállók mosatására, fertőtlenítésére, az állomány ki és betelepítésére is így ritkábban kerül sor.

Az elmúlt években a termelés költségei rohamosan nőttek. A fűtés, világítás, takarmányárak is jelentősen emelkedtek. Ezeknek megfelelően a jércenevelés is drágult. Nem is keveset. Ezért nem mindegy az egy jérce költségére jutó tojások száma. Minden nevelés más költségű, minden vásárolt jérce ára különböző, de összességében elmondható, hogy a tojatási idő elnyújtásával az egy tojásra rakódó jérce bekerülési költsége 3-5 Ft/db-bal csökkenthető.

Tetra SL LL tojóhibrid Fotó: Búza IldikóTetra SL LL tojóhibrid Fotó: Búza Ildikó

Emlékeztetőül: a tojástermelőknek - főleg a tojás árak időszakonkénti zuhanása idején - nagyon jól jött volna ez a szerénynek tűnő 3-5 Ft. A 95-100 hetes tojástermelés azonban tartogat kihívásokat a gazdáknak.

Egyik nagy gond, hogyan őrizzük meg a héj minőségét. A madár korának előrehaladtával, a tojás méretének növekedésével, a héj minősége (vastagsága, szilárdsága) csökken. Ugyancsak rontja a héj minőségét a madarakat érő stressz (pl. zaj, meleg, szellőztetés hiányossága stb.).  Héjproblémákat okoz egy sor vírusos és bakteriális állatbetegség is. Ez sok bosszúságot okoz a termelőknek, eladhatatlanná teheti a terméket.

Tetra SL LL tojóhibrid Fotó Dr. Bajcsy ElődTetra SL LL tojóhibrid Fotó Dr. Bajcsy Előd

Az Agrofeed Kft. már jó ideje kidolgozott takarmányozási technológiákat a héj szilárdságának megőrzése érdekében. Kollégáim telepre szabott takarmányozási ajánlásokat tudnak készíteni Partnereinknek.

Az egyik legfontosabb a tojás méret management. A fázisos tojó tápok használatával, időbeni takarmányváltásokkal elérhető, hogy a tojás mérete ne növekedjen túlzott mértékben. 

A receptek formulázásakor kiemelt jelentőségű a Ca, P, Mg mennyisége, és ezek arányai. Ugyancsak figyelni kell a tápok D3-vitamin és kloridion mennyiségére is.  Különösen a D3-vitamin van nagy hatással a Ca anyagcserére, a héj szilárdságára. A takarmányokkal bevihető D3-vitamin mennyisége EU-s előírás szerint maximálisan 3200 NE/kg lehet. Gyakorlati tapasztalat, hogy – különösen idősebb állományoknál - a D3-vitamin időszakos vagy program szerinti kiegészítő itatása jótékony hatású.

Komolyan kell számolni a tápok zsírtartalmával is, mivel a zsírsavak mennyisége és azok arányai jelentősen befolyásolják a tojás méretét és a héj minőségét.

Javítható a tojáshéj szilárdsága:

  • C-vitaminnal,
  • enzimekkel,
  • vajsavakkal,
  • szerves mikroelemekkel,
  • kagylóhéjjal
  • toxinkötőkkel.

Mindegyiknek megvan a fontos szerepe, szinergens tulajdonsága, a takarmányösszetevők között.

Kiemelnénk a mészgritt használatának fontosságát. A nagyobb szemcseméretű (2-4 mm-es) mészkő felszíne kisebb, felszívódása lassabb, egyenletesebb kalcium ellátást biztosít a tojásképződéshez. A receptben szereplő összes takarmánymész 50%-a legyen gritt.  Ezt az arányt – az életkor előrehaladtával - fokozatosan emeljük 75-80%-ra.

Érdekes és hasznos módszer az ún. split feeding, kétszakaszos takarmányozás. Ennek lényege, hogy kétféle tápot etetünk az állatokkal. Egy nappali tápot és egy esti (villanyoltás előtti) keveréket. Ez a módszer is hatékonyan segíti a jó minőségű tojások termelését. Hátránya, hogy az istállók takarmánytároló rendszerét, a takarmányok bejuttatását a kétféle keverékhez kell igazítani.

Fontos még az állomány megfelelő állategészségügyi státuszának fenntartása. Jelen tudásunk szerint a korrekt neveléskori vakcinák megfelelő védelmet biztosítanak az idősebb korú állatoknak is. A tenyésztő cégek ezt a titerértékek folyamatos vizsgálatával monitorozzák, ha szükséges, javaslatokat tesznek a változtatásokra.

Ez alól kivétel a fertőző bronchitis betegség, amely ellen a tojókori rendszeres vakcinázások is szükségesek lehetnek.

Dr. Gécs Péter baromfi szaktanácsadó Agrofeed Kft.

Címlapkép: Tetra SL LL tojóhibrid Fotó: Búza Ildikó

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
Címkék:
tojás, baromfi, vitamin, hatékonyság, fotó, magazin-2025-01,