Tudományos érdekességek a talaj-mikrobiológiáról (x)

PR2025. március 20. 11:03

Tudta-e, hogy már a magokban is ott vannak a hasznos mikrobák? A természet gondoskodik róla, hogy az utód is életképes legyen. Már a magokban is megtalálhatók hasznos baktériumok, amelyek jelentős szerepet játszanak a növények fejlődésében és tápanyagfelvételében. 

Amikor a mag kicsírázik, ezek a baktériumok együtt szaporodnak a növénnyel, és főként a rizoszférában találhatók (például Azospirillum és Pseudomonas fajok). E baktériumok nemcsak tápanyagokat szabadítanak fel a talajból, hanem javítják a vízfelvételt, és védelmet nyújtanak a kórokozók ellen is, már a csírázás kezdeti szakaszában előnyt biztosítva a növény számára.

Számos kísérleti eredmény alátámasztja, hogy a természetes baktériumoktól mentesített, sterilizált magok kevésbé fejlődnek jól. Publikációk igazolják, hogy a sterilizált magok csírázása lassabb, fejlődésük pedig korlátozottabb, mivel a mag sterilizálása során a hasznos baktériumokat és mikroorganizmusokat is eltávolítják. Ugyanakkor a kémiai csávázószerek, a gombaölők és más magkezelési eljárások szintén káros hatással lehetnek a mag természetes mikroflórájára, amely kulcsszerepet játszik a növények tápanyagfelvételében és fejlődésében.

Dr. Pénzes Éva, ügyvezető, Magyar Talajvédelmi Baktériumgyártók és -forgalmazók Szakmai SzövetségeDr. Pénzes Éva, ügyvezető, Magyar Talajvédelmi Baktériumgyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

Tudta-e, hogy a virágzás időszakában a legintenzívebb a talajélet a gyökér körül?

A virágzás időszakában a talajélet intenzitása jelentősen megnövekszik a növények gyökérzónájában. Ez az időszak a növény legnagyobb víz- és tápanyagigényével jár, és a talajbaktériumok tevékenysége is ennek megfelelően fokozódik. A növények gyökerei ebben a szakaszban olyan anyagokat választanak ki – például cukrokat és aminosavakat –, amelyek táplálják a mikroorganizmusokat, kedvező feltételeket teremtve számukra.

A talajbaktériumok pedig cserébe különböző mechanizmusokkal támogatják a növény tápanyagfelvételét, növekedését és fejlődését. A virágzás során a gyökérfelület megnövekszik és szerkezete változik, ami elősegíti a mikroorganizmusok kolonizációját. 

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növénytermesztés, növény, talajoltás, talajbaktérium, mag, virágzás, növények, magazin-2025-03,