Jön az új generáció: ha nem adnak nekünk teret, csinálunk magunknak

agrarszektor.hu
A cél, hogy az agrárium teljes vertikumát végigkísérje a technológiai fejlesztés, a támogatás, amelyek kiválthatják a kevésbé hatékony folyamatokat. Néhány szempontból már jól állunk, vagyis nem a nulláról indulunk, de hosszú út áll még az ágazat fejlesztése előtt - hívta fel a figyelmet Gombos Szilárd, a T-Systems Magyarország Zrt. stratégiai preasales igazgatója és az Agrárinformatikai Klaszter elnöke az Agrárszektor 2015 konferencián. Az ország legnagyobb agrárkonferenciájának délutáni szekciójában az agrárium és a lízingpiac kapcsolatát, illetve a mezőgazdaságban alkalmazott forradalmi technológiák agrárgazdasági jelentőségét vitatták meg a hazai agrárium vezető szakemberei.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A fejlődés motorja a finanszírozás, ennek pedig egyik egyre fontosabb lába a lízing és a lízingpiac, amelynek forgalma idén elérte a 400 milliárd forintot - mutatott rá Jenei Viktor, az FHB Lízing Zrt. vezérigazgatója. Úgy véli, hogy a lízingpiac egyik húzóágazatának az agrárszektor számít. Fontos kérdés a jövőre nézve, hogy a 10 százalékos földvásárlási önrész hiánya milyen hatással lesz a gépvásárlásra, így ezzel párhuzamosan a lízingpiacra.

A bankokkal együtt az elmúlt években a lízingszektor is átalakult. Vannak, akik beolvadtak bankokba, így komoly sztenderdek és erős kontroll jellemzik a működésüket, de fontosak még az önállóan működő, ugyanakkor a háttérben külföldi anyabankhoz köthető cégek, a gyári finanszírozók, a bankként működő lízingvállalatok, vagy az egyre fontosabb szövetkezeti integráció részeként működő lízingcégek. De miket lehet, érdemes finanszíroztatni lízingtársasággal? Jenei szerint ilyen a napelemes rendszer, a napkollektor fűtéshez, a világítás korszerűsítése vagy a biomassza erőmű. Az FHB-nál viszont az a cél, hogy lehetőleg minél több zöld és fenntartható fejlesztés és beruházás mellé tudjon hatékonyan odaállni a cég a forrásaival - tette hozzá.

Gombos Szilárd, a T-Systems Magyarország Zrt. stratégiai preasales igazgatója és az Agrárinformatikai Klaszter elnöke szerint az agártámogatások összege meghaladja a szektor profitabilitását. Míg a támogatások összege nagyságrendileg 882 milliárd forint/év, addig egyes statisztikák szerint az ágazat nettó jövedelme 750 milliárd forint/év környékén mozog. A szakember úgy véli, hogy az EU-s agrártámogatások 2020-tól várható változása mellett az egyik legfontosabb kihívás az Európai Unió és az Egyesült Államok között kilátásba helyezett szabadkereskedelmi egyezmény, amely komoly nehézséget okozhat a hazai agráriumnak, hiszen az USA nagyon hatékonyan működteti agrárpiacait. Ezért érdemes tanulni más iparágaktól, és elsősorban az informatikai eszközök használata, illetve integrálása lehet az, amely segíthet a hazai agrárium versenyképességének növelésében.

Az agrárium teljes vertikumát végigkísérő technológiai fejlesztés és támogatás kiválthatja a kevésbé hatékony folyamatokat. A széleskörű elterjedés feltétele többek között az állami motiváció, az edukáció, a forrásbeszerzés, az infrastruktúra fejlesztése, illetve az agrárinformatikai megoldások integrálása. Néhány szempontból már jól állunk, vagyis nem a nulláról indulunk, de hosszú út áll még az ágazat fejlesztése előtt - emelte ki Gombos Szilárd. 

A szekció kerekasztal-beszélgetésének fókuszában a mezőgazdaságban alkalmazott forradalmi technológiák álltak. Létezik már egy alapbázis, a kérdés, hogy a gazdák tudják-e integrálni ezeket a technológiákat a napi munkavégzésbe - jegyezte meg Sándorfy András, a Dow AgroSciences Hungary Kft. marketingvezetője és a beszélgetés moderátora.

Fontos, és érdemes foglalkozni a hazai agráriummal, mert jelenleg még sajnos elmarad a hatékonysága a nyugati világétól, így a fejlesztések és a modernizáció közép és hosszú távon is komoly potenciált hordoznak magukban. Bár gondolhatnánk, hogy az új generáció más már, de a tapasztalatok szerint még a fiatalok körében sem jelent meg megfelelő mértékben az új technológiák használata. Az agrárinformatikának így komoly szerepe és növekedési potenciálja van a jövőben - mondta Erős Veronika, az Agrotechfood vezérigazgatója.

Ki kell lépnünk a megszokott folyamatokból, nem szabad a "mert így szoktuk" hozzáállással folytatni a dolgokat. Például egy megfelelően felkészített és programozott drónt, amely számtalan adatot képes rögzíteni, fel lehet használni a fejlődés érdekében. Új generáció jön, és ha nem ad nekünk teret az élet, majd csinálunk magunknak - osztotta meg életfilozófiával is felérő gondolatait Bűdi Károly a AgriDron Kft. tulajdonosa.

A drónok térnyerésére reagálva Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője megjegyezte: az AXIÁL még a "földön jár". Persze fontos a fejlődés, de egyelőre az MTZ-k világát éljük, és tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy lassú folyamat - tette hozzá az AXIÁL tulajdonosa.

A technológia egy dolog, a különböző politikai és gazdasági kockázatokkal viszont gyakran képtelenség számolni, pedig ezek nagyban befolyásolják az eredményességet. Mindenesetre számunkra a legfontosabb, hogy a termelők jó minőséget tudjanak produkálni, és ehhez a technológiai változás elengedhetetlen - fogalmazott Makai Szabolcs, Cargill Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?