Bizarr rajongással fordulnak a japánok a magyar mangalica felé

agrarszektor.hu
A japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium bejelentette, hogy Magyarország teljes területéről ismét megindulhat a sertéshús exportja, miután a japán hatóságok lezárták az eddig tilalom alatt álló négy megye (Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék) vaddisznóban előfordult klasszikus sertéspestis-mentességével kapcsolatos, mindenre kiterjedő vizsgálatait. Ennek bizonyára nem csak mi, hanem a japánok is örvendeznek, hiszen a mangalica különösen kedvelt a szigetországban. A magyar sertés húsa Japánban luxuscikknek számít, ma már közel 500 étteremben - köztük az összes Michelin-csillagos helyen - lehet mangalicát kóstolni, ráadásul a mangalica anime is népszerűségnek örvend.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!


A kép a Fővárosi Állatkert parasztudvarán készült, amikor az egyik lakónak, Icának, a mangalica kocának öt kismalaca született. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

A sertéspestis felbukkanását követő átfogó vizsgálat során a japán hatóságok megállapították, hogy a fent említett megyék megfelelnek a japán állategészségügyi követelményeknek, és nincs akadálya az export megindulásának. "A siker a Tokiói Magyar Nagykövetség elengedhetetlen közreműködése mellett annak is köszönhető, hogy Dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár 2014 márciusában látogatást tett Japánban, illetve az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) 2014. májusi éves Közgyűlésén is kétoldalú tárgyalást folytatott" - fogalmaz közleményében a Földművelésügyi Minisztérium. Az őshonos magyar állatból készülő kiváló magyar hústermék így akadály nélkül kerülhet a japán polcokra és tányérokra.

Miért nem hungarikum a mangalica?
A mangalica egyébként meghökkentő módon nem hungarikum, legalábbis nincsen rajta a Hungarikum Bizottság által összeállított listán. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének tájékoztatása szerint ez az őshonos magyar állat több mint 100 éven keresztül a világ legjelentősebb zsírsertése volt, és a mai napig az egyetlen magyar sertésfajta. Az ember első blikkre fogadni merne rá, hogy a mangalica már rég bekerült a "magyarság csúcsteljesítményei" közé, az egyre dinamikusabban bővülő hungarikumok listájára. A tény többek között azért is meglepő, mert Kósa Lajos is igazi hungarikumnak tartja a mangalicát, és maga Fazekas Sándor is előszeretettel tekint meg mangalicával kapcsolatos dolgokat. Azt viszont megnyugtató, hogy a magyar zsírsertés a hungarikumok előszobájába már bejutott, miután Magyar Országgyűlés 32/2004. (IV.19.) határozata a védett őshonos és régi magyar állatfajtákat, így a mangalicát is nemzeti kinccsé nyilvánította.

A japán agárminisztérium kiemelte, hogy a különleges, rendkívül jó minőségű, magyar mangalicából származó sertéshúsra komoly piaci igény mutatkozik a szigetországban. Következő lépésként megkezdődhet a kiszállításhoz szükséges jelenlegi dokumentáció és állat-egészségügyi bizonyítvány módosítása. A mangalica Japánban luxuscikknek számít, ma már közel 500 étteremben, köztük az összes Michelin-csillagos helyen lehet mangalicát kóstolni.

Mangalica manga
A japánokról pedig annyit, hogy ők a maguk bizarr módján valóban komolyan rajonganak a mangalicáért. Olyannyira, hogy egy japán anime művész megalkotta a világ első mangalica képregényét. Torimo Matsumoto, a japán manga rajzoló lány egy veszélyeztetett fajokat bemutató dokumentumfilmben találkozott először a mangalica sertéssel. Ebben egy magyar úr interjút adott a mangalica állomány megmentésének történetéről, mely a '90-es években zajlott. A szőke és vörös mangalicákat látva szerelem volt ez első látásra. Amikor a szegedi szalámigyár japán képviseleti irodájának vezetője rátalált a képregényekre a történet új fordulatot vett. Ms. Matsumoto külön felkérés alapján elkészítette a kiadvány speciális kiadását, mely a mangalicahúsból készült export termékek Japánban való megjelenésének ötödik évfordulójára született meg. A lelkes Matsumotot a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének köszönhetően magyarországi látogatásra invitálták. A manga művészt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke fogadta.

Kósa Lajos a debreceni mangalicafesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a mangalicaágazat része a nemzeti sertésstratégiának. Jelenleg évente 60 ezer hízót vágnak le, ami a teljes sertésállomány 2 százaléka. Szeretnék elérni 2020-ra a 120-150 ezres vágásszámot, ami a sertésstratégiai célkitűzések megvalósításával az akkori állomány ugyancsak 2 százaléka lesz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?