Több mint 2 milliárdért vennék meg a Mezőhegyesi Ménesbirtokot

agrarszektor.hu
2,1 milliárd forint szán a kormány a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. törzsrészvény-csomagjának állami megvásárlására. Mezőhegyesen minta- és tangazdaságként akarják újjászervezni a ménesbirtokot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. száz százalékos tulajdonát megtestesítő törzsrészvény-csomagjának állami megvételére 2,1 milliárd forintot csoportosítanak át a Miniszterelnökséghez. Az ügyletről - a tulajdonos eladási szándéka esetén - a nemzeti fejlesztési miniszternek és a Miniszterelnökséget vezető miniszternek együtt kell gondoskodnia, a részesedés megszerzésével kapcsolatos eljárás lefolytatásával és az adásvételi szerződés megkötésével a Miniszterelnökséget vezető minisztert bízta meg a kormány.

Mint ismert, az Országgyűlés az idén nyáron fogadott el törvényt arról, hogy Mezőhegyesen az állami ménes fejlesztésével, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. földjeit is felhasználva, az állam mintagazdaságot hoz létre. A kormány indoklása szerint a törvény célja Magyarország egyik legjelentősebb mezőgazdasági területének megóvása és fejlesztése, a hagyományokra épülő, de korszerű technológiákat alkalmazó mezőgazdasági gazdálkodás elősegítésével. A kabinet jelentős ménesállományt hozna létre a Magyarországon honos lófajtákból, továbbá a térség oktatásának és turisztikájának fellendítését is célul tűzte ki, a tangazdaság agrárképzési gyakorlati hely lesz.

A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálására még az év elején kormánybiztost neveztek ki Farkas Sándor fideszes képviselő személyében. A kormányzat ígéretet tett arra, hogy gondoskodik az érintett több száz dolgozóról. A tangazdaság létrehozása érdekében felfüggesztették a térségben meghirdetett földterületek eladását és felülvizsgálták a földbérleti szerződéseket is, az érintett gazdák kártalanításával.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?