Azt gondoljuk, egészségesebb a light cola, mint a tej

agrarszektor.hu
Nem normális helyzet, hogy az emberek ma egy light üdítőt egészségesebb italnak gondolnak a tejnél - hangzott el a siófoki Agrárszektor Konferencia állattenyésztésről szóló előadásában. Az ágazatban kevés a szakember, mert a fiatalok számára nem igazán vonzó az állattenyésztés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az állattenyésztés 2017-es teljesítményének értékelésekor elmondható, hogy nem az idei év volt jó, hanem a tavalyi év volt nagyon rossz - fogalmazott Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója a siófoki Agrárszektor Konferencián. A sertéságazat nagyon rossz állapotban volt 2015-ben, majd a kínai értékesítési lehetőségek megjelenése után fejlődésnek indult.

Az utóbbi hetekben azonban ismét drasztikusan kezdtek csökkenni az árak a sertéspiacon, és jelenleg már a tavalyi árak alatt vannak.

Az afrikai sertéspestis is egyre komolyabb problémákat okoz a szomszédos országokban, és súlyos következményekkel járhat, ha Magyarországra is bekerül a fertőzés.

A szakember elmondta, hogy Magyarországon 2017-ben nagyon stabil volt a tej ára, az más kérdés, hogy ennek szintje a gazdák számára lehetett volna jobb is. Nagyon kiegyensúlyozott éve volt a tejágazatnak 2017-ben, ami leginkább az összefogásnak köszönhető.

Nem kedvezett viszont az idei év a juhágazatnak, ahol az egyik legnagyobb probléma a felvásárlási árak ingadozása mellett a szakemberhiány. Nagyon nehéz ugyanis jó juhászt találni, és annak ellenére, hogy már ötödik éve emelkedik a juhállomány, sok gazda fontolgatja, hogy abbahagyja a juhtenyésztést.

Wagenhoffer Zsombor a 2018-as piaci kilátásokról is beszélt. Mint mondta, az ideinél hektikusabb tejpiacra kell majd felkészülni, és a piaci mozgások fő motorja Kína lesz majd. A sertéspiacon továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítania Magyarországnak az afrikai sertéspestis elleni megelőző védekezésre, a veszély ugyanis továbbra sem csökkent. Az idei év javuló tendenciája 2018-ban is megmarad, és a hazai termelés enyhe emelkedése várható majd, konszolidált árakkal.

A húsmarhapiacon a kéknyelv mentes státusz miatt könnyebb kereskedelemre lehet majd számítani 2018-ban, az állomány tíz éve tartó emelkedése azonban megállhat - prognosztizálta az ügyvezető igazgató. A tenyészállat-kereslet a külpiacokon fennmarad jövőre is, a húsmarhapiacon a török export a meghatározó Magyarországon. Jelentős támogatás is áramlik a húsmarha piacra, amelyeket fejlesztésekre kellene fordítaniuk a gazdáknak, mivel csak így maradhatnak a piacon. A bárány-, illetve juhpiacon az olasz kereslet gyengélkedése nyomja lefele az árakat, ami sajnos trendszerű, így jövőre sem várható pozitív elmozdulás. Jó hír viszont, hogy a hazai feldolgozás és a húsexport bővülése folytatódhat.

A szakember szerint a gondolkodással van a legnagyobb probléma az állattenyésztésben.

Nem normális ugyanis, hogy egy light üdítőt egészségesebb italnak gondolnak az emberek, mint a tejet, ahogy az sem kecsegtető, hogy a fiatalok nem akarnak állattenyésztéssel foglalkozni, és mindössze két százalékuk választaná ezt a szakmát a továbbtanulás során.

Ha a távoli jövőt nézzük, a tejtermék fogyasztás 15-20 százalékkal csökkenni fog Nyugat-Europában, de európai szinten ugyanilyen csökkenést vetítenek előre a szakemberek a húsfogyasztásbanis, a világban pedig egyre élesedőbb verseny alakul ki a piacokért. Érdemes lesz jobban odafigyelni a vegán életmód terjedésére és a társadalom érzékenységére is az állatjóléti, illetve környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatban - hangsúlyozta Wagenhoffer Zsombor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?