Már mindenki nyögi a Brexitet - a magyar állateledel-gyártók mindenképp

agrarszektor.hu
Magyarország számára a 10. legfontosabb exportpartner Nagy-Britannia, különösen a hobbiállateledel-gyártók számára. A házi kedvencek részére gyártott takarmányok, jutalomfalatok és egyebek az ide irányuló agrárexportunk csaknem ötödét teszik ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unióba irányuló brit export éves szinten 6,8 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest, míg az uniós kivitel Nagy-Britanniába csak 0,9 százalékkal, áll az Atradius hitelbiztosító tanulmányában. Az elemzők szerint ezt a font gyengülése okozza.

A brit valuta 2016 júniusa óta 14 százalékkal romlott az euróhoz képest, ami növelte a brit áruk versenyképességét az Európai Unióban.

A szakértők az árfolyam stabilizálódására számítanak az idén, de ha a kilépési tárgyalások újra megrekednek, az ismét negatívan hat majd a kereskedelemre. A Brexit várhatóan 0,5 százalékkal lassítja majd a magyar GDP növekedését is. "Magyarország nagy-britanniai exportja a teljes kivitel 4,6 százalékát tette ki két évvel ezelőtt, ez pedig a GDP közel 4 százalékát jelentette. A magyar gazdaság számára nem közvetlen kereskedelmi veszteségeket prognosztizálunk, hanem azt, hogy a Brexit lassítja az eurózónát, az itteni csökkenő kereslet pedig gyengíti majd a magyar exportot is" - mondta Vanek Balázs, a hitelbiztosító országigazgatója.

A szigetország egyébként jelentős nettóimportőr mezőgazdasági és élelmiszertermékekből, negatív egyenlege mintegy 30 milliárd euró, amelynek négyötöde a többi EU-tagországgal szemben keletkezik. A legnagyobb beszállítók Hollandia, Franciaország, Írország és Németország. Magyarország számára Nagy-Britannia a 10. legfontosabb kereskedelmi partner. 

Több mint 40 millió euró értékben szállítunk ide mezőgazdasági-élelmiszeripari árut, elsősorban hobbiállat-eledelt,

ami az export 18 százalékéát adja. Jelentős még a hús- és hústermékek, a zöldségfélék, a zöldség- és gyümölcskészítmények kivitele is.

Most azonban a font gyengesége miatt a britek kerültek helyzeti előnybe. A szigetország termelői erősen rá vannak utalva az európai piacra: élelmiszerexportjuk 60 százalékát - de például a brit juhágazat húsexportjának 95 százalékát - az uniós tagállamok veszik fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06