Hatalmasat drágulhat a disznóhús Magyarországon, ha ez így megy tovább

agrarszektor.hu
Rendkívül költséges az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezés, a magyar állattartóknak ugyanis szigorú szabályokat kell betartaniuk annak érdekében, hogy a vírus ne terjedjen át a sertésekre. Világszerte több száz millió sertést kellett már leölni megelőző céllal, ezek a folyamatok pedig jelentősen befolyásolhatják a fogyasztói árakat Magyarországon, amelyek a későbbiekben akár robbanásszerűen is megemelkedhetnek majd. A magyar állattartók akkor profitálhatnak ezekből a folyamatokból, ha bővítik az exportpiacaikat, és a jövőben is meg tudják fékezni a járványt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Habár eddig sikerült megakadályozni Magyarországon az afrikai sertéspestis átterjedését a házisertésekre, a betegség elleni védekezés nagyon költséges, az állattartóknak ugyanis szigorú előírásokat kell betartaniuk - tájékoztatta a Magyar Nemzetet Kiss György, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének társelnöke, a Magyar Fajtiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke. Világszerte eddig több száz millió sertést kellett levágni az ASP miatt, túlnyomó többségük pedig nem is volt fertőzött a vírussal, de a megelőzés miatt elkerülhetetlen volt a lépés. Ezek a folyamatok a magyar fogyasztói árakat is komolyan befolyásolhatják, és Kiss György szerint a következő időszakban enyhe, majd a későbbiekben akár robbanásszerű áremelkedés is végbemehet. 

Jelenleg még kitartanak a húsvéti raktárkészletek, a szereplők próbálják tartani a jelenlegi árakat, ugyanakkor a járvány okozta piaci folyamatok jelentősen megemelhetik az árakat - mondta Kiss György. A társelnök a piacra ható tényezők között említette még az anyakocák nagy számát is, ami miatt felesleg alakult ki a piacon, így az átvételi ár most kedvezőtlen. Ha ez a jövőben is így marad, akkor a sertésállomány stagnálását, később pedig akár a csökkenését is eredményezheti. A magyar állattartók ezekből a folyamatokból akkor profitálhatnak, ha bővülnek az exportpiacok, és ha továbbra is sikerül féken tartani a járványt - tette hozzá. 

Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A világpiac legnagyobb szereplője Kína, ahol a becslések szerint a teljes sertésállomány akár 15-20 százalékkal is csökkenhet. Ez Magyarországra nézve azt eredményezi, hogy a dán, a német, és a spanyol termékek behozatala csökken, mivel ezekből az országokból nőhet az export a kínai piacra. A szakember szerint a hazai sertéstartóknak kedvező lehet, ha megnyílnak a kivitel előtt a távol-keleti, a kínai, a japán és a dél-koreai piacok.

A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. Magyarországon a legnagyobb veszélyt és fertőzésforrást a turistaforgalom, és az eldobált élelmiszerek jelentik. Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. A jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?